2010-07-14

Chile inför nätneutralitet

"No [ISP] can block, interfere with, discriminate, hinder, nor restrict the right of any Internet user of using, send, receive or offer any content, application, or legitimate service through the Internet, as well as any activity or legitimate use conducted through the Internet."
Sammanfattning av de nya chilenska reglerna om nätneutralitet, som antagits i landets parlament med 100 röster mot en nedlagd.

Slashdot - Orginaltext på spanska

(Tipstack: Per & Johan)

7 kommentarer:

  1. Ordet "legitimate" gör väl att lagen inte lär hindra MAFIAAn, dock... eller?

    SvaraRadera
  2. Kalla mig paranoid, men beror inte det hela på hur "legitimate" definieras? Om t.ex. piratbukten definierad som "illegitimate" (så som Stockholms tingsrätt gjort) så är det väl fritt fram att blokera åtkomsten, även i Chile. Eller?

    SvaraRadera
  3. Det där är två olika strider.

    Först och främst gäller det att se till att man inte stoppar eller diskriminerar saker som är helt lagliga. Vilket många vill.

    Sedan är det en annan fråga att fildelning utan kommersiellt uppsåt inte bör vara olaglig.

    Just vad gäller TPB har det svenska rättsväsendet ännu inte bestämt om verksamheten är laglig eller ej. Mitt tips är att slutresultatet blir: laglig. För man kan ju knappast förbjuda länkning.

    SvaraRadera
  4. Vackert - konstigt att Chile ligger så mycket före Sverige och resten av Europa... (Hmm nu visade jag mina tråkiga fördomar - kan någon upplysa mig on hur det står till med demokrati, yttrandefrihet och rätt till anonymitet i Chile)

    Mvh
    Fredrik Larsson

    SvaraRadera
  5. Är det någon annan som finner det oroande att en genomkorrumperad bananrepublik i sydamerika lyckas med konststycket att implementera mer rättvisa lagar för infrastrukturen än vad vår "demokratiska" västvärld lyckats med?

    SvaraRadera
  6. Bra då finns det ett varmare land än Island man kan flytta till...

    SvaraRadera
  7. Har aldrig förstått på vilket sätt det är liberalt med påtvingad nätneutralitet. Rimligtvis bör bedömningen om vilket innehåll som skall släppas igenom ligga hos nätägaren - allat annat skulle göra att internet slutar fungera.

    T.ex. verkar det som att en sådan lagstiftning krockar med automatiserad filtrering som kan ge falska positiver, för att inte tala om nätägare som vill erbjuda t.ex. "porrfri" uppkoppling.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.