2010-07-13

Saker EU gör för våra skattepengar


EU ger pengar till så mycket...

Den brittiska teatergruppen Flying Gorillas har fått drygt 1,7 miljoner kronor av unionen för att utforska vänskap och tolerans genom rytm, musik och "gibberish".

I Tyskland har en gatuteatergrupp fått ungefär 1,8 miljoner kronor av EU för att bygga en eldsprutande drake och vulkaner på hjul.

En och en halv miljon skattekronor har tydligen använts för att skicka ett vykort till var och en av Europaparlamentets ledamöter. (Undrar just vilket vykort det var?) Styckekostnaden för dessa vykort lär alltså ligga på sisådär 2.200 kronor.

Knappt fyra och en halv miljard kronor har betalats ut från EU till konfidentiella projekt. Några av dem är säkert hemliga på goda grunder. Andra känns mer tveksamma. Här finns "grannskapsprojekt", projekt för finansiellt samarbete, bistånd och mycket annat - som medborgarna inte anses betrodda med att få veta något om. Bara att betala för.

En icke namngiven eurokrat säger till Sunday Express att "This is a very small amount of money and I am sure there are reasons why this is confidential."

Sunday Express - The Sun - Open Europe

15 kommentarer:

 1. När ska du skriva om IN-Q-Tel, Keyhole, inc och Google, på din Google blogg?

  När ska du ta tag i frågan om Google samt ändra till Wordpress din ynkrygg?

  SvaraRadera
 2. Att kalla någon ynkrygg är kanske inte så smidigt om man samtidigt postar anonymt...

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är det härligt med anonyma personer som kallar andra för ynkryggar...

  SvaraRadera
 4. HAX!

  Det här inlägget gäller egentligen mer EUs hemlighetsmakeri och demokratiska deficit. Du har diskuterat det här tidigare i samband med "konsilieringen" mellan Råd och "parlament" men det här bör upprepas igen och igen. Vi styrs inte längre med ett någorlunda transparent reglerverk:

  Trialogen

  Citat från en House of Lords rapport:

  109. We consider that informal trilogues, whilst helpful to expeditious agreement of legislation, make effective scrutiny of codecided legislation by national parliaments very difficult. There are two reasons for this:

  (a) Their informal and confidential nature is not transparent: as a result it is difficult for us to follow the course of negotiations and comment usefully to the Government; and

  (b) The Council is represented only by the Presidency which tends to hold its cards close to its chest: as a result it may be difficult for all governments other than the Presidency to follow the course of negotiations and to represent the views of their national parliament at the appropriate point.

  SvaraRadera
 5. Påmindes om slutsatsen man drog efter att ha undersökt USA's militärbudget och kom fram till att det var "20000$ for a hammer, 50000 for a toilet seat".
  Som du säger, Henrik...vart tusan tar våra pengar vägen?

  @Anonym
  Håller med föregående...gömma sig under duk och skälla folk för fegis har aldrig varit vinnande taktik. Särskilt inte om man vill de skall lyfta något.

  SvaraRadera
 6. PS:
  Det bör kanske påpekas att om det är svårt för regeringen att följa förhandlingarnas gång, så är det ännu mycket svårare - för att inte säga nästan omöjligt - för oppositionen.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

 8. Chile har blivit det första landet i världen, med 100 röster för och en nedlagd röst, att införa en lag som garanterar nätneutralitet. I lagen står det:

  "Ingen ISP kan blockera, störa, diskriminera, hindra eller inskränka rätten för alla Internet-användare att använda, skicka, ta emot eller erbjuda något innehåll, tillämpning eller legitim tjänst via Internet samt en verksamhet eller legitim användning som utförs via Internet."

  Chile First To Approve Net Neutrality Law


  .

  SvaraRadera
 9. Apropa Chile, tror jag att originaltexten finns citerad här.

  Den officiella siten i Chile verkar inte ha klarat att "slashdottas" :)

  SvaraRadera
 10. Skatt är stöld14 juli, 2010 13:00

  Det är ju inte klokt!!! Alla dessa skattepengar kunde ju ha spenderats på riktigt viktiga saker - som till exempel en fotoutställning om bögparader.

  SvaraRadera
 11. 2,20 kr per vykort är inte så farligt...

  SvaraRadera
 12. Man kan derfor med rette undre sig over, hvorfor Piratpartiet defacto er fortalere for en stærk tilknytning til dette galemandsværk af et planøkonomisk mareridt af en Union:/

  SvaraRadera
 13. Så hur gör man för att komma över några av dessa bidrag?

  SvaraRadera
 14. Scary Devil Monastery: Jag har sett roliga fakturor från Bofors där dom har sålt skruvmejslar för 150000kr stycket...

  SvaraRadera
 15. Bara som en förklaring till absurda fakturor inom näringslivet. De jag har sett, och till viss del producerat, har uteslutande rört sig om slutfakturering för projekt. Man försöker alltid sprida ut kontraktssumman på leveranserna men av olika skäl så slutar det inte allt för sällan med att man har 1 miljon kvar att fakturera och ett sketet kretskort kvar att leverera. Ergo, apgarv i tullen.

  /Rickard

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.