2010-08-01
En fråga till Ask, Tolgfors och Bildt
En fråga till justitieminister Beatrice Ask, försvarsminister Sten Tolgfors och utrikesminister Carl Bildt:
Har den svenska regeringen eller dess polis- och underrättelseorgan fått någon förfrågan från USA om hjälp med att spåra läckor eller internettrafik till Wikileaks, nu när delar av whistelblowersitens serverkapacitet finns i Sverige? Arbetar eller arbetar inte FRA med frågan? Har någon sådan förfrågan aktualiserats inom ramen för EU:s polissamarbete, Europol, eller EU:s övriga underrättelseorgan? Alternativt, hur tänker regeringen agera om den får eller får kännedom om en sådan förfrågan?
Inte för att jag tror att vi kommer att få något svar...
Det är sådana här frågor vi kan tvinga makthavarna att svara på om Piratpartiet kommer in i riksdagen i höst.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det var väl det här FRA var till för? Sälja information till eller byta information med tredje part är själva "affärsidén" bakom FRA.
SvaraRaderaIntressant läsning om Wikileaks släppta krypterade fil.
SvaraRaderahttp://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&address=389x8855029
Jag betvivlar att ni någonsin kommer kunna få svar på sådana frågor, iaf så länge ni inte på något sätt faktiskt hamnar i regeringen.
SvaraRaderaAllt det där lär vara helt hemligstämplat, förmodligen så får inte ens regeringen veta något för säkerhets skull. ;-)
Vad då krypterade fil, den som har släpts är en zip fil med text i den...?
SvaraRaderaSssssch! It's a secret!
SvaraRaderaJag kan tänka mig att det ända vi skulle få tillbaka är slipade och intränade politiska svar.
Men jag tror att kämpar vi hårt nog och gräver djupt nog, så får vi det vi vill ha.
Kom ihåg, för några år sedan sa de till oss att vi aldrig skulle få några röster, men det fick vi. De sa att vi aldrig skulle komma in i europaparlamentet, men det gjorde vi. De säger att vi aldrig kommer in i riksdagen, men det skall vi!
@ Anonym 01 augusti, 2010 16:27,
SvaraRaderasorry om jag uttryckte mig felaktigt. Jag tyckte bara texten var kul och intressant och ville dela med mig av den. Någon annan kanske kan sprida ljus över det hela? Är inte filen på 1,4 GB som det talas om krypterad?
/inte så insatt, skrev även inlägget 15:37.
Tokfors svarade ju redan för två år sedan:
SvaraRaderaFRA behöver spionera i Sverige för att skydda "våra" invasionstrupper i Afganistan!
Det var bara vi som inte förstod vad han menade.
Lucas ovan har helt rätt. Men här är det inte ens säkert att det behövs utländska påtryckningar. Det faktum att ärendet också handlar om svenska soldaters säkerhet kan vara skäl nog för FRA:s inhemska uppdragsgivare att agera.
SvaraRaderaMen ev. spaningsuppdrag handlar säkert inte bara om spårandet av källan. Ansvariga på MUST är nog i lika hög grad intresserade av motsidans reaktioner på uppgifterna i Afghanistanmaterialet. Det är ganska givet.
Har du skickat din förfrågan till deras email-adresser? Måste inte offentligt anställda eller offentliga institutioner ge något form av svar om man ställer en fråga till dem? Eller vet du om att Bildt läser din blogg?
SvaraRadera@Anonym 23.02:
SvaraRaderaMan kan ju alltid fråga, men i detta fall blir det garanterat ett icke-svar. Självklart ska inte regeringen eller myndigheterna avslöja vilka slags underrättelseuppdrag man utför.
Däremot vore det på sin plats att väcka Signalspaningskommittén. Är inte detta ärende något som dessa riksdagsledamöter borde hålla ögonen på den närmaste tiden? Tänker de göra det?
Bevakar FRA:s Integritetsskyddsråd frågan? Rådet består av ordförande Katrin Flossing, hovrättspresident vid Göta hovrätt. Övriga två ledamöter är Staffan Lind, hovrättsråd vid Svea hovrätt, och Mats Bergkvist, före detta ambassadör.
Hur agerar Försvarsunderrättelsedomstolen? Skulle man godkänna dylika spaningsuppdrag? Här räcker det att kontakta Runar Viksten, domstolens ordförande.
Vad gör SIUN? Det är ju där efterkontrollen ska ske. Det är med andra ord den allra viktigaste instansen, när det gäller samhällets kontroll över FRA.
Självklart ska inte regeringen eller myndigheterna avslöja vilka slags underrättelseuppdrag man utför.
SvaraRaderaJag tycker inte alls att det är självklart. Jag tycker inte vi ska ha en underrättelsetjänst överhuvudtaget, det är en politisk polis som går regeringens politiska ärenden bakom ryggen på folket. Det räcker med att vi har en civilklädd poliskår med infiltratörer i olika brottsorganisationer för att lösa brottslighet.
Ja Lars kontakta dessa grupper om du vet vad du ska fråga dem och redovisa svaren sedan, har du gjort det?
SvaraRadera"Det är sådana här frågor vi kan tvinga makthavarna att svara på om Piratpartiet kommer in i riksdagen i höst."
SvaraRaderaNjet! I händelse av ett riksdagsinträde kommer PP, likt V, vara avskärmat allt vad säkerhetspolitik heter.
Detta är ett faktum som presumtiva pp-väljare har att ta ställning till.
/Johan
Johan: Främst för att V inte kan tänka sig stå på någon annan sida än vänstern. Å andra sidan kanske dom sitter i regeringen efter valet. huruvida dom är involverade i säkerhetspolitiken då är kanske jobbigare att svara på.
SvaraRaderaDet ingår i PyramidMaktHavarnas härskar-tekniker att ej svara på ställda frågor ifrån oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna.
SvaraRaderaMed en ytterligare fördjupning av wårt nuvarande Kallocain-samhälle - så kommer det över lite tid sett ej heller att vara tillåtet att ens ställa frågor, tyvärr tyvärr... :cry:
Så det skulle förvåna mig MYCKET - ifall Du skulle få något svar på Din ställda fråga. Om Du ändå mot alla förmodan skulle få ett svar - så tvivlar jag STARKT på att det svaret i så fall skulle överensstämma med hur det VERKLIGEN förhåller sig.
I o f s så kan jag ha fel i det - men det tror jag ej alls själv på (video ca 8 min) - så det så.
Om PP kommer in i riksdagen skulle den då inte sekretessbelägga svaren på dylika frågor med hänvisning till rikets säkerhet?
SvaraRaderaTänk om USA skulle hota med handelssanktioner eller för den delen militära "övningar" om inte Sverige/FRA gick USA till mötes.
Varför formulerar du det som en fråga? Vi vet ju att svaret är ja. Använd det i valrörelsen som ett argument mot FRA.
SvaraRaderaLars,
SvaraRaderaVad ska signalspaningskommittén, försvarsunderrättelsedomstolen och SIUN göra? Att spåra Wikileaks för att "skydda" trupperna i Afghanistan är ju "reglerat" och därmed lagligt.
@Anonym:
SvaraRaderaDu inser nog vad det betyder om någon i kontrollorganen (eller regeringen) skulle erkänna att Wikileaks skulle kunna vara ett legitimt mål för Säpo eller FRA. Det räcker med en antydan, så har vi automatiskt rejäla reaktioner i media och bloggosfär.
Jag inbillar mig inte att kontrollfunktionerna skulle ingripa mot spaningen. Den kan säkert ske helt lagligt inom ramarna för regelverket. Det är just det som är pudelns kärna.
Det handlar om att väcka opinionen. Det är då väldigt tacksamt att utgå från Wikileaks som spaningsexempel. Där samlas många av de frågor som diskuterades under FRA-debatten: utlandssamarbetet, trafikdatalagringen, meddelarskyddet, överskottsinformationen m.m.