2010-08-02

Piratpartitets valmanifest


I dag har Piratpartiet presenterat tre valmanifest – på områdena integritet, kultur och kunskap. Läs pressmeddelandet här.

DN var på redan vid midnatt med två artiklar. En om valmanifestet och en om den pågående debatten om barnporrlagstiftningens rimlighet. TT var också tidigt på, med en text som bland annat publicerats i SvD. SR Ekot har en kort sammanfattning. (Fler medieröster om Piratpartiet här. Bloggosfärens röster om Piratpartiet hittar du här.)

12 kommentarer:

 1. Välj istället ett parti
  som har ett heltäckande
  politiskt program för ditt
  val till Riksdagen.
  Piratpartiet hör inte
  hemma där 2010!
  Jag väljer iallafall
  det alternativet även
  om Piratpartiet har en
  hel del bra åsikter i sak.
  Men "enfrågepartier" får
  helst framföra sina frågor
  på gatan utanför Riksdagshuset
  somalla andra icke professionella lobbyister.

  SvaraRadera
 2. Som i alla partiers program fanns det en del utmärkta idéer. Ett avskaffande PKU-registret var just en sådan.

  Men vill man inte ha sitt liv dikterat av en klick nätnördar och friåkare bör man vända blicken åt ett annat håll.

  /Johan

  SvaraRadera
 3. Bo Grahn: Bättre med partier som lovar vitt och brett utan att lova något som är utav vikt än de som lovar kärnan utav det som är viktigt menar du?

  Ja, alla har vi våra prioriteringar...

  SvaraRadera
 4. Johan: Ja, vill man bli lurad på rättssamhället en gång till så finns det 7 andra partier som är riktigt duktiga på det i riksdagen.

  SvaraRadera
 5. Jag blir bara så trött på tjafset om öppen källkod i offentlig sektor. Öppen källkod är ett utmärkt koncept men inte en politisk fråga. Den politiska frågan är egentligen 2:

  1. Offentlig sektor ska agera ekonomiskt förnuftigt vid upphandling.

  2. Material som produceras med hjälp av skattepengar ska vara fritt/billigt tillgängligt för medborgarna.

  Sedan är det *önskvärt*, men inte nödvändigt, att man följer öppna standarder oavsett om det handlar om gängmått på skruvar eller dokumentformat. Det är bara det att om en statligt finansierad satellit kräver en unik legering i en skruv och denna legering har egenskaper som gör det olämpligt att följa standardgängmått så ska naturligtvis staten köpa in de bästa skruvarna, även om de inte följer skruvstandard.

  SvaraRadera
 6. @Bo Grahn

  Väl vore om det fanns något parti med heltäckande program som gav ens en blick åt rättssäkerhet, medborgarrätt, och liberala värderingar.

  Men de valen vi har idag mellan vem av blått och rött som kommer fullborda övervakningssamhället i och med Datalagringsdirektivet och tävlar i att stifta speciallagar som i praxis avskaffar beviskrav och oskuldspresumption...det är inget val.

  Valet är soffan eller ett parti där man inte vämjes av de frågor som smusslas in under radarn. För vare sig Bodström eller Ask är det acceptabelt att lägga en röst på.

  Och i det läget blir det PP.

  Det finns många väl valda ord att ta till bruk mot personer som med orden "Välj istället ett parti som har heltäckande politiskt program" helt missat att samtliga sittande partier med "heltäckande program" sålt sina partiprogram och vallöften oavkortat till rättshaveristerna Bodström/Ohly respektive Ask/Reinfeldt.

  En grupp med hopplösa stympare är nämligen inte mer önskvärda som ledning bara för att deras ofta bevisade inkompetens och folkförakt råkar vara heltäckande.

  SvaraRadera
 7. Piratpartiets valmanifest tar upp just de frågor som deras väljare anser som viktiga. Att det inte tar upp frågor som gammelpartierna och gammelmedia anser borde finnas med är irrellevant.

  Att som Bo Grahn kalla Piratpartiet för ett enfrågeparti visar på okunnighet. Piratpartiets hjärtefrågor berör grunden för hela vårt demokratiska samhälle. Detta är inte begränsat till en utan en hel uppsättning av frågor som är väsentliga men likväl negligeras av gammelpartierna.

  Johan som talar om ett liv dikterar av nätnördar torde tillhöra kontrollivararna och/eller upphovsrättsindustrin. Han har rätt till sin åsikt såklart, men den är helt ogrundad och visar på okunskap.

  SvaraRadera
 8. Ibland får man ju höra att Piratpartiet måste ha en politik för skolan, småviltjakten och småföretagarna, annars går det inte att rösta på oss. Men, finns det verkligen något annat parti där man håller med om precis allt i deras partiprogram? Har ni ens läst deras partiprogram så ni vet att där inte döljs något obetänkt utspel om kungafamiljen eller bonusprogrammen? Om ni inte håller med något annat parti om allt de tycker, vore det då inte bättre om det partiet faktiskt inte tagit ställning i de skiljaktiga frågorna? Typ, som Piratpartiet?

  http://www.webhackande.se/tvesovla

  SvaraRadera
 9. @Rikard Olsson

  Jo. I sak finns det bara en enda skillnad mellan PP och de övriga partierna när det gäller valet av program - vi har redan i förväg talat om vad vi kommer att prioritera bort.

  De andra partierna kommer självfallet att lova mycket och har omfattande program. 95% av de programmen är rent valfläsk som man använder som valuta i kohandel med övriga partier efter valet.

  Men de talar inte om för väljarna vad de kommer att sälja ut, det får man gissa sig till.

  Bara att se på C som sålde hela sitt partiprogram och samtliga valfrågor bara för att få lov att sitta kvar i Alliansen.

  Så ur den synvinkeln är det bara att välja. PP som driver de frågor de sagt de skall driva och ärligt talar om vad man överlåter åt andra...

  ...eller etablerade partier som kommer att driva de tre frågor de själva tycker verkar bäst och låter väljarna vara ovissa om vad man kompromissat bort.

  Men Bo Grahn föredrar tydligen att leva i ovisshet om vilka frågor som kommer att drivas och vilka bekvämt glömmas bort, och tror alla andra om att ha samma inställning.

  SvaraRadera
 10. Bo Grahn ljuger.

  Inget parti har något "heltäckande" program.

  Inget annat parti än piratpartiet tar ställning för rättssäkerheten, yttrandefriheten och demokratin.

  Så att påstå att deras program är "heltäckande" är bullshit.

  Hade de haft "heltäckande" program skulle piratpartiet inte finnas.

  SvaraRadera
 11. Bo Grahn har precis startat propagandafonen sin. Ut ur den kommer inga sakargument eller vettiga resonemang, men upprepar man en lögn tillräckligt ofta så kommer någon att tro på den...

  SvaraRadera
 12. HAX - vad är dina synpunkter på

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/oklarheter-staplas-i-valmanifest_5088113.svd


  Det är ganska nedgörande kritik. Jag är inte överraskad, läser/försöker man diskutera på PP:s forum möts man av de mest omogna och ogenomtänkta resonemangen.

  Om PP ska överleva tror jag det måste bli, i alla fall under en period, mer toppstyrt så att ett gäng vuxna människor kan få lite ordning på verksamheten, partiprogrammet osv. Det som sker i dagsläget är bara plågsamt att se.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.