2010-08-24

Företagarpolitiken: Mest varm luft

Härom veckan försökte de rödgröna profilera sig som småföretagarnas vän. Det slutade i att de vill göra företagarna mer bidragsberoende.

I dag var det den borgerliga alliansens tur. Sänkt krogmoms, vilket i och för sig är trevligt. En satsning på kvinnligt företagande, vilket mest känns som en politisk korrekthet. Entreprenörskap på skolschemat, vilket antyder att man tror att entreprenörskap är något som kommer uppifrån. En utredning om företagsskatterna, utan några konkreta löften. Tja, det är ju inte så man gör vågen direkt.

Sverige skulle behöva ett politiskt parti som kämpar för saker som att folk själva skall få välja om de vill ha A- eller F-skatt, utan krångel. Avskaffa den omvända bevisföringen i skattemål. Ändra reglerna så att vissa företagare inte tvingas betala in skatter innan pengarna är intjänade och lite sådana – konkreta – åtgärder. En politisk kraft som förstår och omfamnar en fri ekonomi och dess möjligheter, typ.

SR Ekot | DN | SvD | Aftonbladet

2 kommentarer:

  1. Liberala partiet om den fria ekonomin:
    http://www.liberalapartiet.se/content/den-fria-ekonomin

    Kanske inte så konkreta förslag som du efterfrågar, men det kommer med tiden.

    SvaraRadera
  2. Skolan kunde lära ut de byråkratiska aspekterna av företagandet, men det skulle nog riskera att skrämma bort många ungdomar från att välja att bli evenföretagare. Ett enklare sätt att uppmuntra till egenföretagande vore istället att skära ner på regelkrånglet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.