2011-01-20

Trams!

Svenska Dagbladet skriver "Förlaget Rabén & Sjögren drar in den planerade nyutgåvan av boken Ture Sventon i Paris. I texten förekommer ordet ”neger”, som förlaget ville ta bort men Sveriges författarförbund sa nej."

Alltså, hur blev n-ordet egentligen ett fult ord? Och blir det inte ännu värre när det omges av sådan här moralpanik?

20 kommentarer:

  1. Det är dumheter, inte minst för att man vill radera vittnesmål hur världen såg ut förr. Tintin, Pippi, the list goes on. Senaste jag hörde var att man har ändrat i Huckleberry Finn så att det istället för "nigger" står "slav". Vilket ju är fel för karln är ju fri! Vadå kontraproduktivt liksom.

    SvaraRadera
  2. Eh, betyder inte "neger" att man är en människa med mörk hy?
    Liksom "vit" att man är en människa med ljus hy? Hur kan det vara rasistiskt? Det är ju bara en korrekt beskrivning, möjligen irrelevant i de flesta sammanhang, utom polisiära.

    SvaraRadera
  3. En bekant sa en gång: Nej, jag är inte färgad. Jag har alltid varit svart.

    :-)

    SvaraRadera
  4. Det är väl "nigger" som är "n-ordet"? Det är i alla fall vad jag har fått lära mig. Mycket löjligt agerande i fallet, ska tilläggas. Yttrandefriheten inskränks alltmer med argumentet att "någon" kan bli kränkt. Skrämmande.

    SvaraRadera
  5. De får väl skriva "tvart", då? ;-)

    SvaraRadera
  6. @Micke
    Det finns ett riktigt roligt south park avsnitt när killarna kallar ett motorcykel gäng för faggots och åker in i rätten för det, bike curious treor jag avsnittet heter.
    http://www.youtube.com/watch?v=_FFB_u4AP3U

    SvaraRadera
  7. Ordet nigger var väl från början en nedvärderande omprövning av beger. Sen var vuxna noga med att förklara för barn att nigger får man inte säga, men de sa inget om rasism. Så rasterna började säga neger de med, så det ordet blev också fult.

    Skiftet skedde väl i mitten / slutet av 1980-talet.

    SvaraRadera
  8. Omskrivning av neger, skulle det ha stått i min förra kommentar. Skriver från min telefon, och neger fanns naturligtvis inte i ordlistan.

    SvaraRadera
  9. Nigger har alltid varit en pejorativ term. Neger var den term som negrerna själva föredrog.

    Moderna eufemismer har dessutom problemet att de inte fungerar i sammansättningar.

    Hur skriver man "negerkung"? Färgad kung eller svart kung eller afroamerikansk kung är inte samma sak som negerkung. (i pippi är ju det roliga inte att Efraim blir kung över negrer utan att han blir "negerkung", dvs Tommy och Annika förväntar sig att han har bytt färg när Pippi berättar.

    SvaraRadera
  10. Blåögd svensk20 januari, 2011 13:08

    Det är hur man använder orden som bör avgöra. Säger man "Neger" eller "negerboll" utan att ha någon kränkande betydelse i ordet måste det få vara okej.

    Samtidigt verkar det vara politiskt korrekt att använda termen "blåögd" som synonymt med "dum", "lättlurad" "naivt godtrogen". Att kränka vita, blåögda personer verkar vara helt okej. Men kallar man ett slitjobb för "negergöra", då blir det ett jävla liv.

    SvaraRadera
  11. http://sv.wikipedia.org/wiki/Neger

    /D

    SvaraRadera
  12. (Oj, vad jag kommer bli hatad för det här)

    Jo, det förhöll sig så på skivbolaget Motown i det stora USA att en av de signade artisterna fick ett stort krulligt hår. Personen valde att kalla sin nya estetiska stil "afro". Sedan den dagen betitlar sig amerikaner med potential att skaffa denna frisyr "afroamerikaner". I Sverige kallas människor med potential att bygga denna frisyr "afrosvenskar".

    Fast alla som kan ha afrofrisyr får inte vara med. Om de har fel hudfärg till exempel. Varför det är så kan man ju fundera över.

    SvaraRadera
  13. @Micke

    The Guardian commenting on the ban:

    "But there are still some people who believe their right to say "faggot" [...] supersedes anyone else's right or desire not to hear it. This is an obnoxious position, to say the least."

    ...wow.

    SvaraRadera
  14. Frågan är väl hur objekten ser på att bli kallade neger eller faggots. Det är knappast min sak att bedöma om de tycker att jag låter nedlåtande när/om jag skulle använda en av de termerna.

    Sen kan man ju diskutera om alla är överkänsliga idag, men jag tycker det är ojuste att du Hax, som är ganska vit, har synpunkter på om färgade vill bli kallade negrer eller inte. Det är liksom inte din sak tycker jag :-)

    SvaraRadera
  15. Relaterad historieomskrivning: http://iconicphotos.wordpress.com/2011/01/09/the-case-of-missing-cigarettes/ - cigaretter editeras bort från foton.
    När jag var lite berättades det i skolan om hur absurt Sovjet var som höll på med dylik verksamhet. Standardbeteende i dagens västdemokratier.

    SvaraRadera
  16. Varför ska inte Hax få ha en åsikt om "neger" är fel eller inte?

    @Fredrik: Tycker du det är rätt att man alltid måste ändra sina egna åsikter (eller nja, egentligen sitt eget beteende) så fort en enda person känner sig kränkt?


    (Det här var lite retoriska frågor. Ett annat sätt att säga samma sak är "Skaffa lite tjockare hud!".)

    SvaraRadera
  17. Det är ju i sig inte upprörande att ett förlag vill hålla sig med till etiska riktlinjer, frågan är bara om dom är adekvata i det här fallet. Men det är ju hur som helst ingen fråga om yttrandefrihet som Daniel antyder.

    Afrikaner i Afrika söder om Sahara anser ofta ordet negro, nigger eller (franska) nègre vara nedsättande eftersom det användts just som ett nedsättande ord.

    Precis som tex bögjävel anses nedsättande och olämpligt för barnböcker trots att varken bögar eller djävulen är något definitionsmässigt dåligt.

    Min personliga åsikt är att det vore önskvärt att afrikanerna återerövrade ordet neger precis på samma sätt som bögarna tagit tillbaka ordet bög.

    SvaraRadera
  18. Ack jag minns min gamle franska-lärare ifrån högstadiet. Han var ursprungligen ifrån någon gammal fransk koloni ifrån afrika. Han sa till mig att det är okej att säga neger men om jag någonsin skulle kalla han fransos så blir han upprörd.

    SvaraRadera
  19. Åsikter är som rövhål.

    Själv kallar jag negrer för negrer och spadar för spadar. Och när någon censurerar sina ord och skriver "n-ordet" kallar jag det för faggot-beteende.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.