2011-07-22

I dag är vi alla norrmän

Det verkar alltså ha varit en bomb som orsakade eftermiddagens massiva explosion i Oslo.

Just nu håller man på att gå in i de drabbade regeringsbyggnaderna. Detta kan bli mycket värre. Låt oss bara hoppas att tidpunkten – halv fyra en fredagseftermiddag under semestertider – bidrar till att hålla antalet offer nere.

Det som ser märkligt ut på bilderna från Oslo är att det mest verkar vara tryckskador och nedfallen bråte på gatorna. Inte så mycket rena sprängskador, som man kanske kunde vänta sig om det var en bilbomb. Och förödelsen verkar vara en smula för vidsträckt för att vara en självmordsbombare med bombbälte. Men vi får väl svar snart, kan man anta.

Den eller de mördare som orsakade detta – vilka de än är – har inte bara fört död och förödelse till Oslo. Denna händelse kommer tveklöst att leda till mer övervakning, till ytterligare inskränkta medborgerliga fri- och rättigheter och till ett mer slutet samhälle. Allt är så tragiskt.

Just nu går tankarna till alla norska vänner – och alla norrmän. I dag är vi alla norrmän.

Uppdatering: Telefonnummer för oroliga som inte kan nå sina anhöriga: (+47) 23015144 och (47) 22118080.

4 kommentarer:

  1. Vad vi just sett i Oslo är en gigantisk luftsmäll, alltså en explosion där sprängämnets energi mest gått åt till att skapa en tryckvåg. Vi har inte sett något stort gapande hål i någon byggnad med fullständigt utblåsta både tak och väggar, så smällen har varit ute i det fria, vilket förklarar likformigheten av skadorna på många olika hus, dessutom i olika riktning. Med en mer inspänd laddning så blir tryckvågen betydligt mildare eftersom enrgin går åt till att spränga det som spänner in laddningen, energin går till att flytta sten/betong eller vad som nu skjuts, inte luft (vilket är mycket "lättflyttat").

    Detta stämmer mycket väl ihop med en bilbomb, den lilla mängd och dessutom tunna plåt som en bil utgörs av innebär liksom inget nämvärt hinder för en större mängd sprängämnen, så det blir i stort en "bara" en luftsmäll. Hade bilen stått parkerad nära en husvägg, eller på en trång medeltida gata, så hade sprängverkan kunnat observerats på de närmaste byggnadsdelarna. Men i detta fall så såg platsen tämligen öppen ut och energin kunde gå ut i luften och därmed skapa denna tryckvåg. Detta förklarar också att det ändå är så pass få som rapporterats döda, skador verkar mest ha orsakats av krossat glas. Den rena tryckvågen är nämligen ganska ofarlig för levande varelser, det som skadar är splitter och saker som flyger omkring, typ. glasrutor som faller ett par våningar.

    -M.

    SvaraRadera
  2. På en bild ser man faktiskt en viss intryckning i regeringskansliets fasad. Så det där med en bilbomb är nog rätt troligt, ja. Och det hade väl knappast gått att transportera så mycket sprängmedel på annat sätt.

    SvaraRadera
  3. Å andra sidan uppger NRK nu att bomben kan ha funnits inne i regeringskansliet, strax under helikopterdäcket.

    Vi får väl veta snart...

    SvaraRadera
  4. Bomb uppe på taket förklarar inte den ganska tillknycklade bilen som vi sett bilder på.

    VG. Raporterar:
    Oslo-politiet opplyser at de mistenker at samme mann står bak begge angrepene.
    http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080595

    -M

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.