2011-09-01

Datalagringen: Regeringen ljög!


EU-kommissionen försöker bötfälla Sverige, för att vi inte har infört EU:s datalagringsdirektiv.

I det svenska svaret till EU-domstolen kan man läsa något intressant: Den svenska regeringen ljög när den hävdade att det var nödvändigt att införa datalagringen i Sverige!

Så här skriver regeringen till EU-domstolen. "Vad som nu anförts visar att det grundläggande syftet med datalagringsdirektivet – att säkerställa att uppgifter finns tillgängliga för utredning, avslöjande, och åtal av allvarliga brott – redan i dag uppnås i Sverige i stor utsträckning med stöd av gällande regler."

Detta är raka motsatsen till vad regeringen hävdade när den försökte baxa datalagringen genom riksdagen.

Alltså ljög regeringen riksdagen och svenska folket rakt i ansiktet. Eller också ljuger den nu för EU-domstolen, vilket är mindre troligt.

Brottningsmatchen om övervakning och integritet i Sverige fortsätter. Men en sak står klar. Med alla sina lögner, halvsanningar, bluffmetoder och tomma hot – så har regeringen redan förlorat den moraliska striden.

Läs mer hos Europaportalen »

(Datalagring / teledatalagring = Lagring av data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner.)

9 kommentarer:

  1. Det officiella syftet med datalagringsdirektivet är ju att orsaka en likvärdig ekonomisk belastning för internetleverantörer i olika länder så att konkurrensen inte snedvrids (vilket för övrigt det misslyckas totalt med). Det egentliga syftet är naturligtvis brottsbekämpning och kontroll, men eftersom direktivet inte kräver att uppgifterna ska lämnas ut, bara att de ska lagras, så har jag svårt att se att regeringens argument fungerar.

    Det vore väl bättre att bestrida direktivet för att det inte uppnår sitt mål (att undvika att konkurrensen snedvrids) och att det bryter mot Europakonventionen.

    SvaraRadera
  2. Fasen nu är ni som bönder, aldrig nöjda, antingen regnar det för mycket eller för lite. Om regeringen säger att dagens regler räcker så är det väl BRA! Detta erkännande går ju att använda som ett slagkraftigt argument om dom verkligen får för sig att försöka införa det i framtiden.

    SvaraRadera
  3. mrKafka: Själv är jag helnöjd över att dom erkänner att dom ljugit. Inte alls missnöjd. Dock visar det ju på vilka personer som sitter vid makten...

    SvaraRadera
  4. Ekot tog upp det i morse också:

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4673175

    SvaraRadera
  5. "Alltså ljög regeringen riksdagen och svenska folket rakt i ansiktet. Eller också ljuger den nu för EU-domstolen, vilket är mindre troligt."

    Ett tips om ett seminarium om en bok "Why Leaders Lie", där författaren bekräftar logiken bakom ditt påstående: Politiker (i internationella sammanhang) är mycket mer benägna att ljuga för sitt eget folk än för andra makter.

    Det är bara att ta emot; för en ledare är det inte någon gyllene regel att tala sanningen för pöbeln.

    http://www.cato.org/event.php?eventid=7957

    Vilket, såklart, talar för att vi kanske inte borde ha några politiska ledare över huvud taget.

    SvaraRadera
  6. Tack för att du skriver "ljuger" och inte "mörkar" eller något annat förskönande. Tidningar och TV är väldigt rädda för det där ordet, även när det är helt motiverat.
    Som oberoende kan man däremot vara rakryggad, vilket du visar här. Det uppskattas.

    SvaraRadera
  7. Regeringen ljuger. Åtgärden på det blir? Troligtvis någon liten notis i pressen, en högre puls hos en del bloggare men det stannar snart av och firma Sverige med Reinfeldt vid rodret fortsätter ostört. Bara ledarna kör med inga kommentarer och pressen är nöjda med att få ställa några frågor som inte besvaras så förändras inget..

    SvaraRadera
  8. Den avgörande frasen är väl "uppnås i stor utsträckning", alltså inte till 100 %.

    Därmed är det ett fördragsbrott.

    Det målet gäller nu, är hur stora böter Sverige ska få. Kommissionen vill ha höga böter. Regeringen menar att nästan inte borde bli nåt eftersom vi nästan har direktivet i alla fall.


    Hur som helst visar ju skrivelsen att man mycket väl kunde ha kommit med samma invändningar mot direktivet när fördragsbrottet prövades i sak. Det Tor säger är inte möjligt nu, för fördragsbrottet är redan fastställt av EU-domstolen.

    Nu är det bara frågan om hur stora böter det borde bli. Alla invändningar i sak skulle regeringen ha kommit med då - och det valde man att inte göra.

    Men nej, regeringen ljög inte, men den fegade ur.

    SvaraRadera
  9. En lysande iakttagelse. Det är sannolikt i detta dokument som regeringen ljuger. Utvecklingen är solklar. Operatörerna sparar sina data allt kortare tid. Detta är ett problem för myndigheterna. När regeringen nu skriver något annat är det ren advokatyr, som syftar till att hålla nere bötesbeloppet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.