2011-09-05

EU & upphovsrätten: Striden fortsätter!

Ännu en sådan där vansinnig dag i Europaparlamentet, när man går hem vid 22-tiden och fortsätter jobba. Fast det är ju rätt kul.

Här kommer en uppdatering kring striden i EU om förlängd upphovsrätt för inspelad musik, från 50 till 70 år.

Börja med att läsa Europaportalens sammanfattning av läget. Se även bloggposten nedan och Pirate MEP Christian Engström.

Det känns som att det är svårt att göra mer, i tid, i Europaparlamentet just nu. Så vi måste skjuta in oss på EU:s ministerråd. Där behöver vi få ytterligare ett eller flera länder att säga nej till den förlängda upphovsrätten. Så att vi åter får en blockerande minoritet. Detta kan rimligen ske genom internationell aktivism och internationell uppmärksamhet i media. Där kan du hjälpa till, genom att aktivera dina internationella nätverk.

En aktuell bild av läget i ministerrådet finns hos professor Kretschmer vid Bornemouth University.

Frågan bereds i COREPER nu på onsdag och det formella beslutet fattas senare denna månad på ett ministerrådsmöte. Här har vi – för ovanlighets skull – den svenska regeringen på vår sida. Och regeringen sägs ha bestämt sig för att bråka och ta strid i frågan. Därför är allt yttre tryck som kan påverka andra länder i rätt riktning ytterst värdefullt.

Här får du en dos sakargument, från våren 2009 – när förra ronden i denna strid utkämpades:


[Direktlänk]

It ain't over till the fat lady sings.

6 kommentarer:

  1. För att göra det ännu värre, Blair och ett antal andra f.d. Europeiska ledare kräver nu fullt utbyggd federalism för att rädda Euron:

    http://blogs.wsj.com/brussels/2011/09/05/former-eu-leaders-back-federalism/

    SvaraRadera
  2. Skulle man inte kunna hoppas på att den Svenska regeringen skulle kunna bråka lite om att ett svenskt initiativ i parlamentet bara myglas bort?

    SvaraRadera
  3. Ok, kan någon förklara följande för mig...

    Vi tar "Save the last dance for me" som exempel. Det är en låt med Ben E. King (The Drifters) som släpptes på 7" singel 1960. Det är 51 år sedan. Är denna inspelning alltså nu helt och hållet fri att sprida precis hur fasen man vill i hela EU? Om jag äger denna vinylskiva, kan jag då läsa in den till mp3 i datorn och fildela den helt lagligt?

    SvaraRadera
  4. @Fredrik Persson

    Nej, det är bara rätten till inspelningen som löpt ut. Skivbolaget kan inte stoppa dig.

    Själva upphovsrätten till låten gäller fortfarande. Han lever ju.

    SvaraRadera
  5. @Johan Tjäder

    Vad betyder "rätten till inspelningen har löpt ut"? Tillfaller då rätten istället... Ben E King? Han skrev den inte, det gjorde Doc Pomus och Mort Shuman. Båda döda. Är rätten till inspelningen deras arvingars nu då, efter 50 år?

    Eller faller rätten till inspelningen i public domain? Men inte låten? Jag fattar inte riktigt, som du märker...

    SvaraRadera
  6. @Fredrik Persson

    Inspelningen är alltså inte längre skyddad, men Ben E King har fortfarande rätt att få ersättning när låten spelas i radio och tv eller delas över nätet.

    Men så länge du betalar upphovsmannen så kan du t.ex. ge ut t.ex. samlingsskivor med denna inspelning utan att skivbolaget kan lägga sig i.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.