2011-10-13

Mannen som kan rädda (s)

Nybloggat på Nyheter24:

Mannen som kan rädda socialdemokraterna.

13 kommentarer:

  1. Jag tror att det är oerhört farligt att underskatta Juholt i denna situation. Han är en extrem tävlingsmänniska och kommer inte att ge sig i första taget.

    SvaraRadera
  2. @Anonym,

    Efter att ha kollat på blanketterna som Juholt skickat in tycker jag också att riksdagsförvaltningen är dom som gjort fel. Han har angivet hyra och skickat in en hyesavi där det tydligt framgår att dom är två.

    Jag älskar att driva med sossarna men just i detta fall saknas grund. Vilket gör det ännu mer tydligt vilken kris sossarna har -- dom kan inte nå ut i media med ett tydligt budskap om vad som ägt rum utan börjar sticka knivar i varandra istället. Härligt!

    Måtte dom bara kamma sig lite till valrörelsen så att inte alliansen tror dom har sitt på det torra.

    SvaraRadera
  3. Eller måtte alla sossar bli moderater och alla (riktiga) moderater gå med i ett nytt liberalt parti som dyker upp från ingenstans...

    SvaraRadera
  4. Är liberalism att sträva efter politisk hegemoni genom att oppositionen kletar en avikande färg på exakt samma politik man själv driver?

    SvaraRadera
  5. Efter att ha kollat på blanketterna som Juholt skickat in tycker jag också att riksdagsförvaltningen är dom som gjort fel.
    -------------------------
    Och om högern kör vidare i det dike av nonsens som dom hängt upp sin heder på i den hör frågan så är det ju till fördel för socialdemokraterna som parti och det är naturligtvis bra för alla och demokratin att högern får betala det priset.

    Det ska inte gå att sänka en politiker genom att snacka skit.

    SvaraRadera
  6. Nu är det väl inte högern utan personer inom s som har drivit detta.

    SvaraRadera
  7. såserihögern är det som avses :-)

    SvaraRadera
  8. För Micke är allt höger om kpml(r) högern.

    SvaraRadera
  9. @micke

    Problemet är att det inte rör sig om att högern har hängt ut Juholt. Av allt att döma har merparten av "skitsnacket" sin uppkomst internt.

    Det här är inte förvånansvärt för dem som kollat upp hur Juholt blev nominerad som kandidat, nämligen genom att en minoritet av styrelsen i S kuppade igenom nomineringen med en offentlig kallelse till presskonferens medans frågan fortfarande var under utredning.

    Att "högern" (varenda parti som inte är S, plus halva av S styrelse, varenda journalist och halva bloggosfären) i det läget dyker på frågan är föga förvånansvärt.

    Lägg märke till att juholt av den tunga toppen i styrelsen får bortvända blickar snarare än gott stöd så blir slutsatsen given.

    Han kommer inte att kunna stanna kvar som partiledare utan omfattande utrensningar inom den egna partitoppen.

    Därefter måste sägas att det egentligen inte spelar någon roll om förutom Juholt sedan riksdagsförvaltningen har begått misstag av det här slaget.

    Skulle någon på mitt bolag skriva ut en felaktig faktura och denna sedan godkänns av nästa instans så betyder det att två huvuden rullar - inte ett.

    Juholt bör som ledare för ett av Sveriges största partier inte hållas till en lägre grad av ansvar än vad en vanlig bidragssökande medborgare. Är man tveksam om vilka bidrag man kan söka eller hur bör man rådfråga först - särskilt om frågan gäller om man skall eller inte skall få ekvivalenten av ett antal socialbidrag i handen eller ej på skattebetalarnas bekostnad.

    SvaraRadera
  10. @micke

    Den länken brister dock på en punkt - blanketten anger klart och tydligt "Min Hyra". Är man två på kontraktet innebär det att den sökandes del måste vara det som gäller. Juholt's sambo bör inte ens finnas med i ansökningen.

    Det här är något varje vanlig medborgare bör, skall och måste ha kännedom till om man någonsin försöker få ett bidrag ur den svenska staten. Inklusive att om det gäller delat boende man får redovisa en klar redogörelse för hur mycket av hyran man själv står för. Antingen i form av andrahandskontrakt eller enligt samboskapslagen. Nu hör det ju dessutom till att lägenheten tydligen helt tillhör sambon och inte Juholt.
    Betalar han hyra är det alltså av eget val eller så får han uppvisa ett kontrakt.

    Jag kan av tidigare erfarenheter peka på att standardpraxis hos en myndighet om man missar att ge sådana detaljer som andrahandshyrande eller samboende är att ansökan underkänns direkt och skickas tillbaka för komplettering. Och att ansvaret för det korrekta ifyllandet, inklusive bifogade kontrakt - och sökandet av svaren på de frågorna tillhör helt och hållet den som skickar in ansökan.

    Ansvaret ligger helt enkelt helt hos Juholt och det är inte tu tal om att det är ursäktligt att han då fyller i blanketter på ett sätt som hade fått en "vanlig" person utredd för bedrägeri. Man söker inte bidrag utan att fråga, till varje detalj, hur bidraget korrekt skall sökas.

    Att riksdagsmedlemmar i det stora hela rent slentrianmässigt missbrukar sina givna förmåner är oursäktligt oavsett vilket parti de tillhör. Gör de detta genom "pro forma" bidragsplanering finns ett kryphål som bör täppas till och man bör ta ställning till om riksdagsmannen bör behålla en förtroendepost alls.

    Men det finns ingen möjlighet att täppa till kryphålet "OJ, det visste jag inte" och mycket riktigt betraktas okunnighet aldrig som en ursäkt.

    Juholt borde här ha ringt och talat med en person på riksdagsförvaltningen och frågat.

    Det finns ett enda Caveat:
    Stämmer det att Juholt inte har fyllt i sin egen hyra på blanketten borde han fått blankt avslag. Har han bifogat sin hyra i en komplettering är det hans misstag om där då står hela beloppet. Gäller det förra är det 100% tjänstefel från riksdagsförvaltningen. Gäller det senare blir det 100% Juholt.

    Rent pro forma är det minst sagt klumpigt. En stor proportion av sveriges befolkning som har gått igenom liknande bök när de sökt bostadsbidrag torde få blodstörtning om det framgår att en blivande statsministerkandidat inte ens klarar av att korrekt ifylla en ansökan.

    Sedan kommer man återigen tillbaka till vem eller vilka i S som gjort sig sådan möda med att förse Aftonbladet med informationen. Och för den delen, givet att Aftonbladet självt är ett traditionellt socialdemokratiskt språkrör - vem som tryckt på om att publicera nyheten innan man haft rejält på fötterna.

    Utgången är den samma - oavsett parti värjer de flesta sig för ett parti där splittring, politisk infighting och rygghuggning ingår som regel snarare än undantag.
    Detta gäller samtliga partier och man kan tydligt se att den som för tillfället sitter med tassen i syltburken är den som får lida.

    Detta vet alla politiker om och att ens låta sig hamna i situationen att man sökt ett bidrag utan att säkert veta man har täckning för det är helt enkelt blodigt korkat.

    SvaraRadera
  11. Henrik, "Mannen som kan rädda (s)" låter ju bra...

    ...men jag tippar att det gäller samma sak inom S som i merparten av de övriga partierna. Är en person kompetent hyrs han/hon in som en temporär påläggskalv eller för att fylla ett akut vakuum.

    De fakto kompetens ses oftast som ett direkt hot. Anders Borg tog M in på brasklappsvis - för att därtill var de nödda och tvungna.

    Men ingen övertygar mig om att man inom Svea Rikes samlade partier misslyckats med att hitta mer kompetent personal att bemanna regeringsposter än Ask, Tolgfors och Erlandsson som samtliga verkar blivit uppgrävda ur en dagis-avdelning ämnad för barn med "särskilda behov" när man ser till deras prestationer.

    Så om den karlen kan rädda S så är det nästan givet att hans kompetens gör resten av partiledningen för skitnödig för att ens få gå till startlinjen.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. http://www.dn.se/nyheter/politik/journalisterna-hugger-pa-allt

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.