2011-10-13

Ett partis sönderfall

Här är ett måste:

Läs Fokus artikel "Vägen från Juholt"!

Det den beskriver måste vara något slags rekord i politisk genomklappning.

Så, vad skall sossarna göra? Att välja ny partiledare är, enligt (s)-liturgin inte att tänka på. Och att hålla kvar vid Juholt blir allt mer omöjligt för var minut som går.

9 kommentarer:

  1. Stormen har varat länge.

    Men Juholt visade i onsdags att han är kung i Riksdagens talarstorl - även om Reinfeldt mopsat upp sig rejält den här gången och gick inte poänglös hem.

    Snart kommer åklagarens beslut i förundersökningen. Det kommer inte att bli åtal - det tror jag inte på.

    Kvar står då de två mysko reseräkningarna. Men det är så lite pengar att det inte spelar någon roll.

    Och det är över 1000 dagar kvar till nästa val. Antingen är väljarna då så trötta på Reinfeldt att de kastar ut honom bara för att, eller så misslyckas Socialdemokratin att ta fram en politik som attraherar storstadsväljare.

    För det är inte så att socialdemokraterna står och faller med Juholt. Folk visste exakt vad de röstade bort 2010. Och om socialdemokraterna tar det här till intäkt för att förlora 2014 så förtjänar man ju inte att vinna.

    Skaffa en politik som fungerar så har väljarna glömt det här ganska snart.

    SvaraRadera
  2. > Johan Tjäder
    På sätt och vis har du rätt, en det faller på den där sista meningen. Hur i helskotta ska Juholt (eller för all del partiet) kunna lyckas med detta, dvs att "[s]kaffa en politik som fungerar"?
    Dels träter man om vad denna politik skulle kunna vara, dels verkar varje försök till konkretisering från de där fluffiga slagorden leda till nya stider och motsättningar.
    Juholt har inte (likt Reinfeldt) något öppet mandat att omdefiniera partiet och dess politik och hårdhänt köra över all intern opposition. Om han eventuell hade haft det, så har han det inte längre. Många olika fraktioner och intressegrupper i partiet kommer att kämpa för sina intressen och hjärtefrågor. Höger mot vänster, LO-representanterna mot de intellektuella, landsbygden mot stockholmarna, Sahlinisterna mot Juholtarna, osv, osv. Det är nog ta mig tusan lättare för dem att komma överens om en partiledare än att komma överens om en politik...

    SvaraRadera
  3. @UlfSun

    Det som inte dödar - det härdar.

    Om Juholt klarar sig igenom krisen, så blir hans position oerhört stark.

    Den som tar sig genom en sådan här kris blir svår att få bort med tjyv- och rackarspel. Överlever Juholt detta blir han immun mot allt sådant sen. Allmänheten vet nu att han slarvar. Alla nya försök att försöka svärta ner Juholt kommer bara ses som att man vill kladda ner partiet.

    Dessutom har många motståndare nu visat korten genom att på olika sätt "svika". Läckor från interna möten, uttalanden som gjorts och uttalanden som inte gjorts. Det här kan bli nyckeln till nästa steg att reformera nomenklaturan hos (S).

    Vidare har motståndarna valt arena nu när de blottlagt partiets inre strider. Därmed kan Juholt möta dessa falanger mer öppet. Han kan gå på dem för att inte vilja ta till sig väljarnas budskap och för att inte möta framtidens utmaningar. De får oerhört svårt att argumentera emot, för de har inte opinionssiffrorna med sig. Detta är den stora skillnaden jämfört med Sahlins kräftgång. Den här hösten var nog sista gången Juholt förlorade en budgetstrid. Antingen är han borta nästa höst eller så vågar ingen mer någonsin gå emot honom.

    SvaraRadera
  4. Om Juholt klarar sig igenom krisen, så blir hans position oerhört stark.
    -------------------------------
    Det borde han rimligen göra eftersom han till skillnad från Odenberg inte gjort något som föranleder att han ska avgå.

    http://viktor.tullgren.net/2011/10/13/storyn-om-juholts-fusk-ar-en-medialogn/

    SvaraRadera
  5. Låt Vecko-Revyn eller Amelia utse såsarnas nästa partiledare i en läsarundersökning. Det är väl ungefär den målgruppen som fortfarande är mottaglig för allt politiskt vänsterstrul.

    En snygg ung kvinna (som en kommenterare föreslår) som kan suga upp kravgenerationens önskningar och se snygg ut på bild måste ju ligga rätt i tiden och signalera öra mot folket.

    Då får man med alla nyckelorden som den förfärliga svenska HÖGERN inte är, ni vet snygg, kvinnlig, solidarisk, omtänksam, vårdande, ödmjuk, humanistisk, snäll, ogirig, antikapitalistisk.

    Det vore väl en lämplig present till världens mest folkliga parti, att låta folket utse deras ledare. Kan man få mer marknadsföring och förankring hos folket på en o samma gång?

    SvaraRadera
  6. rättelse: ... mottaglig för deras propaganda trots allt politiskt vänsterstrul.

    SvaraRadera
  7. Då utvecklar och förnyar de även begreppet korporativism (om de kommer till makten nånsin mer) så att såsarnas älskade styresform inte längre behöver dras med så hemska och avskyvärda konnotationer. Det är främst deras kritiker som gör dem påminda om detta garderobslik. Det borde ju ligga dem varmt om hjärtat.

    SvaraRadera
  8. Här är en ny pryl som ni ska hålla käften om

    ---------------------------

    http://www.dn.se/nyheter/politik/statsrad-skapar-bostadsproblem-i-c

    SvaraRadera
  9. @micke

    Att Eskil Erlandsson tillhör samma skara som Tolgfors och Ask - medlemmar i god ställning i Svea Riksförbund för Grov Inkompetens - är inga nyheter.

    Bör han sparkas? Absolut, men det kom en del personer här fram till under första året han satt i mandat.

    Oavsett om han myglat beredvilligt eller ej så kvarstår att han bör avgå och eventuellt utredas. Den domen har redan så att säga fallit.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.