2011-10-20

Säpo på internet

Morgonens nyhet är att Säpo vill spana mer på internet. Dock blandar man äpplen och päron rätt friskt i de artiklar som skrivs om saken.

Naturligtvis skall polisen ha en närvaro på nätet och se om något "är på gång". På samma sätt som de borde vara synliga på gator och torg. Och jag tror inte att någon har något att invända mot att polisen skaffar ett Facebook-konto för att kommunicera med medborgarna.

Sedan blir det lite krångligare. Spaning på olika nätforum, möjligen anonymt eller under falsk identitet. Tja, om det finns en brottsmisstanke och ett rättsligt beslut – då är väl detta närmast att jämställa med motsvarande spaning i den fysiska världen. Och gammaldags, hederligt polisarbete – om än i en ny miljö – är naturligtvis att föredra framför FRA:s automatiserade massavlyssning, datalagring av våra telekommunikationer och "data mining".

Men är det detta Säpo är ute efter? Det får vi inte svar på. Risken är att man vill spana under falsk flagg på bred front, utan brottsmisstanke och utan rättsliga klartecken. Då blir det genast mer tveksamt.

Slutligen kan jag inte frigöra mig från misstanken att bollar som Facebook och forum-spaning kastas upp i luften för att dra uppmärksamheten från annat. Till exempel användning av spionprogram (som i Tyskland).

En utredning om det hela sägs komma inom ett par månader.

SR | DN | Expressen | Klamberg

12 kommentarer:

  1. Det är något jag inte förstår här - skapades inte FRA b.la för just det här som Säpo fiskar efter?

    Om inte, så kan man skrota FRA, hur j*vla mycket kontroll ska behövas!?

    SvaraRadera
  2. Jomen precis. Det är väl klart att Säpo skall kunna använda infiltratörer och spaning och allt sådant där som är en bra och ibland nödvändig del av brottsbekämpning oavsett om det är på nätet eller inte. Brott begås, polisen behöver verktyg för att bekämpa det.

    ... förutsatt att det finns någon kontroll över hur dessa verktyg används.

    //JJ

    SvaraRadera
  3. Fienden finns överallt numera. Fienden uppstår ad hoc liksom...bara man spanar tillräckligt brett.

    SvaraRadera
  4. ...djupt, länge och noggrannt, så ska ni nog se att det hamanr en å annan fisk i nätet "som de aldrig skulle upptäckt annars". [facepalm]

    SvaraRadera
  5. Redan idag ligger ribban mycket lågt för att datamining eller avlyssning ska få användas av polisen i underrättelsesyfte. Det är uppenbart att det är dessa generösa regler som man vill mjuka upp ytterligare.

    Idag krävs inte konkret brottsmisstanke för att t.ex. Säpo eller KUT ska få ut trafikuppgifter i sin underrättelseverksamhet. Detsamma kommer att gälla för de operationer på nätet som man nu diskuterar.

    Dessutom lär det redan finnas minst en svensk tjänst som sysslar med såväl infiltration som dataintrång av detta slag: KSI. Precis som FRA sysslar de med "utländska hot", vilket givetvis inte hindrar att de spanar mot personer i Sverige, s.k. svenska förgreningar av utländska hot. Även på nätet. Plantering av avlyssningstrojaner
    kan vara ett exempel.

    Säpo är helt enkelt avundsjuka på KSI, vars verksamhet i många stycken är oreglerad och styrs direkt av regeringen med hjälp av hemliga direktiv.

    FRA får enligt lag inte ägna sig åt motsvarande aktiviteter. Men KSI kan som bekant rikta spaningsuppdrag till FRA. Säpo väntas få motsvarande möjlighet nästa år.

    SvaraRadera
  6. Neoliberal Agenda20 oktober, 2011 12:05

    Ja, samma möjligheter IRL som på nätet bör gälla.

    Det är ju det som gör FRA-lagen så sjuk. Folk skulle aldrig acceptera att en statlig och hemlig organisation under regeringen skulle sprätta upp deras brev, avlyssna deras telefonsamtal, se vilka tidningar de läser, se vad de handlar etc (utan att det fanns brottsmisstanke), men det är ju vad som blir möjlit när man har kopplat in sig i kablarna.

    SvaraRadera
  7. Vad SÄPO vill är bl a att plantera falska identiteter i nätforum. De ska kartlägga extremister genom att delta i diskussionerna. Det kommer naturligtvis att urarta, dels för att de kommer att infiltrera helt legitima opinionsrörelser,och dels för att de kommer att glida över gränsen mellan observatör och provokatör, dvs de kommer att mana på till brott.
    HB Gary-affären, som tegs ihjäl i svensk massmedia, avslöjade att falska identiteter på nätet är en viktig strategi i de mer ljusskygga amerikanska underrättelsemiljöerna, och detta vill SÄPO förstås också leka med.

    SvaraRadera
  8. Håller med om att en polisnärvaro i den virtuella världen förefaller rimlig. Tyvärr tror jag inte att denna "nyordning" kommer att förebygga den "massavlyssning" på mycket mycker grumliga grunder som redan sker mot medborgarna. Juridiken kring FRA-aktiviteterna är så diffus att allting går för sig. Då kan vi räkna med att lagstiftningen tillämpas just på det viset. Den parlamentariska kontrollen är ett skämt. Varför ska våra signaler skickas till NSA i USA? Svensk medborgare, J Härjfält

    SvaraRadera
  9. Klamberg skriver också:

    http://klamberg.blogspot.com/2011/10/poliser-med-falsk-identitet-pa-natet.html

    SvaraRadera
  10. Just Säpo-provokatörer kan ju bli riktigt intressant. Man skulle ju kunna tänka sig att FRA kommer Säpo-provokatörer på spåren, och springer till regeringen och tigger pengar för att de hittat sanslöst radikala individer att spana på.

    Iofs inte helt fel om staten spanar på staten, och lämnar vanligt folk ifred.

    /Smen

    SvaraRadera
  11. "All din kommunikation ska sparas i databas"
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8280834.ab

    Rekommenderar detta inlägg:
    http://civilkurage.wordpress.com/2011/08/07/sanningen-bakom-de-skandinaviska-terrordaden/

    SvaraRadera
  12. Härligt!

    Det här kan skapa enormt många arbetstillfällen. Ena halvan av befolkningen kan tjyvlyssna på vad den andra halvan har för sig.

    För att skapa ytterligare säkerhet så kan de som är tjyvlyssnade på i hemlighet spana på de som tjyvlyssnar o.s.v.

    (OBS IRONI)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.