Berlins stad har c:a 3,5 miljoner invånare – och 22.775 anställda vid polisen, varav 16.388 är riktiga poliser. (0,0065 polisanställda/invånare.) Berlins yta är 892 kvadratkilometer. (25,5 polisanställda per km2, eller 18,4 riktiga poliser per km2.)
I Berlin är polisens budget 1.300 miljoner euro (c:a 12.350 miljoner SEK.)
Sverige har 9,5 miljoner invånare – och 26.000 anställda vid polisen, varav c:a 19.500 är riktiga poliser. (0,0027 polisanställda/invånare.) Sveriges yta är 450.000 kvadratkilometer. (0,058 polisanställda per km2, eller 0,045 riktiga poliser per km2.)
I Sverige är polisens budget 21.560 miljoner SEK (c:a 2.000 miljoner euro).
Jag vet att jämförelsen inte är helt rättvis. Men i praktiken är skillnaden mellan polisen i Berlin och Sverige uppenbar.
Om man jämför Berlin och Stockholm upptäcker man snabbt att polisen i Berlin även åker ut på vardagsbrott (ibland till och med cykelstölder). Större evenemang och demonstrationer har ofta uppseendeväckande stor polisbevakning. I Berlin är polisen synlig och närvarande i stadsdelarna, på ett sätt som i vart fall ökar folks känsla av trygghet.
I Berlin verkar vanliga poliser inte vara lika tungt utrustade som i Sverige. (Det finns naturligtvis även tungt utrustad kravall- och insatspolis.) Det kan bland annat bero på att svensk polis, i en jämförelse, oftare är i underläge. I Berlin ser man inte sällan flera polispatruller åka på ett larm, medan man i Sverige skall vara glad om det ens kommer en patrull.
En konsekvens blir att polisen i Berlin till vardags inte behöver vara lika aggressiv, stingslig och arrogant som den svenska. Förhållandet mellan polis och medborgare blir mer avspänt. I Berlin upplever folk att polisen är till för att skydda och tjäna allmänheten. Detta är en betydelsefull aspekt.
Sedan kan man nämna att man i Berlin har förtroende för medborgarna. Nöjeslivet är fritt, spontant och inte i närheten av så sönderreglrat som i Sverige. Öl, vin och sprit finns i livsmedels- och servicebutiker (till och med i tunnelbanekiosker och på bensinstationer). Det är OK att ta en promenad med en ölflaska i handen. Innehav och bruk av lättare droger är avkriminaliserat, så länge man inte stör den allmänna ordningen. Den inställningen gäller för övrigt rent allmänt: Du får göra rätt mycket som du vill, så länge du inte stör eller skadar andra.
Sverige har mycket att lära.
-
Ser man till snittet i EU borde Sverige ha c:a 30.000 poliser (relaterat till folkmängd).
Innan 1860-talet fanns ö.h.t. inget polisväsende. Lagens väktare var militär, väktarbolag och detektivbyråer.
SvaraRaderaMen när den industriella revolutionen tog fart i Sverige och arbetare började flytta in i städerna ville de respektabla invånarna bli skyddade från arbetarnas fylleri, prostitution etc.
Därför bildades ett polisväsende, med mönster från London.
Och varifrån rekryterades dessa nya poliser? Givetvis från de kriminella ligorna.
http://badquaker.com/archives/1835
Ock lik förbannat tafsas det...
SvaraRaderaJungman Jansson
Om några år lär alkohol vara förbjudet i Rinkeby, Rosengård, Bergsjön osv.
SvaraRaderaHej.
SvaraRaderaPoliser förebygger inte brott, annat än indirekt. Deras uppgift är just att upprätthålla ordning, samt att vaka och värna.
Brottsförebyggande arbete är tredelat: uppfostran, skola och arbete. Så länge en fallerar kan det reda sig om de andra två är starka nog, men om två fallerar eller alla tre är odugliga stiger sannolikheten att individen väljer ett kriminellt agerande.
Med Sveriges geografi är amerikanska delstater som Minnesota en mer lämplig jämförelse - inte minst i demografiskt hänseende.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Då har Berlin-polisen förändrats. Jag kommer ihåg 80-talet och husockupanterna. Mina gamla kompisar brukade roa sig med att kasta sten på snuten och deras armerade (möjligt att jag använder fel ord där) fordon med galler för fönstren - och sen springa som fan för jävlar vad stryk de fick om de åkte fast. Dann sind wir Helden, für einen Tag...
SvaraRadera"En konsekvens blir att polisen i Berlin till vardags inte behöver vara lika aggressiv, stingslig och arrogant som den svenska."
SvaraRaderaSå signalerar man att man är på den goda sidan..