2005-06-13

Toleranta Danmark

Från den 1:a juli gäller nya lagar om rökning på krogen - i Danmark.

De säger att restaurangerna måste skylta med sin rökpolicy. Men det är upp till krögaren om krogen skall vara rökfri, tillåta fredlig samexistens eller ha rökning överallt i hela lokalen.

(Berglinske Tidende har frågat 133 slumpmässigt utvalda krogar i Köpenhamn hur de tänker göra. På 101 krogar kommer rökning att vara tillåten - överallt - även i framtiden. 13 krogar har inrättat rökrum eller rökbord. 19 krogar har inte ändrat policy alls på grund av lagen - de har precis som tidigare platser för rökare respektive icke rökare. Två är redan sedan tidigare helt rökfria. Ingen av krogarna har infört totalt rökförbud på grund av regeländringen. 15 av krogarna vägrar dock att hänga upp skyltar som talar om var staten vill att olika människor skall sitta. Andra hänger upp dem i ankelhöjd eller dolda bakom affischer och tavlor.)

OK - en inte alls lika orimlig lag som i Sverige. Krögaren får själv bestämma över sin egendom, men är tvungen att annonsera sin policy. Till skillnad från i Sverige respekterar den danska staten alltså krögarnas äganderätt till och bestämmanderätt över sin verksamhet.

Årets sommarsemester går helt klart till Köpenhamn - där även vi rökare är välkomna kroggäster!

Så var det sagt. 15-20 surmagade mail kommer denna postning säkert att rendera.

(Tipstack: Steen i Danmark.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.