2005-07-11

Intresseklubben noterar...

Jag var som sagt och seglade i Roslagens ytterskärgård i helgen. Trevligt - även om bakfylla, myggbett och brännande sol gjorde att man fick ta sig lite i kragen för att överleva mornarna.

Nåväl. Under besöken på alla små pittoreska öar slog det mig. Det är något som inte är helt "normalt" där ute. Men jag kunde inte sätta fingret på vad. Först under den fyra timmar långa båtresan hem med Waxholmsbolaget slogs jag av tanken...

Under hela helgen hade jag bara sett "svenskar". Inte en enda "utlänning". (Små engelska tanter och japaner räknas inte. Jag menar "våra utlänningar".)

Inte för att jag har något problem med varifrån folk kommer. Inte alls. Jag tror inte ens att jag har någon åsikt om det. Det hela var bara en iaktagelse - som blev väldigt tydlig och påfallande.

Nu tror jag inte alls att skärgården är vimlar av rasister. Istället är den fullständigt belägrad av öppensinnade, välutbildade människor i kretativa yrken som prenumererar på DN.

Men - en turkisk barnfamilj skulle verkligen sticka ut på ångbåtsbryggan. Jag tror på något sätt att det här beskriver... låt se...

OK - även snälla svenskar med öppet sinne sluter sig samman i kluster där inte en jävel skulle komma över bron. Förvisso skulle ingen av dem säga ett ont ord om det dök upp en "utlänning". Inte ens tyst, för sig själv. Många av dem skulle säkert anstränga sig med att vara snälla och hjärtliga. Men gruppen skulle fortfarande vara lika sluten.

En skinnskalle skulle förvisso också sticka ut och på många öar säkert bli slängd i havet. Så det är inte det vi till vardags kallar rasism som jag försöker beskriva.

Det handlar snarare om öarna dit människor som Jens Orback, Lars Leijonborg, Teddybears Stockholm och Wanja Lundby-Wedin kan åka för att vara krystat kärnsvenskt präktiga tillsammans.

Jag vet inte riktigt vad jag vill med den här texten. En sak vet jag dock. För att jag skall trivas i skärgården behövs betydligt fler vattenklosetter, butiker, duschar, fik och små krogar. Och sådant är dom urkassa på - svenskarna!

8 kommentarer:

  1. Fin text. Och bra iakttagelse. Den svenska skärgården är ett reservat för de "infödda" ("blonda") svenskarna. Tyvärr.

    Skattesystemet förbättrar ju inte heller direkt genomströmningen och omsättningen av fastigheter i skärgården.

    Dessutom tror jag att många "utlänningar" (om de har tid och pengar) föredrar att åka på semester till SINA hemorter, ex i Turkiet osv.

    MVH

    SvaraRadera
  2. Hörredu Henrik... Kolla upp om det här har något att göra med det som jag tror kallas "militärt skyddsområde". Kan det vara så enkelt att det helt enkelt är förbjudet för folk av utländsk nationalitet att vistas på dessa platser?

    Jag känner inte riktigt till Stockholms skärgård, men på motsvarande platser i Göteborgs d:o så finns det gott om enorma plakat som militären satt upp. Dessa förkunnar glatt, på massvis med språk, att andra än svenska medborgare kvickeligen bör förpassa sig någon annanstans.

    SvaraRadera
  3. Ja, det var ju också ett jävla perspektiv. Bara för att folk från länder som var civiliserade långt före oss, fullt rimligt, tycker att Stockholms skärgård är fult som fan så är det fel på dem. Tänk vilka synnerliga korkade svartskallar – för det måste de ju vara för att de inte envisas med att sitta på ett ensilgt skär och äta rutten sill med mygg mitt i stekvärmen.

    Bara en dum svensk kan finna glädje och skönhet i ”Stockholms skärgård” – andra håller sig till civilisationen.

    /Erik Andersson

    SvaraRadera
  4. Just så. Civiliserat folk föredrar Bohusläns klippor, Göteborgs skärgårds kobbar och Hallands stränder.

    SvaraRadera
  5. Tror inte att det är militärt skyddsområde. Inget skyltat om sådant - alls.

    För övrigt kan jag nog hålla med om att skärgården är lite övervärderad, speciellt på ostkusten. (På västkusten går det i vart fall att bada.)

    Varför svettas över grillspetten i en trång båt när det är bliigare att åka till Paris och äta hott?

    SvaraRadera
  6. Hört talats om den utvecklingshämmande strandskyddslagen?

    SvaraRadera
  7. Vill inflika att både väst- och ostkusten faller platt för skärgårdarna i Vänern =)

    Ska försöka se efter under sommaren om det bara är massa lintotter där också eller om vi har lite civilisation.

    SvaraRadera
  8. Min teori är att Sverige urbaniserades väldigt sent. Läs xennoc-posten...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.