2005-07-27

Olika falla ödets lotter

Den regeringstjänsteman som försnillat 1,5 miljoner kronor för påhittade jämställdhetsprojekt har erkänt.

Han har, efter polisförhör, försatts på fri fot.

Vilket är mer än man kan säga om den färgade amerikan, som jag tidigare berättat om. Han sitter häktad för andra veckan i rad. För ett eventuellt, mycket tveksamt bedrägeri på 3.179 kronor.

Det är skillnad på folk och folk...

Länk

4 kommentarer:

  1. Kopplingen till Sverige har avgörande betydelse för bedömningen av frågan om risk för att någon undandrar sig lagföring.

    Att olika fall behandlas olika har jag svårt att se som problematiskt.

    SvaraRadera
  2. Jo, men nu har den stackars saten varit här ett halvår (boende hos en bekant), frivilligt ställt sig till polisens förfogande, frivilligt anmält sig hos polisen två gånger i veckan och och samarbetat på alla sätt. Att då - plötsligt - härom veckan häkta honom förefaller nipprigt.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle nog snarare säga att folk som är vältaliga och som har förmåga att framstå som trovärdiga kommer lindrigare undan än "vanligt folk".

    En proper och konservativ klädsel är också bra att ha på sig vid en rättegång. Eftersom nämndemännen är 4000 år gamla fattar de liksom inte att den tilltalades säckiga märkesjeans kostar 3000 spänn. Istället tror de att det handlar om en uteliggare som fått illa sittande byxor av Frälsningsarmen.

    Människor gillar människor som påminner om dem själva. Det gäller även rådmän och nämndemän.

    SvaraRadera
  4. Jag kan hålla med om att det verkar onödigt att häkta honom, men jag tycker att jämförelsen med tjänstemannen haltar eftersom det är så att amerikanen faktiskt har en svagare koppling till Sverige.

    Jag har svårt att tänka mig något land som inte, mer eller mindre rutinmässigt, häktar utländska medborgare pga flyktfara.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.