2005-08-25

Årsmöte för principlösa

I dag börjar moderaternas partistämma.

Man kan undra varför. Partiledningen ändrar ju ändå partiets politik som den vill - utan något som helst samråd.

Kursändringar som går stick i stäv med tidigare partistämmobeslut har skett - utan att någon kunnat eller vågat protestera.

Det finns de som stretar emot - som vill ha en klassisk, kompetent och konsekvent moderat politik. De har bland annat motionerat om en återgång till skattesänkarlinjen. De vill också att partiet fortsatt skall stå bakom (den tidigare beslutade) kritiska hållningen när det gäller arbetsrätten.

Men - mycket talar för att dessa motståndsfickor kommer att få stryk i helgen. Storstryk.

Nu har moderaterna fått vittring på makten. Därför kommer ingen att tillåtas kissa i partiledarens frukostflingor. Nu är det snarare uppslutning bakom den nye ledaren och "de nya moderaterna" som gäller.

Partistämman kommer att vara dominerad av kommungubbar. De är i stort sett bara intresserade av att vinna en politisk majoritet och att sedan få styra sitt fögderi i lugn och ro. De är inte roade av principer eller ideologi. De vill glida fram genom livet på en räkmacka - utan jobbiga diskussioner om kontroversiella politiska förslag.

Den moderata partistämman kommer med största säkerhet att bekräfta Reinfeldts och "förnyarnas" ställning. Man kommer att kosta på sig att ge lite utrymme till de oppositionella, "traditionalisterna". Men det är bara för syns skull.

De tuffa, kompetenta, konsekventa, ideologiskt medvetna och principfasta moderaterna - de finns inte mer.

2 kommentarer:

 1. Jag håller med Skånsk Redneck här. Budgeten är väl på flera tusen miljarder, så det är ju inte så himla "wow".

  SvaraRadera
 2. De kanske har anammat folkpartiets metod att locka väljare med vad som helst som går hem hos väljare vars åsikter, eller kanske snarare känslor, ligger på ett helt annat håll än partiets. Jag tänker förstås på fp:s utspel med "språktester" förra valet. Det lockade säkert en och annan kryptorasist. Och det fungerar -- för de flesta väljare har nog tyvärr inte den blekaste aning om vad de röstar på; ett tveeggat svärd.

  Alla partier tycks vilja framstå som beiga. Ingen säger något rent ut för allt man säger kan och kommer att användas emot en.

  Så då säger man ingenting.

  Representationsdemokrati går bara ut på att marknadsföra ett varumärke. Varan måste inte ha, bör helst inte ha, någon substans. Politik är Coca-Cola.

  Folk vet inte vad de röstar på för ingen berättar för dem vad det är de röstar på, i synnerhet inte kandidaterna. Demokratin är död.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.