2005-09-02

Spelar roll?

I ett antal kommentarer till olika poster på denna blogg har följande åsikt framförts, av olika skribenter:

Det är bättre om sossarna får sitta kvar vid makten efter nästa val - så att det går riktigt åt pipan. Systemet får då kollapsa under sin egen tyngd. Och det är ändå ingen idé med en borgerlig regering, som saknar förhandlingsmandat, och som i allt väsentligt kommit att bli en light-variant av socialdemokraterna.


Ja och nej, som Humpy skulle ha sagt.

Man kan - och bör - fråga sig vad en borgerlig regering under Reinfeldt egentligen kan och vill uträtta. Något systemskifte skall man liksom inte hoppas på...

Å andra sidan, att (s)-staten till slut skulle falla samman under sin egen tyngd, det har vi trott i alla år. Men det händer inte. Tyvärr.

Men - det finns en helt annan aspekt:

När det gäller generaldirektörer, universitetsstyrelser, ambassadörer, högre tjänstemän, utredningar samt en lång rad andra nyckelpositioner och kommandohöjder - så är de i dag rena sosse-träsket. Hela statsapparaten är sossifierad, rakt igenom.

Detta vore värt att ändra på.

Det vore en stor dag - om hela denna sossekrati fick packa flyttlådorna och försöka skaffa sig ett jobb.

Det kan, i sig, vara ett skäl att rösta borgerligt.

12 kommentarer:

  1. jag tror du har rätt, även om borgarna är dom nya socialdemokraterna så finns det några borgare som är "rätt" sorts människor, och även en liten förbättring är ju bra

    SvaraRadera
  2. Det sas samma sak valet 1994, och 1998, och 2002 "lika bra att de vinner så de får städa sin egen skit"...
    Men det funkar inte så. De sitter ju kvar ändå.
    Du har fullkomligt rätt, borgarna måste vinna den här gången. Om så resten av politiken inte blir så mycket bättre så blir den i alla fall inte ännu sämre. Men den stora bonusen är att de statliga verken, bolagen och universiteten avsossifieras, för om inte det görs så kommer det aldrig att bli möjligt att få skutan på rätt kurs igen.

    SvaraRadera
  3. Systemet HÅLLER redan på att kollapsa. Vi befinner oss i s.k. internationell högkonjunktur, ÄNDÅ går statens finanser back! 1.000.000 invånare är i betald arbetsfrånvaro, nästa lågkonjunktur kommer bli ett sjusärdeles stålbad. Vem som än är vid makten då kommer att få förklara ett och annat, samt leverera många obehagliga "sparpaket" till medborgarna.

    Låt Göran Persson vinna valet och höja taket i a-kassan till 30 000:- i månaden. Sedan tar vi och slutar arbeta hela bunten (bunkra upp lite så du klarar 9 veckors avstängning från a-kassan) och lever glatt tills pengarna tar slut. Förhoppningsvis
    (och troligtvis) skulle denna praktiskt-pedagogiska demonstration få in sambandet mellan arbete och välstånd i det folkliga medvetandet.

    SvaraRadera
  4. Är benägen att hålla med monodemon: "kollapsen" är i själva verket en långsam färd utför som började redan på 70-talet, men hastigheten accelererar hela tiden:
    Arbetslösheten ökar trots högkonjunktur, fler och fler blir offentligt försörjda. Skattetaket är nått (vill minnas att Moderskeppet skrev om detta), ytterligare höjningar skapar bara marginella intäkter. osv osv.

    Dessutom flyttar företag hals överhuvud ur landet, närmare 100000 svenskar emigrerar varje år, och jag kan slå vad om att det inte är från den ände som går på socialbidrag, sjuklön och a-kassa...

    Idéerna är slut och socialisterna är sönderregerade, det kommer bara att bli mer och mer av samma tills det enda som finns kvar är bidragsberoende och byråkrater.

    Att vänta på "kollapsen" är som att titta på gräs som växer: man ser inte att det växer, men det gör det ändå.
    Min gissning är att med nuvarande utvecklingskurvor kommer Estland att vara rikare än Sverige år 2020, och svenska unga kvinnor åker över till Estland för att träffa välbärgade äldre Estländska män..

    SvaraRadera
  5. Ber om ursäkt, siffran "närmare 100 000" var en mild överdrift (har hört siffran tidigare, men den stämde inte vid närmare kontrol).

    Siffran är dock inte helt liten trots det:
    enligt SCB
    Utvandrade nästan 20 000 människor första halvåret 2005, vilket borde lägga den slutliga siffran på runt 40 000. Och den accelererar från år till år.

    Fortfarande kvarstår: tvivlar på att det är de minst begåvade som flyr landet..

    SvaraRadera
  6. Det är klart, fortsatt sossestyre skulle i vart fall hjälpa mig att få tummen ur och fly landet...

    WF: En aktuell sammanställning visar att 500.000 svenskar bor utomlands.

    Vad gäller "undergången" så vetefan. Man kan ju hoppas. Men vi har sagt i årtionden att "nu kan det inte bli värre, nu brakar ekonomin och systemet samman". Men icke...

    SvaraRadera
  7. WF: En aktuell sammanställning visar att 500.000 svenskar bor utomlands.
    Betvivlar det inte en sekund, har hört siffror på att 70-100 000 svenskar bor i "Greater London" (dvs London och närliggande områden).
    Att så många bor bara där betvivlar jag inte heller, då det i västlondon är vanligare att höra svenska än engelska med brittisk accent.

    Min förra flickvän brukade skratta åt mig när jag tyst svor för mig själv om "svenskjävlar" varje gång jag hörde svenska på stan. Vilket var rätt ofta. :)

    SvaraRadera
  8. Förvänta dig inget brak. Bara mer och mer smärtsamt uppenbara sanningar.
    Liknelsen med grodan i grytan med vatten som långsamt når kokpunkten är mer träffande. Politikerna kan slåss om vem som ska vrida på temperaturreglaget, men vi bör snarare se till att ta oss ur grytan. Därav min kommentar på en tidigare post om att vi behöver en borgerlighet som går till val på att söka förändringsmandat (inte förhandlingsmandat som det återgavs i denna post... :-) )

    Var på väg att att ta upp möjligheten att flytta till ett marknadsekonomiskt land i min förra kommentar också, men valde att hålla ner längden. Men visst finns tanken där hela tiden. Jag har studerat och även arbetat utomlands periodvis och det känns bara fel att man hamnat i (s)verige igen... Australien har smidiga arbets/semester-visum för de som inte fyllt 31. Nya Zeeland verkar också väldigt positivt till arbetskraftsinvandring...

    SvaraRadera
  9. Det har åtminstone varit på förslag att avskeda samtliga universitetsstyrelser vid en borgerlig valseger och sedan låta lärosätena själva tillsätta nya ledamöter.
    Liknande åtgärder, som att regeringen börjar söka riksdagens godkännande vid utnämningar vore både bra och lätta att förklara.

    jag tycker att det stirras allt för blint på den ekonomiska delen av politiken. Det är ju ändå där staten ska göra minst.

    SvaraRadera
  10. Förvänta dig inget brak. Bara mer och mer smärtsamt uppenbara sanningar.
    Ett tydligt tecken på just detta är ju hur debatten ser ut i Sverige:
    Allt handlar om ersättningsnivåer och "den ensamma utbrända, elallergiska mamman med 12 hyper-invalidiserade barn" (lånemetafor från annan kommentator). Dvs debatten handlar bara om skrämselpropaganda och hur folk ska rädda sig från att det blir ännu värre.

    Ingen, inte ens oppositionen vågar prata om möjligheter och framtidsvisioner i någon större utsträckning.

    Det tyder inte bara på en socialistisk indoktrinering av debatten, det tyder också på att "smärtan" som folk upplever är stor och blir större, mycket större än tilltron på att saker ska bli bättre.

    SvaraRadera
  11. Borgarna har goda möjligheter att införa förändringar som har långvariga positiva effekter bara de får makten i fyra år.

    Rensa bort byråkrati kring småföretag, göra det enklare och riskfriare att anställa, skrota landstingen, avskaffa apoteksmonopolet osv. Och när folk väl har vant sig så kommer inte sossarna att ändra tillbaks. Skolpengen i Stockholm är ett utmärkt exempel på detta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.