2005-10-13

Den skamlöse

Jag såg om Michael Moores Farenheit 9-11 i går kväll. Den här gången med en baktanke - att fundera lite närmare över hans berättarteknik, snarare än över filmens uppgifter som sådana.

Lösryckta citat, klipp mitt i meningar och bild från annat tillfälle / sammanhang än ljudet är tydliga grepp. Det blir lätt lite klumpigt. Men vad gäller att predika för kören, så fungerar även denna teknik.

Ett annat signum för Moore är att konfrontera sina fiender. I F-9-11 finns ett par scener där han uppmanar kongreessledamöter att låta sina barn ta värvning. Det är ett billigt knep, men ack så effektivt. Det kan användas i stort sett i vilket sammanhang som helst - för att få vem som helst att framstå i en dålig dager.

Sedan har vi det där med konspirationerna. Alla som har sysslat med journalistik vet att man kan bygga indiciemål om nästan vad som helst. Även om det inte finns någon helhet, så kommer man en bra bit på väg bara genom att visa på ett par pusselbitar, som till synes passar samman.

Michael Moores smala lycka är att han lyckas kombinera ett indiciemål med uppgifter om att makthavarna har försökt sopa igen spåren efter sig. Eller i vart fall indicier på att så kan ha skett. Och går det ändå inte att få bilden att stämma, då kan man alltid kasta in en halvsanning eller annan tveksam uppgift.

Kombinera allt det ovanstående med en rätt enkel och bufflig humor - och man får en film som förändrar människors sätt att se på världen. Visserligen ger den en tvivelaktig världsbild, byggd på felaktigheter och tveksamheter - men det fungerar. Vilket är lite oroväckande.

Folk undrar ibland varför "högern" inte har någon Michael Moore. Förmodligen beror det på att liberala och konservativa filmare (i den mån de alls existerar) inte kan förmå sig att vara lika skamlösa och vårdslösa med sanningen som Moore.

"Högern" behöver inte någon Michael Moore. Istället behövs någon som bygger tighta, vattentäta berättelser. Gärna med humor. Men byggda på faktiska observationer, tydliga bevis och gärna också på källor som vågar framträda. Det är så man bygger systemkritik som skapar förändring på allvar. Tror jag.

5 kommentarer:

  1. Jag skulle nog kalla Rush Limbaugh som 'högerns' svar på Michael Moore.

    Kanske inte en spegelbild, snarare en bättre och mindre ohederlig variant. Men icke esto mindre någon som inte räds att dra ner brallorna på demokraterna och som smatidigt trivs ypperligt i den rollen!

    Det skulle behövas en sådan här i Sverige! En duktig häcklare som är kvick i tanken och rapp i käften!

    Finns det?

    SvaraRadera
  2. Serien "Bullshit" med Penn and Teller kan väl ses lite som en motsvarighet på högerns sida, dom är libertarianer och dom pratar varmt om en liten stat när dom pratar politik.

    Bullshit är ju iofs mer en serie som undersöker saker som människor som kan prata med döda och annat folk som kommer med konstiga och inte speciellt välbyggda argument, även tex miljörörelsen och drogkrigarna får sig kängor i dom mer politiska avsnitten

    "In society, there are many products and ideas that we buy in to. Some of these products, services or ideas are just plain bullshit. Well known magicians: Penn and Teller are here to knock some sense into people in a humerous and informal way and to explain why some things in life are just plain bullshit."

    Kolla under "episodes" för att se var alla avsnitten handlar om, DVD går att köpa på www.amazon.com

    http://www.tv.com/penn-and-teller-bullshit!/show/17579/summary.html?q=bullshit

    SvaraRadera
  3. Jag rekomenderar säsong två av Bullshit, den har 3 mycket bra politiska avsnitt, tex så bashar dom organisationen P.E.T.A., dom förklarar krig mot drogkrigarnas värdelösa argument, dom pratar om varför biblen är Bullshit ( inte lätt att göra på amerikansk TV ) samt så trashar dom ett av miljörörelsens främsta argument återvinningskonceptet.

    Henrik: Det är inte så många i bloggosfären i Sverige som vet om Bullshit, då borde verkligen bli den första som kollar den serien och sprider den vidare.

    Serien går dessutom på amerikansk kabel TV så dom undgår censur av svordommar, och det är nått som dom använder sig av ganska flitigt, mest för att dom kan.

    köp säsong två här:

    http://www.amazon.com/gp/product/B0006FO5IC/002-7659207-6825615?v=glance&n=130&n=507846&s=dvd&v=glance

    Jag kan nästan ge en pengarna tillbaka garanti om du inte gillar den, 13 avsnitt för enbart 27 dollar, som hittat

    SvaraRadera
  4. Exakt, dom är inte lika falska som Moore men dom använder samma knep som Moore gör.

    Det dom gör är också lite av "Preaching to the choir"

    Dom är mycket humoristiska och ibland ganska elaka med sina motståndare, men om man ser det med en vis skeptisism så är det riktigt roligt

    SvaraRadera
  5. Vi får inte glömma att Moores stil *fungerar*. Det verkar vara betydelselöst om det han säger är korrekt, sanning eller rimligt. Bara det är kul - så köper folk det okritiskt.

    Tänk vad man kan uträtta under devisen kul och korrekt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.