2005-10-25

En solidarisk bostadspolitik?

Jo, det är ju sååå bra med den svenska, solidariska, hyresregleringen...

Jag fick just ett erbjudande om att hyra en lägenhet i Bryssel. Om den låg i Stockholm skulle den ligga... på Stureplan, typ. Eller kanske vid Norrmalms Torg. 50-60 kvadrat, nyrenoverad, modernt kök, fräscht bad med tvättmaskin - och bokstavligen talat 100-tals krogar på krypavstånd.

Priset? 650 euro/månad. 6.000 spänn i svenska poletter. Ett pris som politikerna inte har lagt sig i. Ett pris som på något sätt sammanfattar den bluff som på svenska kallas Hyresgästföreingen. Ett pris på en fri marknad!

När - if ever - kommer svenska folket att förstå att det är lurat? Grundlurat!

7 kommentarer:

  1. Spontant skulle jag säga att den inte var billig med svenska "reglerade" mått mätt, men å andra sidan är den ju ledig! Eller?

    SvaraRadera
  2. Jo. Och det finns *mycket gott* om andra alternativ i 300-400 euro-klassen. Dock inte med läge ovanpå Sturehof, om man skall fortsätta jämförelsen med Stockholm. Då får man tänka sig "B-lägen" som Karlaplan, Kungsholmstorg eller Nytorget. ;-)

    SvaraRadera
  3. Jag vill för övrigt minnas att jag betalade 8.000 spänn i månaden för 25 kvadratmeter i Gamla Stan i Stockholm.

    Men då delade jag å andra sidan tvättstuga med Per Wendel och Gudrun Schyman...

    SvaraRadera
  4. Man tycker att det åtminstone borde vara möjligt att helt och hållet slopa hyresregleringen på all nyproduktion.

    Då blir reformen också mindre kontroversiell.

    SvaraRadera
  5. Angående reglerad hyra- Gör skillnad på bruksvärdesprincipen och att de allmännyttiga bostadsföretagen fungerar som referensobjet i bruksvärdessytemet.

    Det senaste förslaget från borgerligt håll är ju att avskaffa allmännyttans hyresnormerande ställning och de anser att det räcker långt om man vill ha en friare hyressättning.

    Vi har redan idag en avtalsfrihet när det gäller att sätta hyror, men om man inte kommer överrens om en hyra så kan båda parter skälighetspröva den och DÅ används hyresnivåerna i de kommunala bostadsbolagen som "hyrestak".

    Bruksvärdet i sig kan ju fungera som en variant på besittningsskydd, där man säger att likvärdiga lägenheter ska ha likvärdiga hyror. På så sätt kan en värd inte "sparka ut" en oönskad hyresgäst genom att höja hyran för enbart dennes lägenhet.

    Är man libertarian, eller rejält liberal kan man vilja avskaffa både bruksvärdessytemet OCH allännyttans hyresnormerande roll, men det är ändå bra att särskilja de två i debatten.

    SvaraRadera
  6. I dag fick jag ett bud på 300 euro, på en annan lya rätt så mycket mitt i smeten...

    SvaraRadera
  7. Marknadshyror kommer knappast att sänka hyrorna, men det man gör idag är att indirekt, via skattesedeln, låta de som äger sin bostäder eller bor i nyproducerade eller oattraktiva lägenheter sponsra de som bor i attraktiva, allmännyttiga lägenheter.

    Se min bloggpost angående detta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.