2005-10-28

Näää...

"Jag är kreationist. Men jag tycker inte att skolorna helt ska svänga om och ersätta Darwins lära med bibeln. Men jag tycker att man ska presentera båda förklaringarna utan att ta ställning för vilken av dessa läror som är korrekt."

Ella Bohlin, ordförande i kristdemokraternas ungdomsförbund

10 kommentarer:

  1. Jag kan bara applådera Ella för denna vidsynta approach och ser fram emot att även Church of the Flying Spaghetti Monster representeras bland ovan nämnda läror.

    SvaraRadera
  2. förbannat, jag visste att detta skulle komma till Sverige, jag har följt debatten i staterna i flera år och argumenten dom använder kan vara svåra att se igenom för vanliga människor som inte han någonting om vetenskap.

    Tur dock att vi inte är lika religösa som i staterna, så jag tror knappast att det kommer att införas på skolschemat i sverige

    SvaraRadera
  3. Tråligt att så många på den kristna sidan är så snabba att avfärda ideer och tankar som de inte håller med om.

    Skojarna som håller på med intelligent design har likt vissa av kommentatorerna här inte insett att FSM varken står i motsats till evolutionen ELLER utesluter individuella tolkningar om VARFÖR livet uppstod.

    Det är inte empiriskt fastslagit hur livet kom till, eller vad som startade Big Bang och det är OMÖJLIGT att svara på det. Att då införa ett tankeförbud mot att spekulera i ämnet är fel och leder inte till något gott.

    Istället för att förlöjliga spaghettimonsterister borde ni verka för ett öppet forum, där alla åsikter om det okända får finnas. Att förbjuda åsikter man inte tycker om har aldrig bidragit till något gott.

    SvaraRadera
  4. Problemet med Intelligent Design är att det är religion maskerad till vetenskap.

    Det är stor skillnad på religion och vetenskap.

    Religion bygger på egna upplevelser (visioner) och är inte falsifierbar. Religion gör anspråk på att vara en absolut sanning.

    Vetenskap bygger på observationer som vem som helst kan göra, och inga vetenskapliga teorier gör anspråk på att vara en slutgiltig sanning. Om någon har en bättre teori än den vedertagna så ersätts den gamla teorin.

    Jag vill rekommendera denna artikel i tidningen Folkvett som utförligt förklarar skillnaden på vetenskap och religion.

    Att det finns problem med evolutionsteorin är alltså inget konstigt - vetenskapliga teorier fungerar så. Kreationism hör hemma i skolan. Fast under ämnet religionskunskap.

    SvaraRadera
  5. Amen till det.

    Dessutom skulle mycket i världen bli mer hanterbart om folk slutade respektera någon godtycklig gud - och istället lärde sig respektera andra människor.

    SvaraRadera
  6. Amen till det.

    Eller om man så vill: Ramen till det.

    SvaraRadera
  7. Man kan väl säga att det finns flera nivåer av kreationism, allt från den mest extrema tolkningen där jorden skapades på 6 dagar för 5000 år sen, mannen skapades av lera, kvinnan av ett av mannens revben, edens lustgård m.m. dinosaurier hitplacerade för att "testa våran tro" .. till de som helt accepterar darwins lära men säger att den inte uppstod av en slump, utan att något startade processen, .. dvs. det ligger en intelligent tanke bakom det hela.

    Det är _inte_ den senare som neandertalarna bland de amerikanska evangelisterna vill lära ut, utan det är den första versionen.

    SvaraRadera
  8. Det är _inte_ den senare som neandertalarna bland de amerikanska evangelisterna vill lära ut, utan det är den första versionen.

    Njae, här är iaf minst en kristen som anser att gränsen går mellan mikro- och makroevolution (utveckling inom arter är ok enligt ID-teorin enligt vederbörande men inte mellan olika arter).

    Nu är det iofs inte mycket mer logik i det än i varianten med lera och revben, men vissa försöker uppenbarligen nyansera sina teorier en aning.

    SvaraRadera
  9. Stackars lärare.

    Inte nog med att de har usel lön, katastrofala arbetsförhållanden och värdelös uppbackning - nu förväntas de också köra slalom mellan kreationism och darwinism inför eleverna.

    "[lång genomgång som här hoppas över] Det sammanfattar darwinismen. Å andra sidan har vi kreationisterna, som hävdar att Gud skapade världen år 4004 fkr - med dinosauriefossil, grottmålningar och stadsmuren kring Jeriko på plats. Några falsifierbara bevis för denna uppfattning har aldrig framförts."

    Har kreationisterna för övrigt bestämt sig för hur Bibelns skapelseberättelse förhåller sig till andra religioners?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.