2005-11-18

CIA-planen

Urikesminister Laila Freivalds (s) avfärdar de så kallade CIA-planen som landat i Sverige som en tidningsanka.

Till exempel hävdas det att ett av planen kört bröllopsgäster (för en kostnad, inklusive ett par dagars väntetid i Sverige, på sisådär tre miljoner kronor) till Örebro. Se där... inget kostigt... alls!

Well. Det kan ju faktiskt stämma. Eller inte. Vad som är uppenbart är dock att UD nöjer sig med rätt tunna och enkla svar.

UD ringer upp världens största och hemligaste spionorganisation...

- God morgon, ni har kommit till CIA.

- Jo, det var från svenska UD. Det där planet som ni brukar använda för ljusskygga fångtrasporter, det som dök upp i Örebro och stannade där ett par dagar... Deltog det månne i någon hemlig utvisning, kidnappning eller annan skum operation?

- Nej. Det var en civil resa till ett bröllop.

- Men gud va bra! Tack så vädigt mycket då. Ursäkta att vi störde i spionerandet.

Länk

13 kommentarer:

  1. Oslagbar kommentar! Även bloggposten "Yxskaft" träffsäker. (Bortsett från demokrati verkar regeringen mer Mugabe än vanligt.)

    SvaraRadera
  2. Fast resan Örebro-Island kändes för mysko för att vara något man försökte dölja. Vem åker Örebro-Island?

    Kan någon för övrigt tänka sig ett CIA-drivet tortyrfängelse på Island?

    SvaraRadera
  3. Svenska politikers agerande i frågan, och framförallt Leila Freivalds uttalanden säger mig att någon har brutit mot lagen här och regeringen tänker göra allt för att detta sopas under mattan.

    Det skulle bli kul att se någon från oppositionen hoppa på "the blame train" och försöka vinna politiska poäng med detta, då jag är övertygad om att samtliga borgerliga partier skulle agerat precis likadant.

    SvaraRadera
  4. Gertkvist:
    Ett land långt från alla andra, med liten befolkning konentrerad till två-tre städer. Med mycket orört landskap och ensligt belägna gårdar.

    Låter inte helt oävet om man ska öppna terror-läger.

    SvaraRadera
  5. tandemcykeln: Vad har detta med USA-hat att göra? Detta och många andra fall bevisar att övernitiska säkerhetstjänster finns, och frågan är om alla länder (inkl Sverige) bör slaviskt lyda säkerhetstjänster från andra demokratiska länder (här den amerikanska) när det gäller att utvisa oskyldiga på obekräftade misstankar till prövning av välkänt undermåliga rättsapparater i odemokratiska länder som de lämnat?

    Tycker du att detta var så rättsligt okej att du bara kan tolka in USA-hat i kritiken?

    SvaraRadera
  6. Hmmm... Nu hävdar LFV att planet kom från Gander i Kanada (som har en stor militärbas) och flög tillbaka till isländska Keflavik (sär det också finns en militärbas).

    Militärer som skulle gifta sig, verkar det som... ;-)

    SvaraRadera
  7. Kära Tandemcyklist:

    Jag hatar inte USA. Jag gillar USA skarpt. Jag tycker att den amerikanska konstitutionen är utmärkt. Jag hoppas att USA lyckas demokratisera Irak. Och jag anser att man måste försöka stoppa terrorismen.

    Men - när kriget mot terrorismen gör karottunderlägg av allt den amerikanska konstitutionen står för, skiter i de mänskliga fri- och rättigheterna och går ut över vanliga medborgares frihet och rättigheter - då blir jag skeptisk!

    Terrorism skall bekämpas - men inte till priset av att vi offrar det vi säger oss försvara mot nämnda terrorister. Självmål är dumt.

    Dessutom brukar alla underrättelsetjänster i världen - inklusive de amerikanska och svenska - friflyga en del utom politisk kontroll och inte alltid med det goda omdömet påkopplat.

    (P.S. Hade jag bott i Tyskland hade jag röstat på liberalerna. Det är en tanke man kan försöka ha i huvudet samtidigt som man läser de kommentarer jag skrivit om den reella politiska situation som uppkommit i landet i fråga. D.S.)

    SvaraRadera
  8. ...dessutom är det intressant att se hur olika underrättelseorganisationer förvånande ofta hamnar med foten i munnen och med ägg över hela ansiktet.

    SvaraRadera
  9. En rimlig fråga att ställa sig kan vara vilken Örebroare som skulle gifta sig som hade vänner såpass högt uppsatta i CIA att de kan dra iväg med ett plan ägt av organisationen i tre dagar. Möjligt om de förlovade var amdassadörer, viktiga företagare eller liknande, men hur många sådana finns i Örebro?

    SvaraRadera
  10. Var det då ett CIA-plan överhuvudtaget? Dvs ett plan ägt av CIA? Inte enligt detta:

    http://www.nerikes.se/artikel.asp?intId=938088

    SvaraRadera
  11. Planet (och en del andra plan som använts) ägs - om jag förstått det rätt - av ett brevlådebolag, vars i princip obefintliga kontor filmats exteriört av Kalla Fakta.

    SvaraRadera
  12. En bra kommentar jag hörde var att i princip är samarbeten mellan underrättelsetjänster i olika länder som i stort sett delar samma värderingar legitimt. Problemet vore snarare om dessa inte klarar av att hålla tätt med sin verksamhet.

    När det gäller de plan där det endast spekuleras om någon förts ut (ingen saknad - vad är problemet?) eller konspirationsteorier om ett Guantanamo på Island, så finner jag diskussionen vara mest trams. När det däremot gäller egyptierna?! Det kanske t o m är underrättelsetjänsten som planterar tramset -- om de andra i media påstådda planen -- och låter den komma i fokus i syfte att egyptenaffären ska komma i bakgrunden? (Där tycks ju faktiskt ett rättsstridigt förfarande ha ägt rum med människor som inte bara är konspiratoriska fantasifoster utan faktiskt existerar; fanns det fog för utvisningar så kanske det måst hållas hemligt och kan avslöjas först om något/några decennier, och annars är det en reell skandal att ta i -- något som när ärendets handlingar efter decennier inte är känsliga längre eventuellt kommer att framstå som en rättssamhället ovärdig hetsjakt.

    Man kan ju dock av rent principiella skäl välja att alltid ha tilltro till demokratiers underrättelsetjänster, vilket är en inställning jag respekterar (och som jag DELVIS delar, beträffande nödvändigheten av förtroende för en säkerhetstjänsts arbete överhuvudtaget, men INTE "in absurdum" med carte blanche för vilka metoder som helst). Man kan ju till och med anse att all elektronisk kommunikation ska buggas, com FP och vissa i EU änskar, av ganska likartade principiella skäl.

    Men dessa senare förslag antyder nog ändå att en samtida McCarthy-era inte är något helt otänkbart.

    SvaraRadera
  13. Som jag tidigare skrivit så lutar jag åt att hemliga CIA-fängelser i Europa är en anka.

    Och visst är Egypten-affären viktigare - vilket jag också skrivit omfattande om.

    Men det som slår mig är hur lite fingerspetskänsla och PR-mässig proaktivitet det finns i underrättelsetjänsternas verksamhet.

    Och hur fullständigt godtrogen den svenska regeringen är i dessa sammanhang.

    Skall jag *gissa* så har något eller några av de nu aktuella planen kanske inget med utvisningar att göra - men kan mycket väl ha kopplingar till "vanliga" CIA-operationer, med eller utan den svenska regeringens vetskap.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.