2005-11-21

Nu rasslade det till i opinionen

Måndagens DI/Ruab-mätning är intressant. Nu verkar det som om tidigare och förväntade mönster håller på att brytas. Vilket är uppfriskande...

Jämfört med oktobermätningen ökar den borgerliga alliansen sitt försprång till sju procentenheter.

Här skall man tänka på att detta sker strax efter socialdemokraternas partikongress - och mindre än ett år före valet. Traditionell erfarenhet säger att det är nu som (s) borde börja hämta in in. Men det sker alltså inte.

Moderaterna, centerpartiet och folkpartiet går alla upp. Detta är naturligtvis bra för alliansen, inte minst för att det lägger band på Leijonborgs franska nerver.

Kristdemokraterna hamnar däremot en bra bit unde fyraprocentsspärren. Det samma gäller junilistan.

(S) backar något lite - vilket är raka motsatsen till vad Persson förväntat sig efter partikongressens massiva mediabevakning och alla utspel.

Vänsterpartiet hamnar på 4,3 procent - alltså farligt nära fyraprocentsspärren. Om (kd) är ute ur leken kan detta alltså komma att kompenseras på vänsterkanten. Men man skall inte lita på att vänsterns ökenvandring kommer att fortsätta av sig själv. Det kommunistiska arvet och den bristande demokratiska trovärdigheten måste vara kvar i debattens och medias fokus.

Miljöpartiet, slutligen, hamnar på 4,6 procent, en uppgång med en halv procent men fortfarande farligt nära spärren.

Äntligen börjar det bli lite spännande och intressant...

2 kommentarer:

  1. Den regering som orsakat Egyptenaffären förtjänar att få sparken, snarast.

    Sedan tror jag nog att en vänstervriden höger - trots allt - i handling ligger till höger om en högervriden vänster.

    Dessutom bör regeringar, liksom kalsonger, bytas ofta. Och av ungefär samma skäl.

    SvaraRadera
  2. Vänsterns nedgång från 7-8 procent till 4-5 procent är kanske snabbare och en tydligare trend än kd:s förluster? Med tanke på substansen i partiet -- politik som nu även Persson vänder ryggen, kommunistfajt med mera -- så kan nog partiet rasa under 4% med visst bravur. Mp lär fungera som uppfångare av en del röster, men torde presas av höga bensinpriser och lågkonjunktur (och BORDE naturligtvis även pressas av en idiotisk politik, men idioti i detta avseende kan förstås endast med lite otur ge upp till 20 procent i ett land som Sverige).

    Förmodligen kommer moderaterna att lyckas med att göra en Danmark. Troligen inte så "sexigt" för oss marknadsliberaler, tyvärr.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.