2005-11-20

Statistik

Kontrollkommissionen i TV8 är rätt underhållande. I kväll har man granskat hur siffror och uppgifter som regeringen använder är tagna rakt ur luften.

Ta till exempel folkhälsominister Morgan Johanssons uppgifter om att minst 200.000 barn lever i alkoholisthem. KK:s granskning visar att de flesta uppgifter om hur många alkoholister det finns i landet är extrapolerade från en 50 år gammal undersökning (uppdaterad för 30 år sedan) om hur det står till på en liten ort i Skåne.

När man till slut kommer fram till en siffra visar det sig att drygt 75.000 svenskar som kan antas ha barn dricker sig berusade minst en gång i veckan. En del av dem är gifta med var andra. Inget sägs om hur gamla barnen i fråga är. Och att någon dricker sig berusad minst en gång i veckan - då kan väl det knappast kategoriseras som problematisk konsumtion, det vill säga alkoholism?

Folkhälsoministern blåser alltså upp siffrorna minst två till tre gånger om - för att motivera mer offentlig verksamhet.

Det är förvisso väldigt synd om barn som verkligen lever i alkoholisthem. Men de är knappast betjänta av att frågan presenteras som ett nationellt trauma. Inte heller av att statsråd använder deras tragiska situation för att mjölka skattebetalarna på pengar till en svällande offentlig sektor. Och absolut inte av att de som säger sig vilja tillvarata deras intressen far med osanning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.