2005-11-30

Som väntat...

Just nu är framtiden för Storebrors teledatalagrings-projekt på EU-nivå lite osäker. Men det är rätt uppenbart att projektet på något sätt kommer att förverkligas, om inte annat så på nationell nivå i de olika medlemsstaterna.

Som jag tidigare påpekat är det bara en tidsfråga innan övervakning av detta slag kan komma att användas i andra syften än de påstådda (det vill säga skydd mot organiserad brottslighet och terrorism).

Mycket riktigt... Nu vill musik- och nöjesindustrin att systemet för teledatalagring även skall få användas för att jaga folk som piratkopierar.

Här har vi alltså ett mycket kraftfullt övervakningsverktyg - som kränker medborgarnas integritet - och som företag nu kräver att få använda, för att bekämpa vad som i sammanhanget får anses vara skitbrott.

Och detta lär inte vara enda exemplet på hur nyfikna kommer att vilja missbruka systemet. Räkna med att myndigheter och företag står i kö för att få kartlägga oss.

Därför skall vi inte ha någon teledatalagring - alls!

Länk

4 kommentarer:

  1. Risken är väl att vi i Sverige får ännu hårdare lagar än vad det skulle bli om vi får gemensamma med EU, då resten av europa är mer restrektiva i ämnet än Bodström...

    SvaraRadera
  2. Inte ett dugg oväntat. Vissa storebrorsidéer är säkert jättebra... i en perfekt värld. Men vi lever tyvärr i en värld som är allt annat än perfekt och vi måste slåss för vår integritet.

    SvaraRadera
  3. Om man skall vara petig så är det ju musikindrustrin som vill ändra lagförslaget, vilket rimligen borde betyda att förslaget som det ser ut idag har paragrafer avsedda att förhindra sådan användning.

    Men jag håller med om att det är ett oroande tecken. Och lagförslaget är förstås helt förkastligt redan utan dessa förändringar. Vilket det f ö vore även i en perfekt värld, som jag ser det.

    SvaraRadera
  4. skånsk redneck: du missförstår mig. I en perfekt värld så hade lagar av den här typen "fungerat" då de bara hade drabbat de som verkligen var skyldiga till något riktigt brott. I den perfekta världen så sitter bara kriminella i fängelser, inga är oskyldigt dömda osv. I en perfekt värld så används övervakningskameror för att skydda den laglydiga allmänheten, inte för att någon regeringsmyndighet skall kunna spionera på folket.

    Jag avskyr storebrorsamhället, det är en av de punkter jag är väldigt libertansk på. Men min jämförelse handlade om en icke-existerande utopisk värld där alla dessa läskiga övervakningstekniker används till det som dom var skapta för.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.