2005-12-02

Avgå!

Gårdagens rapport från katastrofkommissionen lägger det yttersta ansvaret för det politiska och adminstrativa fiaskot på statsminister Göran Persson (s).

Persson bad förvisso om ursäkt i går. Det var ju fint gjort. Men han kommer aldrig att vara beredd att ta konsekvensen och avgå. Han anser sig vara större än sin regering, sitt parti och riksdagen. Honom rubbar ingen på. Men han borde gå.

Persson kan knappast heller sparka något annat statsråd. Det vore ett allt för uppenbart försök att lägga skulden på någon annan.

Oppositionen vilar på hanen när det gäller en misstroendevotering. De vet att (v) och (mp) aldrig skulle gå med på att fälla statsministern. Han skulle kunna komma undan med mord, om han ville. Och att ge sig på Freivalds skulle bara avleda uppmärksamheten från Perssons ansvar.

Allt detta sätter en sak i blixtbelysning: I Sverige är politiker och högre tjänstemän inte beredda att ta ansvar för sina belsut (eller sina underlåtenhetssynder). De kanske ber om ursäkt. Men sedan skakar de av sig det obehagliga och fortsätter som om inget hade hänt.

Egentligen finns det bara två alternativ i den situation som nu råder. Och eftersom Persson inte kommer att flytta på sig frivilligt, så finns det bara ett: Svenska folket bör ge honom sparken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.