2005-12-01

Katastrof!

I dag kom, som bekant, katastrofkommissionens rapport över regeringens hantering av tsunamin och dess efterverkningar.

Statsminister Göran Persson (s) ber om ursäkt. Utrikesminister Laila Freivalds (s) är deprimerad. Kabinettssekreterare Hans Dahlgren önskar att han hade haft bättre förstånd.

Jo. Men det är ändå anmärkningsvärt. Det krävdes knappt ens intelligensen hos en pärlhöna för att redan på annandagens eftermiddag fatta vad som var på gång - även om alla detaljer inte var kända. Total genomklappning...

De ansvariga för fiaskot är samma människor som snor våra pengar - och menar att de skall sköta våra liv åt oss. De lägger sig i vad vi äter och hur mycket vi dricker. Allt möjligt trams styr och ställer de över. Men när det blir allvar, då står de där som fån!

Fån som svenska folket utsett att leda vårt land, för att vara exakt.

Fån som svenska folket kommer att fortsätta rösta på när den här rapporten är bortglömd - vilket säkert inte tar mer än ett par veckor.

Asyl!

10 kommentarer:

 1. Det enda positiva kring den nu presenterade utredningen är att den på ett mycket osvenskt sätt namnger de personer som är ansvariga och förklarar vad de gjort för fel. Det är underbart att slippa den gamla klyschan om systemfel. Å andra sidan delar jag Alexanderssons pessimism kring de följder som den aktuella rapporten kan medföra för de ansvariga. Den svenska modellen inhåller inga mekanismer för ansvarsutkrävande, och det verkar inte ens finnas en grundläggande förståelse för fenomenet hos svenska folket. Jag har sagt det förr och säger det igen: Demokratin i Sverige fungerar inte. Vi, som nation, förstår inte att ett sådant system bygger på att politiska ledare hålls ansvariga för de beslut de fattar och det resultat som uppstår. I Sverige klagar vi på allt och alla, men inte fan påverkar det opinionen när valet närmar sig. Det är tragiskt.

  SvaraRadera
 2. .. Tror inte det spelar någon roll hurvida det är socialister, quasi-borgare eller socialkonservativa bibelskakare som är vid makten. Regeringar agerat jävligt långsamt. Vilket tsunamin, franska kravallerna eller orkanerna i USA visat.

  Tvivlar starkt på att en svensk regering med nån blåblodig från Moderaterna vid makten skulle hoppat i aktion märkvärt snabbare än sossarna. Enda området där den hypotetiska "borgerliga" regeringen och den socialdemokratiska regeringen skiljer sig är nog hur man bortförklarar sina misstag.

  SvaraRadera
 3. yabosid; jag tror du har ohyggligt fel. Det spelar VISST roll vem som sitter vid makten! Att säga som du säger, "visst skötte de det dåligt, men en moderat hade tusan inte gjort det bättre" är resonemanget till att sossarna kan köra landet i botten.

  Det GÖR skillnad. Vänstergalningarna ska UT ur Rosenbad!

  SvaraRadera
 4. håller med... italien hade iväg plan fort som attan... ITALIEN!!gazlx

  SvaraRadera
 5. Fredrik Persson: Det är ju något som du kan inbilla dig iaf, vi har ju ingen möjlighet att verifiera hurvida det är sant eller inte. Kanske efter nästa val då borgarna antagligen sitter vid makten, om deras ledarskap testas i någon liknande situation, så kan vi avgöra hurvida allt-utom-sossarna per automatik är en väloljad maskin när det gäller att hantera kriser.

  SvaraRadera
 6. Det finns ingen naturlag som säger att en regering måste agera långsamt.

  Det första italienska planet med hjälppersonal till Thailand landade i Phuket klockan 18.00 den 27 december. På hemvägen tog planen med sig italienska med-borgare.

  s.176 i Katastrofkommissionens rapport

  Och huruvida en borgerlig regering hade varit lika inkompetenta som sossarna är totalt irrelevant.

  Det var den nuvarande regeringen som tappade bollen. Huvuden borde rullat.

  SvaraRadera
 7. Jepp. Brist på ansvarstagande. Det kan vi nog alla hålla med om.

  SvaraRadera
 8. Ingen som ifrågasätter huruvida staten överhuvudtaget skall syssla med att rädda oss från tsunamis?

  SvaraRadera
 9. SR: Jo, det *kan* man ifrågasätta.

  Saken är väl att vi *i dag* lever i ett samhälle där vi betalar gigantiskt med skatt till en stat som säger sig kunna och vilja "ta hand om" oss.

  Och när staten inte levererar, när folk inte får det de känner att de betalt för, då skiter det sig.

  Det är mycket möjligt att allt hade hanterats mycket bättre om det bara skötts av försäkringsbolagen. Det kunde knappast gått sämre.

  Vad den här historien lär oss är att folk börjar inse att staten blåser oss på stålar, men inte kan och vill leverera. Detta är oerhört utmanande för många människor - eftersom det innebär att de måste finna lösningar och ta ansvar på egen hand.

  Personligen skulle jag aldrig lämna Europa utan att vidta ett antal mått och steg för min säkerhet.

  SvaraRadera
 10. Ingen som ifrågasätter huruvida staten överhuvudtaget skall syssla med att rädda oss från tsunamis?

  Jodå, men det lindrar inte på något sätt regeringens misslyckande vid denna katastrof då de själva inte framfört detta argument. Deras genomklappning kunde dessutom lika gärna drabbat en kris skapad av mänsklig illvilja (och kan fortfarande göra det så länge de ansvariga sitter kvar, ta i trä).

  I sak håller jag nog med. Staten bör inte ha som uppgift att rädda folk från naturkatastrofer.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.