2006-01-25

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta

Skolminister Ibrahim Baylan (s) säger "Stoppa friskolor som kan öka segregationen."

När han egentligen menar "Stoppa friskolor som lyckas bättre med att ge eleverna kunskap än dåliga skolor."

Ekots reporter ställer så frågan "Men skulle då en friskola som vill etablera sig få nej därför att en del elever skulle kunna tänkas välja den skolan?"

På detta svarar skolministern "Om man gör bedömningen att konsekvensen skulle bli ökad segregation i skolväsendet, ja då skulle ett alternativ vara att just säga nej."

Det skall med andra inte vara några friskolor - om (s) får bestämma.

Och ribban för vårt utbildningsväsende skall sättas efter de skolor som är sämst.

Till sist blir allt kristallklart när byråkraten Anders Auer på Skolverket gör följande analys...

"Eleverna påverkas positivt av en positiv miljö och negativt av en negativ miljö. Däremot är det väldigt svårt att säga hur stora de här effekterna är. Men att de finns är vi ganska säkra på."

Länk

4 kommentarer:

  1. Visst är det så att bra lärare osv. gör att studieresultaten förbättras.

    Ett annat faktum, som inte nämnts i denna senaste debatt, är att dom elever som har dåligt stöd hemifrån drabbas först när skolan försämras.

    Dvs. det är dom "svaga" eleverna som förlorar mest på dagens flumskola. Dom som har föräldrar med högre utbildning & motivation får ju sin undervisning delvis i hemmet.

    Så skitsnacket om att sänka kraven, slopa betygen, fokusera på "mjuka" värden osv. drabbar exakt dom som vänsterflummarna säger sig vilja hjälpa.

    Men å andra sidan, utan ständigt nyproducerade illiterata, arbetslösa "offer", vad skulle då alla socionomer, "arbetsförmedlare" , socialpedagoger och andra syssla med, så det kanske är en medveten politik, vad vet jag?

    SvaraRadera
  2. Pratar inte Baylan här om di däringa muslimska friskolorna som Evin Rubar drämde till strax innan hon satte tänderna i ROKS?

    Är förresten inte det där ett problem med libertarianismen, det där med barn? När är en person tillräckligt gammal för att få ta ansvar för sig själv? När det gäller skolor så blir ju det ytterst påtagligt.

    SvaraRadera
  3. Det där med muslimska friskolor tror jag inte att det handlade om den här gången - utan kvalitet.

    Barn... Jo, *även* vi libertarianer har rätt yviga diskussioner i ämnet. Men vi skiljer oss från alla andra genom att faktiskt ta den diskussionen på allvar. Don't get me started... ;-)

    SvaraRadera
  4. Henrik, har du några länkar till bra skrivelser om barn och libertarianism (stavning?) där etablerade för-och-emot-argument redovisas, så att man snabbt kan sätta sig in i diskussionen? Jag är rätt intresserad av det ämnet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.