2006-01-15

Kvasinyheter

Brittiska News of the World bråkar med "våran Svennis".

Blåsningen som sådan är säkert kul eller intressant eller så. Men det är fenomenet med "egenproducerade" nyheter som får mig att fundera.

Det är saker som aldrig skulle ha hänt om inte media hade skapat en viss situation och genomfört en provokation. Detta tycks bli allt vanligare nu för tiden. Och tidningarna vet att det säljer bra.

Men frågan är vad man skall tycka om fenomenet. Å ena sidan är detta "kvasinyheter" eftersom de är konstruerade från början till slut. De har liksom inte skett på riktigt, av egen kraft. Å andra sidan är det naturligtvis intressant att se kända människor - i vart fall makthavare - exponera sina mindre charmerande sidor. Det kan absolut ha ett allmänintresse.

Så jag är lite splittrad. Men om det är OK att gillra fällor, då kan jag på rak arm komma på flera bra hyss som skulle kunna sätta sprätt på den kommande valrörelsen... ;-)

4 kommentarer:

  1. Valstugereportagen förra valrörelsen. Samma sak.

    Fast då mot lokalpolitiker. Janne satte en ny lägstanivå.

    SvaraRadera
  2. Engelsmännen tar sin fotboll på ohälsosamt stort allvar.

    SvaraRadera
  3. Om man gör en jämförelse över allvaret:
    Svennis vaga uttalanden i "avslöjandet" väger ju lätt emot den s.k. jounalistiska metoden i detta (6 mån planering, kostar m,assor, aktivt elakt och skicligt lurendrejeri, etc.). Men det är mig veterligen INGEN som påpekat detta i debatten idag.
    Det är bisarrt.
    Är det inte mer upprörande att någon så elakt och förment blåser någon annan, än att en manager säger att Rooney är "hetlevrad"?
    Än mer mystiskt är att brittiska media verkligen gör sitt allra bästa för att sabba för England landslags förberedelser och därmed möjligheter att göra bra ifrån sig i VM (jag tror ändå att de vinner VM dock...).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.