2006-01-24

Sakta i backarna, nu!

Det började med att rättssäkerheten urholkades. Lagstiftningen politiserades och en kultur av lättja, missriktad ambition och inkompetens spred sig genom delar av rättssystemet. Omvänd bevisbörda infördes i vissa mål.

Och så tog övervakningsstaten fart. Teledatalagring, buggning och screening av internettrafik är bara några exempel. Inom kort kommer staten att veta vilka du talar med, vilka du har e-post-trafik med och var du har befunnit dig vid snart sagt vilken tidpunkt som helst.

Sedan började vårt land göra karottunderlägg av de mänskliga fri- och rättigheterna. Efter en handskakning med en skurkstats tjänstemän sändes två män från Sverige till tortyr och skenrätt i Egypten. Och den svenska regeringen har inte gjort den minsta ansats för att ställa något till rätta i denna historia.

Nu kommer nästa slag mot medborgarrätten: En utredning föreslår att man skall kunna dra in människors svenska medborgarskap!

Den utredare som föreslår detta är Marianne Eliason - domare i regeringsrätten och tidigare rättssakkunnig i regeringen...

Som alltid, så försöker man motivera vansinnet med något som låter bra. I detta fall handlar det om att invandrare i ett fåtal fall har mutat sig till ett medborgarskap eller att de ljugit om sin bakgrund och vandel. Då skall man, till att börja med, hålla i minnet att detta handlar om oerhört få fall.

Samtidigt skall man betänka vad det egentligen innebär att frånta någon sitt medborgarskap. Det var ett verktyg för diktaturer som Sovjetunionen och DDR, för att göra sig av med misshagliga element. Det är - oavsett vilket det underliggande skälet är - ett sätt att göra sig av med folk som man inte gillar.

Frågan är om denna dörr alls skall öppnas. Mitt svar är nej. Absolut nej!

Bara för att några enstaka personer missbrukar systemet är det inte värt att över huvud taget göra det möjligt för staten att frånta svenska medborgare deras medborgarskap.

Har dörren väl öppnats - då kan skälen för tillämpning mycket väl komma att luckras upp.

Och i händerna på en mindre nogräknad regering är denna lagstiftning direkt livsfarlig. För, vi kan väl knappast vara säkra på att alla regeringar i all framtid kommer att vara goda demokrater (eller i vart fall angelägna om att ge sken av att vara det)?

Människor skall inte kunna fråntas sitt svenska medborgarskap - oavsett varför vi tycker illa om dem!

Länk

1 kommentar:

  1. Tandemcyklen:
    I motsats till t.ex. Nordkorea, Kuba och andra diktaturer har du alltid chansen att besöka och bosätta dig i andra länder. Om nu Sverige inte passar kanske något av de nya EU-länderna funkar bättre. Har hört att Rumänien är toppen. En kommande favorit kanske kan vara Kosovo eller Albanien. Glöm inte att skicka flyttkort.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.