2006-01-24

Folkpolisen

"Vi måste från säkerhetspolisens sida samverka på ett nytt sätt med lokala och regionala myndigheter. Men också med privata organisationer, skola, socialtjänst och familjeliv. (...) Vi måste ha många fler ytor och kontakter in i de här miljöerna."

Säpo-chefen Klas Bergstrand till Sydsvenskan.

24 kommentarer:

  1. De som utförde attentaten i London hade inte klivit av från båten i förrgår. Och informatörer (eller vad vi nu skall kalla dom för) är alltid bättre än avlyssning. Folk har ju inga hämningar mot att tjalla på nationalsocialister, så varför är det så tabu att tjalla på islamfascister?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker mig uppleva en viss skillnad mellan att skvallra om ett brott som man känner till kommer att begås och att hemliga polisen skall infiltrera ner på familjenivå.

    SvaraRadera
  3. Sant, sant. Hoppas att Säpos värsta stolligheter inte kommer till skott. Men vet det inte var USAs brist på intressanta leksaker, utan bristen på fotfolk som gjorde att man trillade dit i Iran '79.

    SvaraRadera
  4. Tja, en stor del av de som hänger på Stockholmsmoskén har allvarliga problem med judar och västerlandet.

    Vidare så är det folk från Sendero Lluminoso, inte UNF, som trakasserar peruaner i Sverige enligt punktmarkeringsmetoden.

    På 80-talet var det folk från PKK, inte Centerpartiet i Värmland, som roade sig med att knäppa varandra.

    Eller varför inte Turkiska(?) SSU i Tensta som ständigt fick nedbrända lokaler under 90-talet?

    Men gör en rasfråga av det om du vill. Själv distrar jag mig att säga att inget blir bättre av att folk exporterar sina lokalpolitiska blodsbestänkta idiotier hit. Allraminst för de som inte har några andra val än att leva inpå det.

    SvaraRadera
  5. Principfasta nyliberaler som kritiserar systemet, vill legalisera droger, protesterar mot övervakningsstaten och pläderar för öppna gränser är en annan grupp som hemliga polisen med all säkerhet anser vara skum...

    SvaraRadera
  6. Byt inte fokus nu HAX. Det handlar om att försöka hålla bättre koll på folk som söker sig till miljöer där islamfascismen är stark. Inte nyliberaler som kritiserar sin omvärld med argument. Skulle dessa nyliberaler börja ägna sig åt att önska livet ur sina medmänniskor och dessutom realisera dessa hot hoppas jag att SÄPO sätter strålkastarljuset på dessa grupper också.

    SvaraRadera
  7. "Folk har ju inga hämningar mot att tjalla på nationalsocialister, så varför är det så tabu att tjalla på islamfascister?"

    Tror aldrig jag har hört talas om att polisen ska ha avlyssnat hemmafruar och skolelever för att hitta någon som har avvikande åsikter förut. Men stoppar man in ordet "terrorist" i ett sammanhang så kan man tydligen komma undan med vad som helst.

    SvaraRadera
  8. Inse vilken soppa det kommer att bli när karriärbråk i föreningar, tvister med socialtjänstens klienter, vanliga bråk mellan lärare och elever och inte minst familjegräl kan höjas till en ny nivå genom att man kopplar in hemliga polisen. Folk kommer att ange varandra av skäl som inte har något med varken terrorism eller brottslighet att göra. Varenda stråltant kommer att ha fult upp. Det blir en högtidsstund för var enda konspirationsteoretiker.

    Och ur detta skall vår hemliga polis, som inte är de mest begåvade små grisarna i skogen, konstruera indiciemål och försöka vara proaktiva.

    Hemskt ledsen, men det här kommer att bli en soppa utan dess like.

    Men det är väl enklare för Säpo än att göra ett proffsigt jobb av typen att söka relevant information, infiltrera kända grupper, säkra konkreta bevis, bedriva spaning på skäligen misstänkta - kan man anta.

    SvaraRadera
  9. Vadå byta fokus?

    Jag är libertarian. Jag kritiserar och vill förändra vårt statsskick. Jag accepterar inte att staten genom sitt våldsmonopol tar huvuddelen av människors pengar, tvingar alla att bete sig på ett visst sätt i livsstilsfrågor eller upprätthåller lagar som bara har politiska syften. Jag är beredd att göra civilt motstånd. Jag är beredd att bryta mot kränkande lagar (som skapar brott även när det inte finns något offer). Jag uppmanar andra till olydnad och till att ifrågasätta.

    Det är väl uppenbart att människor som jag och mina gelikar kommer att vara intressanta för hemliga polisen?

    SvaraRadera
  10. "Det handlar om att försöka hålla bättre koll på folk som söker sig till miljöer där islamfascismen är stark."

    Kanske möjligtvis är syftet idag, men hur kommer det se ut imorgon?
    Jag anser att det är naivt att tro att de så småningom inte kommer att försöka utveckla det till att täcka allt fler grupper.
    Nej, jag betackar mig från den här typen av verksamhet.

    SvaraRadera
  11. Lindholm, vad hindrar folk att tjalla på misstänkta islamfascister i dag?

    Att spana in skolungar med "muslimsk bakgrund" är kontraproduktivt. Idiotiskt.

    Lustigt vilken tilltro somliga liberaler har till staten...och till SÄPO till råga på allt.

    SvaraRadera
  12. Jag har ingen speciellt hög tilltro till Säpo. Men om de byter fokus från några enstaka nationalsocialister som bara kan ha sina konserter i den berömda ladan långt ute på landet till de betydligt fler islamfascisterna så vore mycket vunnet.

    Sedan så finns det en bitterljuv offermentalitet bland folk både till höger och vänster. Ooh, staten kommer att övervaka just lilla mig. (Ja, jag vet att Rydenfelt blev övervakad.) Det roliga var ju att när Säpo öppnade arkvien så var det ganska många rödingar som blev snopna över att deras akter inte var speciellt stora, om de fanns.

    "Det är väl uppenbart att människor som jag och mina gelikar kommer att vara intressanta för hemliga polisen?"

    Inte sedan Hinze lämnade Sverige till allas stora glädje.

    SvaraRadera
  13. Nej, det är inte uppenbart att Henrik Alexandersson med vänner kommer att betraktas som ett hot mot Rikes säkerhet! Däremot människor som frekvent besöker moskéer och andra möteslokaler där bokstavstroende muslimer möts.
    Att man som liberal skulle betraktas som samma hot som islamfascister känns något skruvat.
    Istället känns det som om SÄPO äntligen insett var hotet mot vårt samhälle kommer ifrån, och agerar därefter.
    / Anser Dumle

    SvaraRadera
  14. Henrik du anser dig ha rätt att bryta mot demokratiskt upprättade lagar som inte passar dig därför att du är "libertarian". Menar du då då att alla som anser sig ha legetima skäl (men liksom du representerar ett litet särintresse) har samma rätt?

    MVH Humle

    SvaraRadera
  15. Visst anser jag att jag kan bryta kränkande lagar, om "brottet" inte har något offer.

    Jag kan tänka mig att gömma flyktingar, röka på, driva svartklubb och så vidare.

    SvaraRadera
  16. Men jag anser inte att vänstern har rätt att slå sönder butiker, grävmaskiner och bete sig våldsamt - eftersom de då som regel kränker andra människors säkerhet och egendom.

    Det kan även appliceras på andra våldsideologier och religioner som hävdar att de har rätt att kränka andra människor för att ideologin, gud eller partikongressen sagt OK.

    SvaraRadera
  17. Henrik, bryta mot lagar som DU anser inte har några offer! Exempelvis har ju svartklubben knappast godkänts ur brandsäkerhetssynpunkt. Om jag då bor i en lägenhet i samma hus så utsätts jag för en förhöjd risk för brand dvs ett hot till liv och hälsa. Vi har i demokratisk ordning bestämt att klubblokaler skall godkännas ur olika säkerhetsaspekter för att skydda närboende. Då dyker du och dina gelikar upp och åsidosätter min säkerhet!
    Vi har i demokratisk ordning beslutat hur vilka lagar vi skall ha. Varken du eller någon annan kan godtyckligt välja att följa dom eller inte. Du säger ju att vänstern inte har rätt att agera utanför lagen, men dom anser ju också att dom besitter en översanning som ger legitimitet åt deras aktioner. Du förespråkar ju anarki.
    MVH Humle

    SvaraRadera
  18. Anarkist? Moi? Inte alls!

    Jag vill ha få, men tydliga lagar. Ingen politisk lagstiftning. Inget trams. Men tydliga regler som garanterar människors grundläggande negativa rättigheter.

    Lagar som alla kan känna till, förstå, som är förutsägbara och som de allra flesta spontant känner att de kan respektera.

    Få lagar, men mycket ordning - om man så vill.

    Att säga att man måste respektera en lag bara för att den är fattad i demokratisk ordning borde i vart fall i bland kunna bli problematiskt. I god demokratisk ordning kan man nämligen besluta vad som helst. Inklusive saker som till sin natur är mycket odemokratiska, kränkande, förtryckande eller "onda".

    Ett citat av Henry David Thoreau dyker upp ur minnet... "Orätta lagar existerar: skall vi förnöjsamt lyda dem eller skall vi sträva efter att förbättra dem och lyda dem tills vi lyckats, eller skall vi överträda dem omedelbart?"

    SvaraRadera
  19. Du börjar ju snacka om andra saker. Jag är nyfiken på hur du bemöter min argument i mitt senaste inlägg. Har du någon genomtänkt argumentation eller är du bara en frasmakare?

    MVHHumle

    SvaraRadera
  20. H&D: Är det svartklubben herrskapet tänker på?

    Vad får er att tro att jag skulle driva den i en brandfälla som dessutom stör andra människor?

    SvaraRadera
  21. Om H&D anser att man bör följa alla lagar - bara för att de stiftats i god demokratisk ordning, då är de allt bra omdömeslösa.

    En snabb titt i historiens backspegel räcker...

    SvaraRadera
  22. You loose brother! Att låta varje profithungrig libertan freebasa i brandsäkerhet.....
    Vi vill att du presterar argument för din ståndpunkt som har relevans. Inget svaj- håll fockus.
    Vi väntar med intresse.

    MVH Humle

    SvaraRadera
  23. H&D utgår från att jag vill människor illa.

    H&D utgår ifrån att libertarianer inte vill respektera andra människors frihet, säkerhet och rättigheter.

    Hemskt ledsen, men det räcker med en skissartad kännedom om libertarianismen för att förstå att detta är något som bara pågår i H&Ds hjärnor.

    Läs på!

    Ha en trevlig dag!

    SvaraRadera
  24. För att återknyta till det bitterljuvt masochistiska i att gissa om hemliga polisen snokar efter en:

    Det var '98 eller '99 som jag bevistade en blaxpolitationfestival. Förutom film var det även musikuppträden och föredrag. En av föredagshållarna var Mattias Gardell. Jag minns inte riktigt vad föredraget handlade om, men idén att Säpo skulle hålla koll på den festivalen nämndes. Man blir påverkad av att ser filmer där massa brothers står upp mot the man.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.