2006-01-03

A Working Class Hero?

Statsminister Göran Persson... Hur stor trovärdighet har han egentligen som ledare för den svenska så kallade arbetarrörelsen?

Han gör förvisso stort nummer av att han är uppväxt i ett fattigt hem, stackarn. Och så samlade han flaskor som barn. Men det är ungefär allt.

Raskt blev Persson ombudsman i SSU. I lumpen var han "förtroendeman". Över en tjänst på ABF blev han skolstyrelsens ordförande på heltid. Sedan riksdagsman, kommunalråd, skolminister, finansminister och till sist statsminister.

Karln har helt enkelt aldrig gjort ett hederligt handtag i hela sitt liv. Däremot har han glidit fram på uppdrag där man klättrar på andra människors ryggar och sätter sprätt på andra människors pengar.

Göran Persson har surfat genom livet på en räkmacka och har inte en susning om hur vanligt folk har det.

Arbetarledare? Knappast!

Och som statsminister är Persson omgiven av människor som bokar hans förstaklassbiljetter, förbereder hans middagar, pressar hans skjoror, handlar hans skorpor, luftar hans vinflaskor, planerar hans möten, svarar på hans brev, uppdaterar hans dator, ställer fram breda stolar och ser till att det finns papper på muggen.

Där han har dragit fram följer tjänsteandar två steg efter för att betala det han norpat, haft sönder och ätit upp.

Samtidigt snickras det på den nya, vräkiga egendomen - som han och Anitra skall flytta in i när de har tröttnat på att tillbringa fritiden på Harpsund.

Arbetarrörelsens ledare? Arbetarklassens främste representant? Ha! Göran Persson skulle inte känna igen en arbetare om han skulle råka få syn på en mellan SÄPO-vakterna.

Är det något Göran Persson är - då är det politikerklass, härskarklass och överklass.

7 kommentarer:

  1. Den enda i regeringen som haft ett arbetaryrke är Sven-Erik Österberg (eller vad han heter). En av typ 20, rätt bra jobbat för ett arbetarparti.

    SvaraRadera
  2. "ställa fram breda stolar"... Ärligt, när skall icke-socialister och andra sluta häckla Persson för att han är överviktig? Du är själv överviktig Alexandersson, liksom jag. Vad fan har det att göra med Persson som ( förvisso slösande och fel) statsminister?

    Att övervikt dessutom snarare idag är ett tecken på ATT man är arbetarklass kanske inte har så mycket med saken att göra..

    Jag gör såklart en höna av en fjäder visserligen, men någonstans får gärna pers(s)on-attackerna bli mer måttfulla.

    I övrigt är det en bra exposé över Görans räkmackande politrukliv.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att när man kollade Perssons bakgrund visade det sig att hans föräldrar hade bil. Och vem har inte som liten pantat flaskor? Det ringer ibland på killar som frågar om man har flaskor som skall gå till deras fotbollslag, typ.

    SvaraRadera
  4. Himmel HAX. Idag har du verkligen retat dig.

    Jag har oft märkt att när man umgås med dem som företräder arbetarklassen så känner man sig som borgare så fattig. Nåja, alla har inte råd att vara arbetarklassföreträdare.


    Alla regeringens SV ligger ute. Typ tre-fyra här om året som gjort ngt utanför "familjen". Har inte kollat på 1.5 år, snart dags att göra det igen.
    Gott nytt!

    SvaraRadera
  5. Breda stolar är en bild av politiker som jag har med mig från Göteborg. Åke Norling (m) var fullmäktigeordförande och blev sedemera landshövding.

    Han var längre och fetare än vi andra tillsammans.

    Tjänstemän kastade sig regelmässigt fram för att rädda skira 1700-talsstolar, vilka han när tillfälle gavs brukade sitta sönder. Så småningom lärde de sig att bara ställa fram de bredaste och stabilaste tron-liknande sittmöblerna åt honom.

    Den bilden sitter stenhårt hos mig.

    Så när jag hörde att det samma gäller Persson loggades detta in i ett mycket bestämt och låttåtkomligt fack i min hjärna. Det är möjligt att bilden bara är begriplig och underhållande för mig. Men jag tycker det är skitkul.

    Jag önskar f.ö. att någon kunde göra det samma för mig. Jag är ruskigt trött på caféstolar i plast som går ner i spagat, undermåliga antika stolar som faller samman till kaffeved så fort man titar på dem och restaurangstolar som svajar betänkligt.

    SvaraRadera
  6. Men karln har ju ingen verklighetsförankring.

    Vilket jag tror kan förklaras med att han har levt i en bubbla.

    Jag är principiellt för att politiker av alla märken bör ha någon form av erfarenhet från verkligheten.

    SvaraRadera
  7. Trots att jag själv har smala höfter så föredrar jag också breda stolar. Lite lebensraum, va?

    Vidare så spelar jag Fallout Tactics. Utan att begrava er i speltekniska detaljer så är min spelfigur visserligen grym på det postapokalyptiska slagfältet. Men jag ser även till att han är en bra ledare som får fram det bästa av och åt sina soldater.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.