2006-02-13

Det här skall bli intressant

Lars Danielsson är inte bara statssekreterare. Han är samtidigt statsminister Göran Perssons torped och målvakt i en och samma person.

(Danielsson räddade till exempel statsministern genom att ta på sig skulden - i samband med Sydafrika-fiaskot och när Persson lät staten betala privatplan för sig och sina närstående.)

Lars Danielsson har nu förhörts av Konstitutionsutskottet om sin roll i samband med den fiaskoartade hanteringen av flodvågskatastrofen.

I dessa förhör har det framkommit att han fick ett mail med all relevant och alarmerande information redan klockan halv sju på annandagens morgon.

Fortfarande i svinottan ringde han upp Göran Persson på Harpsund.

I detta samtal, hävdar Danielsson, tog han inte upp informationen om katastrofen och risken för att många svenskar skulle ha drabbats. De två pratade väl om väder och vind, denna tidiga annandagsmorgon, kan man anta...

Denna information rimmar dock illa med de första dagarnas uppgifter om att statsministern hela tiden var fullt uppdaterad och med hela handen ledde all verksamhet från Harpsund.

Och ingen av dessa två uppgifter passar i sin tur med den nya försvarslinje som Göran Persson började använda efter ett par dagar - att han direkt kände till katastrofen, men inte förstod dess omfattning förrän på annandagens kväll.

(Sedan skall han ha borstat tänderna, gått och lagt sig, sovit hela natten, stigit upp nästa morgon, hoppat in i Säpo-bilen och åkt raka spåret till Rosenbad där han - väl förberedd - gick direkt in i en presskonferens...)

Är det inte rätt uppenbart vad som hände? Danielsson fick larm-mailet och ringde Göran Persson. De två kom fram till att det här nog inte är något viktigt... Så de sket i allt och fortsatte fira jul som om inget hade hänt. Så småningom började det gå upp för dem att detta inte var så fiffigt. Full fart fram, men först sedan viktig tid gått till spillo. Det är detta Danielsson nu gör allt för att dölja.

På det hela taget finns det lite för många förklaringar, bortförklaringar och ursäkter i den här härvan. Jag tror att herrarna har ljugit bort sig - rätt så grundligt.

Därför skall det bli oerhört intressant att se hur hårt KU vågar klämma åt statsministern, när han skall förhöras på torsdag.

2 kommentarer:

  1. GPs problem är att han blir sloppy när han blir irriterad eller uttråkad. Jag hoppas på mirakel. Och jag lär bli besviken på torsdag. ;-)

    SvaraRadera
  2. Som väpnaren/narren i Black Adder: "I have a cunning plan Sire!" som alltid går ut på att han skall offra sig, helst med livet.

    Man kunde göra ett kul fotomontage på det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.