2006-09-20

Kära Maud!

Kära Maud Olofsson!

Jag röstade på ditt parti i riksdagsvalet – och är alltså en del av Maude-effekten. Jag kryssade i och för sig inte dig, utan ditt ungdomsförbunds ordförande, Fredrick Federley. Men det hade knappast skett om inte du hade varit rakryggad i ditt motstånd mot övergångsreglerna, modig när det gäller arbetsrätten och kul när du snackade om bävrar.

Jag vet många som resonerade likadant. Vi är liberala och i många fall nyliberala. Vi vill uppmuntra det parti som relativt sett förändrats mest i liberal riktning. Det är vi som är dina nya väljare.

Därför blir jag lite besviken när jag ser dig torgföra kollektivistiska åsikter – som att kön skall vara viktigare än kompetens när en ny regering skall utses. Jag är också lite frustrerad över att ditt parti inte riktigt vågar ta det där sista steget mot ett avskaffande av spelmonopolet.

Kom ihåg, Maude, att centerpartiets valframgång till stor del bygger på er förändring i liberal riktning. Förstör inte det genom att kufa och vara småsossig.

Kram!
HAX

11 kommentarer:

  1. Klockrent Hax! Du uttrycker precis vad jag känner (tyvärr).

    Centerns utspel från och med valet har gjort att min "guud jag röstade på centern - vad har jag gjort"-känsla bara blivit värre och värre för varje dag.

    Och glöm inte Federley och hans biltullar.

    SvaraRadera
  2. Jag funderade faktiskt på att rösta Centerpartistiskt, men tills de tydligt deklarerar att de är för marknadsekonomi, ÄVEN inom jordbrukssektorn, så kommer jag inte att kunna rösta på dem.

    Eftersom det inte finns något liberalt alternativ inom Alliansen gick min röst till Liberala Partiet.
    Det mådde mitt samvete bäst av.

    SvaraRadera
  3. Henrik, goddamit.

    Om man röstar på ett parti som fostrat intellektella jättar som Olof Johansson och Lennart Dahleus får man faktiskt skylla sig själv. Det gäller även Johan Norberg.

    En Maud gör ingen sommar. Ingen Federley heller.

    SvaraRadera
  4. Förloras det inte redan kompetens när man nu skall ge ministerplatser inte efter kön men efter partitillhörighet?

    Om det finns 22 moderater (eller för den delen centerpartister) som är mer kompetenta än alla centerpartister (eller moderater), borde man inte då välja dem istället för att dela rättvist efter hur många procent de olika partierna fick.

    Om inte är det då inte lika illa som att tillgodose båda könen?

    SvaraRadera
  5. Glöm inte heller att c vill förbjuda bensinbilar från 2014. Ett muppförslag som inte ens miljöpartiet ställer sig bakom. Det var klart redan före valet.

    Lite gulligt med alla som nu känner sig svikna av.. politiker. För h-e, att narras och bedra är poltikernas affärsidé. Att tro att centern (av alla) skulle vara ett undantag från denna regel är mer än lovligt naivt.

    SvaraRadera
  6. Nope. Jag förväntar mig inget av någon politiker. Om man någon gång kan få dem att göra rätt är det bra. Men det kräver en hel del lobbande...

    Jag röstade på det parti som jag anser gjort den största relativa förflyttningen i liberal riktning. Att de sedan har en massa knas i bagaget är en annan femma. De rör sig i vart fall åt rätt håll.

    Detta eftersom det parti jag brukar röstar på har förflyttat sig (och hela samhällsdebatten) åt vänster. Det är väl bara en tidsfråga innan "kollektivavtalsfantasterna" i (m) även är "jordbruksstödsfantaster" eller "kvoteringsfantaster".

    Centern skall uppmuntras för sin nya kurs.

    Moderaterna måste vridas rätt igen, genom inre och yttre åverkan.

    SvaraRadera
  7. "Moderaterna måste vridas rätt igen, genom inre och yttre åverkan."

    Resultatet av rättvridningen innebär valförlust 2010 och borgerligt utanförskap.

    Så enkelt är det ;-)

    SvaraRadera
  8. Nope!

    Även om valresultatet var mycket bra för (m) så är varken det eller mellanvalssiffrorna extrema för partiet. Vad som är påtagligt är den relativa förändringen från *förra* valet - som präglades av valstugor och en snustorr Bo Lundgren.

    Det finns massor med röster att hämta för en modig, smart och konsekvent frihetspolitik. Men det kräver hårt jobb och att man inte är konflikträdd.

    Man måste ju ställa sig frågan vad man kan uträtta när man väl får makten - om man har som arbetsmetod att ständigt retirera från sina åsikter och principer.

    SvaraRadera
  9. Dom kan ju börja med att genomföra dom grejerna dom gick till val på och som dom vann valet på.

    Mark mah words, Regeringen Reinfeldt blir inte äldre än fyra år om de sticker för långt högerut.

    Man måste ju ställa sig frågan vad man kan uträtta när man inte har makten?

    Sen att även jag tycker att moderaterna har gått för långt in mot mitten, det är en annan femma.

    SvaraRadera
  10. Nja. Regeringen kan gå "höger" ut. Alla kan gå "höger" ut. Och det är *vår* uppgift att se till att det blir så.

    Det är genom journalistisk verksamhet, samhällsdebatt, litterär verksamhet, filmskapande, bloggande, insändare, frihetlig aktivism med mera som vi kan skapa det samhällsklimat som inte bara tillåter utan även anmodar (m) och andra att gå "höger" ut.

    SvaraRadera
  11. Kan regeringar gå åt höger? Som det ser ut i världen går väl alla regeringar åt vänster? Själv tror jag att det beror på de valdas oförmåga att besvara frågor med "det där har vi i makten inte med att göra". Ibland får jag för mig att det är högern som behöver göra revolution för att åstadkomma förändringar i liberal riktning.

    För övrigt sitter jag och trycker på en I told you so-känsla. När andra nyliberaler pratade Centern och Federley innan valet stod jag oförstående. Varför i hela friden ska man ge fler mandat åt ett parti med kärnkraftmotstånd o.d. bara för att det tydligen finns en eller två centerpartister som inte håller med? Vad man gör är att ge mer stöd till kraven till exempelvis könskvoteringar. För det är med nyliberalers röster i ryggen som Maud kan försöka driva igenom sådana krav.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.