2006-10-18

Så får de väl inte göra?

Radiotjänst i Kiruna, tv-licensens indrivare, tycks ha ändrat sina rutiner i dag.

Nu går det inte längre att ringa och be dem kolla om någon betalt licensen. Istället vill de att man skall sända ett e-mail.

En grundtanke med offentlighetsprincipen är att man skall kunna få ut dokument utan att behöva identifiera sig eller presentera sitt ärende.

Detta är nu inte längre möjligt. I vart fall för den som inte vill använda en falsk identitet.

Detta borde justitieombudsmannen titta närmare på...

6 kommentarer:

  1. Radiotjänst har bara skyddat sig mot stämningar. I Sekretesslagstiftningen 8§ står att de inte får lämna ut uppgifter som kan tänkas vara till men för den som omnämns. Man har rätt att ta reda på vad uppgiften ska användas till för att utreda om uppgiften ska användas på ett sätt som kan tänkas skada.

    Det är bättre att de tar bort undantaget, som gör att Radiotjänsts register är offentliga, helt.

    Det finns inte någon som helst anledning för någon att ta ut uppgifter därifrån, förutom för utpressning, förtal och andra liknande saker.

    Sen kan de lägga ner hela skiten! Det kostar bara pengar och finansierar bara en bråkdel av hela SVTs verksaamhet.

    SvaraRadera
  2. Intressant från Kurt Lundgrens blog:

    Radiotjänsts VD kan vara julgranstjuv!

    Ursprungligen kommer upgifterna från en insändare i Norrbottenskuriren:

    http://www.kuriren.nu/

    (Sök "Lars Lindberg" "julgran")

    Lars Lindberg - även han är en lagbrytare

    JAG noterar att Radiotjänsts VD Lars Lindberg (bilden ovan) är väldigt upprörd över att ett antal ministrar sätter sig över lagen och jag kan dela hans upprördhet. Men Lars Lindberg kastar sten i glashus han är själv en sådan som inte följer lagen.
    För dryga tio år sedan så gick han ut i en tidning och skrev att det var bara att ta sig en julgran och att han själv brukade göra det, utan att fråga markägaren. Han beskrev detta som om det vore en av julens höjdpunkter.
    LRF i Norrbotten polisanmälde honom för detta. Åklagaren la sedan ner målet, i brist på bevis, eftersom Lars Lindberg inte var tillräcklig karl till att berätta var han varit och stulit julgranen.
    Det hade ju varit lämpligt att herr Lindberg levde som han kräver att andra ska leva!

    Eilert Apelqvist, Luleå


    Ack ja!

    Stenar.....glashus.....krasch.

    SvaraRadera
  3. radiotjänst är ett aktiebolag. Sedan när lyder aktiebolag under offentlighetsprincipen?

    SvaraRadera
  4. Ah, men det är en väsentlig skillnad, Lars stal från en girig markägare medan Reinfeldts ministrar "stal" från staten, vilket är ett mycket grövre brott.

    SvaraRadera
  5. Radiotjänst AB har ett undantag jämfört med and statliga AB för att de ska kunna räknas som myndighet. Om de inte haft det undantaget skulle de bland annat inte kunna lägga på dessa förfärliga straffavgifter de har nu. Nackdelen är att registren blir offentliga.

    Så man lade in ett undantag till undantaget i sekretesslagstiftningen för att inte behöva avslöja innehållet i hela databasen och alla brev som skickas. Nu kan de välja lite hur som helst i högen.

    Och sen pidda, jag vill veta varför det skulle finnas en enda person som behöver veta om någon annan betala licens? Varför ska du snoka i dina grannars privatliv? Varför ska din chef kolla dig? Kom med en vettig anledning...

    SvaraRadera
  6. Vadå, inte fan borde man få kolla vem som betalat sin tv-licens. Det är en privatsak som allmänheten inte borde få veta. Vilka olagligheter man begått borde skyddas, inte exponeras, av staten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.