2006-11-30

Internetspriten får en andra chans?

Ännu ett mål är nu uppe i EU-domstolen – som kan leda till att vi svenskar, trots allt, kan få köpa sprit från utlandet på internet.

(Samtidigt finns en lucka i det beslut EU-domstolen fattade förra veckan. Där talar man bara om fall där transportören finns i samma land som köparen. Så om hela transportkedjan sker med utländska åkare, då kanske man kan gå runt det beslutet.)

Läs mer...

Uppdatering: Det går inte så bra just nu. EU-domstolens generaladvokat är en träbock.

11 kommentarer:

  1. Tur det finns folk som kan läsa. Både Expressen och Aftonblaskan säger att generaladvokatens utlåtande är ett lagfäst beslut, eller något.

    Inte förrän man läst texten noga ser man att det är ett förslag. Men det visste vi redan. Kvällsblaskornas journalister kan inte läsa, bara copy-pastea.

    SvaraRadera
  2. Folk är så torsk på sin skit att dom ägnar halva sin tid åt att fundera på hur dom bäst ska ha bedövningsmedlet konstant tillgängligt 24 timmar om dygnet utan att det ruinerar dom.

    Det roligaste är när dom som inte är beroende i frihetens namn ägnar sig åt att förklara att vraken faktiskt har rätt att vara drogade mer eller mindre gratis dygnet runt samt att samhället bör anpassa sin verksamhet därefter.

    SvaraRadera
  3. Det var intressant att höra att den där Rosengren talade om att han är för fri handel. Problemet är bara att EU är världens avgjort största och mest välorganiserade protektionistiska kartell.

    Skyll inte på mej, jag röstade nej!

    SvaraRadera
  4. När jag skulle fylla den där "spamskyddsrden" alldeles nyss fann jag att bokstavskombinationen var ovanligt intressant - ukeutf.

    Jag tolkar bokstavskombinationen eut som ett gott omen.

    Ett nytt parti skulle kunna heta

    E-UT.

    SvaraRadera
  5. Efter Joustra-domen förra veckan var det inte oväntat. EG-domstolen politiseras alltmer under ministerrådets tunga tryck och de 4 grundläggande rättigheterna kommer allt mer att naggas i kanten. Vi blir mer o mer som gamla Sovjet.
    Spriten i all ära om än principiellt, men 1000 resor värre är tjänstedirektivet. Lissabonstrategin kan vi glömma, EU kommer sakta men säkert sjunka ner i dyn med sina försäkringssystem och välfärdpolitik.

    SvaraRadera
  6. Nu kommer jag inte ihåg exakt vad min lärare i EU-rätt sade, men han sade ungefär följande.

    Det råder i princip frihet att bedriva handel inom unionen, men det finns även bestämmelser om att denna rätt kan och får begränsas givet att det finns tungt vägande skäl.

    Utifrån det perspektiv att grundprincipen är försedd med förbehåll kan man sedan ursäkta att exempelvis systembolaget får behålla sitt monopol.

    Uppfattningen att EU är något slags frimarknadsparadis är åtminstone naiv. Uppfattningen saknar dessutom stöd i EU-rätten.

    EU är en kartell byggd på merkantilistiska principer.

    SvaraRadera
  7. Håller med om att det är en kartell och kohandel, staterna emellan. Får Sverige sitt monopol ges väl någon annan stat något annat.
    Besluten (och det ev. kommande) är praxis men berör bara Norden. I övriga EU där man någorlunda harmoniserat skatterna skiter man fullständigt i vilket. Där transporteras alkohol kors och tvärs, ingen bryr sig.
    Allt är politik och heligast av allt är, skattepolitiken.

    SvaraRadera
  8. Micke, inte hjälper du väl alkoholister genom att göra dem fattiga?

    SvaraRadera
  9. Nej det är sant men jag tänkte inte på alkoholister i första hand utan folk i allmänhet för vilka droger är hyperviktigt.

    För mig är uppmärksamheten runt just detta och den vikt folk lägger vid frågan absurd.

    SvaraRadera
  10. Tja, jag tycker all tid och intresse som de flesta lägger på TV är absurd. Och religion, usch. Men bara för det kan jag inte hala fram batongen och försöka styra över andras själsliv.

    SvaraRadera
  11. Alkoholdrickande är ju faktiskt någonting som en överväldigande majoritet av det svenska folket ägnar sig åt, så det är ju inte så konstigt att frågan får mycket uppmärksamhet. De flesta politiska frågor angår bara någon liten grupp människor, men nästan alla dricker sprit.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.