2006-11-30

Pekfingervalsen

Alla som läst en polisrapport vet att de kan vara språkligt torftiga, ofrivilligt underhållande med sina syftningsfel och rätt så förvirrande.

Och nu skall kraven på färdigheter i svenska språket sänkas för dem som söker till polishögskolan.

Om man tänker på att en polisrapport ofta är det enda en åklagare har att gå på när ett mål kommer upp månader eller år efter själva händelsen – så är detta faktiskt ett hot mot rättssäkerheten.

Poliser skall vara kompetenta och välutbildade!

1 kommentar:

  1. Bra notis och reflektion! Frågan är om syftet är att locka fler att söka till polishögskolan när intagningskraven är låga. Nya illiterater.

    Även helt fel väg att gå om man vill öka lockelsen att bli polis, vilket på sikt är detsamma som att öka polisyrkets status. Detta är en direkt devalvering av yrkets status och är alltså även ett hot mot polisens förmåga att hålla en bl a hög högstanivå i framtiden.

    (Ungefär som läraryrkets status sjunkit genom en utbildning med låga krav och de duktigaste inte blir lärare samtidigt som status och lön -- och successivt kvaliten förstås -- i yrket sjunker.)

    Skickliga poliser kostar alltså men är naturligtvis väl investerade pengar, och med en skicklig poliskår behövs troligen inte en lika stor p g a högre produktivitet. Lär löna sig "på sista raden", eller vad nu ekonomer brukar säga...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.