2006-11-23

På övervakningsfronten...

Den brittiska polisen utrustas nu med portabala fingeravtrycksscanners, som bland annat skall användas vid trafikkontroller. [Länk]

Enligt NY1 har polisen i New York nu skaffat portabla vakttorn, som är tänkta att användas i Harlem. [Länk]

7 kommentarer:

 1. Hax:
  På vilket sätt är portabla fingeravtrycksscanners "övervakning" eller ett integritetshot?

  Hela grejen är väl bara att de effektiviserar det vanliga (ineffektiva) fingeravtryckslämnandet på polisstationer, eller?

  Blir världen bättre för att vi gör polisen mindre effektiv, eller vad är dealen?

  SvaraRadera
 2. Johan:
  På vilket sätt vore obligatorisk rektalinspektion i säkerhetskontrollen på våra flygplatser "övervakning" eller ett integritetshot?

  Hela grejen är väl bara att vi effektiviserar en (ineffektiv) nödvändig kontroll som i dag sker med trubbiga verktyg, eller?

  Blir världen bättre för att vi tummar på flygsäkerheten, eller vad är dealen?

  SvaraRadera
 3. Vem i hela friden har sagt att inspektionen skall vara "obligatorisk"?

  Inse att ALL jakt av brottslingar är ett intrång i (deras) integritet. Det är definitionsmässigt så eftersom vi måste veta exakt vem som begått brottet.

  Dvs i stort sätt ALL poliseverksamhet är en avvägning mellan att snoka i något (för att hitta brottslingen) och att lämna folk i fred (integriteten).

  Om man nu rimligen misstänker någon för brott så är det väl bara bra att man kan genomföra fingeravtryckskontrollen effektivast möjligt? Speciellt som denna (till skillnad från en massa andra metoder) kan tillämpas bara på de man har misstanke emot.

  ... och om du inte litar på det... vill du avskaffa all polisverksamhet då?

  SvaraRadera
 4. Och du tror inte att detta kommer att bli ett lika rutinmässigt inslag vid trafikkontroller som att blåsa i ballong..?

  SvaraRadera
 5. Men jeezus!

  Antingen tror på hela idén att ha polis eller så tror du inte på den.

  Tror man på att ha en polis borde man jobba för att de skall vara så effektiva som möjligt (och respektera folks rättigheter så mkt de kan). Ge dem alla verktyg de behöver - men också strikta riktlinjer för när och hur de får kränka integritet under bovjakt.

  Tror man inte på polis är det lika bra att avskaffa den helt.

  Jag har minst sagt svårt att förstå denna konstiga medelväg som verkar gå ut på att skicka ut polisen för bovjakt men med maximalt trubbiga ineffektiva vapen och bakbundna händer så att de inte kan råka skada någon av misstag.

  SvaraRadera
 6. Ursäkta om jag tog i lite. För att utveckla det hela...

  Jag tycker många liberaler missar en central aspekt i sin vilja att kritisera övervakningssamhället.

  Olika IT-verktyg är just VERKTYG. Liksom alla andra verktyg kan de användas bra eller dåligt. Och de kan utformas bra eller dåligt.

  Det gäller även integritetsaspekten på dem. Man kan utforma IT-verktyg med gott eller mindre gott integritetsskydd. Och man kan använda dem mer eller mindre bra. Det gäller allt från biltullar till webb-dammsugare.

  Tyvärr har många (även liberaler) en sådan iver att varna för Storebror att de glömmer detta och målar fan på väggen likt en miljöpartistisk katastrofanalys eller TV-programmet Planeten.

  Jag har stor respekt för problemet med ändamålsglidning, men jag har svårt att förstå den närmast ludditiska metoden att ge sig på själva tekniken istället för att inse att detta i grunden är en fråga om ansvar och organisation.

  Tilldess har jag svårt att ta alla dessa Storebrors-larm på allvar.

  SvaraRadera
 7. Problemet är att det visat sig mycket svårt att organisera maktutövare så att de inte beter sig illa eller att utkräva ansvar av dem. Har de dåliga verktyg kan de bara sätta åt de allra dummaste tjuvarna och våldsverkarna. Får de nya effektiva vapen kommer de kunna ge sig på oss alla.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.