2007-01-25

Moderat reträtt ger facket fritt svängrum

De nya moderaternas reträtt inför den fackliga makten ställer till det.

Först vek moderaterna undan i fråga om arbetsrätten. Sedan ställde de upp på den socialdemokratiska regeringens linje i Vaxholmsfallet. Därpå berättade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) att han inte har något att invända mot fackets blockad mot salladsbaren Wild´n Fresh i Göteborg.

Vad moderaterna inte tycks fatta är att för varje gång de retirerar – så flyttar facket fram sina positioner.

Nu senast har en liten kosmetikbutik, med en anställd, i Kristianstad försatts i blockad – eftersom facket kräver att ägaren tecknar kollektivavtal.

I detta fall handlar det inte ens om en principstrid. Ägaren har egentligen inget emot kollektivavtal. Men hon hade inte tid med fackets torpeder i julrusningen, utan bad dem återkomma. Det gjorde de. Med ett blockadvarsel.

Så nu är hon skitförbannad. "För mig är det en principsak att inte ge efter för rena hot och trakasserier, för det är det de håller på med. Jag trodde inte det gick till så i det här landet" säger Victoria Frankenius.

På frågan om varför facket går på små företag som redan har bra villkor för sina anställda säger Handels ombudsman Per Sandqvist "Vi har ett antal företag vi jobbar med, men kan inte ta alla på en gång. Det är mer en tillfällighet att det är hennes företag nu."

Det är osmakligt att facket tillåts köra med maffiametoder som hot och tvång.

Och det är för jävligt att vi nu har en borgerlig regering, som inte tänker använda sitt mandat för att putsa bort de värsta dumheterna inom arbetsrätten och vad gäller fackets maktposition.

[Länk]

5 kommentarer:

  1. Jag tycker det är intressant med alla företagsägare som utbrister saker i stil med "Jag trodde inte det gick till så i det här landet!". Var tusan har de levt sen femtiotalet?

    Vi har en av världens mest företagarfientliga fackföreningsrörelser, och det kan väl knappast ha undgått dem?

    SvaraRadera
  2. Det är komplett vansinne att bråka med facket inför den största avtalsrörelsen i mannaminne. Det är bättre att ligga lågt och spela med. Låtsas som om man är kompisar ett tag. Efter alla avtal är klara kan man komma med en mängd förslag som inskränker fackens rätt att trakassera småföretagare.

    Förslag på lagar:
    Inskränka fackens rätt att sätta småföretagare i blockad som saknar anslutna arbetstagare.
    Förbjuda sympatiåtgärder om de drabbar tredje part (grannar etc.)
    Låta kollektivavtal i alla länder anses som giltiga och förbjuda åtgärder mot dessa företag

    Jag tror inte på att det är någon förändring i politiken, endast ett spel för gallerierna.

    SvaraRadera
  3. Förbjuda sympatiåtgärder om de drabbar tredje part (grannar etc.)
    Öh? Varför inte förbjuda avtalsbrott, punkt slut?
    Sympatiåtgärder är inget annat än lagligt avtalsbrott. Har de som går ut i sympatiåtgärder ett giltigt avtal med sin arbetsgivare, och ingen konflikt med denne existerar, ja då begår de helt enkelt ett solklart avtalsbrott.
    Svensk lag har dock gjort det så att fackföreningar kan tvinga på andra ensidiga avtal, medan de själva inte behöver följa dem för fem öre om de inte känner för det.

    SvaraRadera
  4. Sympatiåtgärder är inte i sig avtalsbrott. Vad som är avtalsbrott definieras av avtalet punkt slut.

    Allt som krävs är att de tvingande delarna i LAS och MBL slopas och sedan får marknaden lösa resten av problemen.

    Självfallet får man i ett laissez-fairesamhälle vidta konfliktåtgärder av ena eller andra slaget och dessa åtgärder kan på sin höjd vara avtalsbrott, men aldrig brott i ordets strängare bemärkelse.

    Om en fackförening skriver avtal med en arbetsgivarförening och avtalet tydligt utsäger att arbetstagarna under vissa omständigheter får delta i sympatiåtgärder, blockader och annat kan det omöjligen vara ett avtalsbrott att vidta avtalsenliga konfliktåtgärder.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker inte det är så upprrörande faktiskt att moderater agerar på det viset. De har ju gjort väldigt klart för oss innan valet att det handlar om sossar i lite finare kostymer. Därför borde vi inte uppröras över att de också agerar som sossar.

    Mer förvånande är alla som envist fortsätter ge dem sitt stöd i valen.

    Rösta på Liberala Partiet istället. Vi behöver allt stöd vi kan få. Och om vi är ute efter förändring i Sverige så är de etablerade partierna nog inte rätt väg. Det behövs byggas ett nytt alternativ från grunden.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.