2007-02-27

Från SR:s cafeteria

På Sveriges Radio är allt som vanligt.

Man får vänta halva programmet innan man får komma in och man får inte tillfälle att säga mer än en bråkdel av vad man tänkt sig. Formule normale...

Nå väl. Efter ett rätt menlöst och tendentiöst telefonväkteri i SR Tendens (se bloggposten nedan) tänker jag i vart fall dela med mig av några av mina stödanteckningar här på bloggen. Kanske kan de vara till nytta för någon...

- Vi behöver tillväxt för att fler skall få det bättre och för att vi skall ha råd med teknisk utveckling. Den tekniska utvecklingen ger i sin tur bättre verksamhet, lägre priser och mindre miljöpåverkan.

- Vill man göra något för miljön som individ, då kan man köpa en ny bil. En sådan släpper bara ut en procent av de hälsovådliga ämnen som en bil på 70-talet släppte ut.

- Välj genmodifierad mat. Mer rationell produktion och mindre produktionsytor för en given volym minskar koldioxidutsläppen. Genmodifierade växter kräver dessutom mindre besprutning.

- Undvik Krav-märkta produkter. De kräver tre gånger så stor yta att odla som vanliga grönsaker. Detta och långa transporter gör dem dyra och ger stora koldioxidutsläpp.

- Kärnkraft är den enda realistiska "gröna el" som finns just nu.

- Flytta till stan! Koldioxidutsläppen är tio gånger så höga per person i Norrbotten som i Stockholm. (Källa SR Vetenskapsradion.)

- Stäng omedelbart av EU:s jordbruksstöd. Att betala för att folk skall köra traktor och odla sådant som vi inte behöver är vansinne. Dessutom slår det ut jordbruket i fattiga länder, där EU dumpar sitt överskott till underpriser.

- Låt varje hushåll betala för sin egen värme och sitt varmvatten. Det kommer att minska förbrukningen.

- Se upp för myterna! Tåg är till exempel inte alls så miljövänligt som det påstås. Enligt Energimyndigheten är koldioxidutsläppen per passagerare i princip de samma i ett halvtomt tåg som en halvtom vanlig bensinbil. (Och miljöbilar ger i princip alltid mindre utsläpp än tåg.)

- Ett annat exempel: Hälften av avgångarna i Stockholms tunnelbana har så låg beläggning att det hade varit bättre för miljön om man kört passagerarna i bil istället.

- Se upp med tilltag som "rättvis handel". Sådan håller ofta priserna uppe på konstlad väg på produkter där det finns ett produktionsöverskott. På så sätt lurar man fattiga bönder i fattiga länder att ägna sig åt saker som saknar framtid.

- Frihandel och tillväxten i västvärlden (c:a tre procent/år) är en förutsättning för den ännu snabbare tillväxten i utvecklingsländerna (c:a 7,5 procent/år).

- Kyotoprotokollets kostnader på 700-800 miljarder dollar skulle vara bättre använda till exempel för att hjälpa världens tre miljoner offer för HIV/Aids, för att bekämpa malarian som kräver 1,1 miljoner människoliv per år eller för att ge så många som möjligt grundläggande utbildning.

Och så vidare...

12 kommentarer:

 1. Jag har inget mot din tips för att bli mer miljövänlig, men om du nu ger sådana tips för att bl.a. minska koldioxidutsläppen, så implicerar det att du accepterar att koldioxidutsläppen är ett problem!

  Det där med antropogen klimatpåverkan har ju förrut på den här bloggen utmålats som närmast ett slags politiskt influerat påhitt.

  Har du lite i smyg nu bytt ståndpunkt i den frågan?

  SvaraRadera
 2. Hade ju varit spännande med lite källor, t.ex. energimyndigheten, för alla påståenden. Inte för att jag tvivlar på sanningshalten.

  SvaraRadera
 3. I senaste Kupé (SJ:s propagandatidning) står det att ett tåg släpper ut 40 hg CO2 på sträckan Göteborg-Stockholm (tror jag), och en bil mätte i storleksordningen tiotal kilo CO2. Detta är alltså lögn?

  SvaraRadera
 4. SJ utgår, till skillnad från t.ex. Energimyndigheten, att tåg uteslutande går på "grön el". Vilket är fel.

  SvaraRadera
 5. Man kan inte diskutera tåg, enskilt.
  Ett tåg är en liten del i en helhet som består av en järnväg med underhåll. Mycket co2 blir det.

  Annars håller jag med Marcus, att det är lätt att dras in i en argumentation där man kan verka vara troende miljöreligöst troll när man kommenterar "lögner i den stora lögnen".

  Jag tror inte co2 har något annat än marginell påverkan på den värme jag gärna skulle vilja ha just nu.
  Din summering om miljöåtgärder, var för övrigt lysande Henrik, borde rendera högt blodtryck hos verkliga miljötroll ;-)

  SvaraRadera
 6. Fan vad bra sagt, om du han säga det.

  SvaraRadera
 7. Fy bövelen för KRAV och rättvis handel! Ner med den jämlikhetsskiten alltså. Varför kan inte alla alternativa idioter fatta att vi måste lägga ned alla försök till utjämning av de globala klyftorna. Acceptera det historiskt givna faktumet att Västerlandet är och förbliver överlägset den Tredje Världen. (Bara namnet antyder ju att dom är lite efter oss, eller hur??. )
  Tack Henrik och alla ni andra för att ni driver den här kampen mot rättviseiver och grönt alternativt mystjosan. Själv skulle jag hellre se att vi river alla grön- och parkområden nu och satsar på utbyggda städer och motorvägar.
  Marknadens osynliga hand, välsignad vare den, kommer ge mig rätt!!

  SvaraRadera
 8. Fredrik: din inställning till KRAV och "rättvis handel" får gärna vara positiv. Och du får gärna spy galla på åsiktsmotståndare, men backa gärna upp det med argument också.

  Om du vill övertyga någon, kommentera gärna faktan som ligger på bordet. Ignorera dem inte, det gynnar ingen. På vilket sätt är det miljövänligare att använda mer bekämpningsmedel, t ex?

  SvaraRadera
 9. Fredrik, mannen...

  Hur menar du att (tillfälliga) konstgjorda priser på överproduktion är till gagn för fattiga människor i fattiga länder på mer än fem minuters sikt?

  Hur menar du att onödigt ineffektiv och dyr odling är till gagn för miljön?

  SvaraRadera
 10. Henrik!

  Vet du inte att det är vi liberaler som är onda och vänstern som har monopol på godhet?

  Jag menar med rationella beslut så får vi ju inte alls den där mysiga murriga feel-good känslan av en gillestuga från 70-talet som KRAV-märkta grönsaker och rättvisemärkt kaffe ger oss ... Försök slå det du - med argument om giftbesprutning och långsiktigt hållbar utveckling!

  SvaraRadera
 11. Du skulle inte kunna luska fram källorna för dessa påståenden? Det vore kul att kunna hänvisa till dessa.

  För övrigt, finns det ingen som har startat en Wiki med underbyggda argument likt de du presenterade här? Det vore en rätt användbar sajt...

  SvaraRadera
 12. "Se upp med tilltag som 'rättvis handel'." haha! smakfullt med rika cowboys som varnar de fattiga för rättvis handel. hey, orättvis handel made me afford this computer...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.