2007-02-22

Fyra års fängelse!


Den egyptiske bloggaren Karim Amer fick fyra års fängelse!

Han fick tre år för att ha hädat islam och ett år för att ha varit kritisk mot Egyptens politiker.

Ur SR Ekots rapportering "Kareem Amer hade bland annat publicerat en nätartikel med titeln 'Den nakna sanningen om islam', där han kallade sunniislams främsta lärosäte Al Azhar-universitetet för ett terrorismens universitet som hjärntvättar studenterna. Han har också jämfört president Hosni Mubaraks regim med faraonisk diktatur."

Fyra år! En helt vanlig, uppkäftig, kille i Egypten tog sig den rätt som vi bloggare i bland annat Västeuropa kan ta oss varje dag – att kritisera, ifrågasätta och utmana det etablerade, att driva med det inskränkta. För detta kommer han att låsas in i en av skurkstatens fånghålor i fyra år.

Fyra år under vidriga förhållanden. Fyra år i en omgivning där hans uppfattning om islam verkligen inte är populär. Fyra jävla år i fängelse i en skurkstat!

Hur lågt till tak det är i Egypten kan beskrivas av att Karims advokater inte skall ha vågat ifrågasätta maktens och religionens "rätt" att stå över kritik. Istället ägnade de sig åt teknikaliteteter, som i vilket land servern står. Vilket inte gick speciellt bra...

Nu börjar kampen för Karim på allvar!

Nu måste vi – i fyra år – ha koll på hur Karim behandlas. Vi måste låta regimen veta att vi håller koll. Vi måste göra klart att vi håller mullorna ansvariga för hans säkerhet. Och Karim måste få veta att han inte är bortglömd, varken i dag, i morgon, om två eller fyra år.

Samtidigt börjar arbetet för ett överklagande.

Ett par ord från den svenska regerigen skulle kunna vara på sin plats...

Free Kareem.org | SR Ekot | SvD

1 kommentar:

  1. Det han skrivit som han blivit dömd för borde spridas i så många medier som möjligt. För en text som skrämmer en diktatur så mycket att den innebär 4 års fängelse är verkligen nåt som alla borde ta del av.

    Dessutom: Vad händer om om det blir tradition att alltid ge stor spridning åt texter som orsakar att någon döms för att sprida den? Jo, varje dom blir kontraproduktiv för den censurerande staten!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.