Ett kedjemail har uppmanat folk att stänga av elen kl 19.55 till 20.00 i dag – för att rädda miljön.
Men väderleksprognosen i Rapport och kvällskaffet var viktigare för svenska folket. De aktuella fem minutrarna steg elförbrukningen.
Möjligen ville folk inte veta hur alla våra kvällar kan bli, om vi skall följa alarmisternas alla råd och påfund.
[Länk]
Att stänga av och slå på apparater igen fem minuter kan dra en himla massa extraenergi. Har man såna där miljö-lågförbruknings-lysrörslampor så kan det kosta några timmars förbrukning att tända dem igen.
SvaraRaderaEtt oerhört energislösande förslag, men med tanke på miljörörelsens märkliga idéer om miljöproblem samt hur de ska lösas blir man ju i alla fall inte förvånad.
Om förbrukningen steg _just då_ berodde det kanske på att vissa miljöengagerade med lågenergilammpor tryckte på fel strömbrytare och råkade tända en lampa varvid energi för några timmars förbrukning genast gick åt. (Men vid uppstarten igen, 20.00 gick det garanerat åt mera ström än om man inte "sparat".)
SvaraRadera(Hm, har utbildningsnivå och intelligens sjunkit uppe i själva huvudstan? Inte bra. Major Björklund får ta tag i detta!)
Men på sätt och vis känns bristen på förnuft i den här handlingen självklar efter att nästan alla som sett Gores film är övertygade om att dess budskap är sant. Tyvärr ser de inte allt simpelt fusk i den (där man faktiskt kan se en del även om man inte är expert i frågan) men bara det att att de litar blint på politiker som Gore är ju illavarslande.
Vilket tramsigt jippo och men de ville ha publicitet, inte spara energi.
SvaraRaderaMiljömupparna kommer snart med förslag om förbjuda vanliga lampor, se http://www.banthebulb.org/. Bara en tidsfråga innan kraven kommer till Sverige och några politiker hakar på.
En vanlig lampa är inte så dålig som det påstås. Spillet, dvs den energi som inte ger ljus, avges som värme vilket i sin tur värmer bostäderna. Lågenergilampor innehåller kvicksilver vilket smutsar ner miljön om de slängs bland vanliga sopor. Och det gör nog de flesta.
Undras om spanjorerna tycker om din idé med bostadsuppvärmning genom glödlampsljus? Först betalar de en krona för att få ljust, sen en krona till för att bort värmen genom luftkonditioneringen. Vem vill sova i ett hus på 35 grader?
SvaraRaderabongoman:
SvaraRaderaI Sverige är elenergin tillverkad så att det blir koldioxidutsläpp och i Sverige minskar lamporna värmebehovet. (Värmen ger ofta mer CO2-utsläpp och andra farligare utsläpp än vad elproduktion ger.)
Bygg ett dussin nya kärnkraftsverk, sen kan man sätta upp stora "solar" utomhus på vintern och värmelampor.
(Jag hoppas att du förstod att en del av dett ovan var helt seriöst och en annan del inte så seriös, nämligen ekonomiskt orealistisk.)
Förresten är det mycket bra synpunkter om klimatet och klimatpolitik i det dokument som Eudoxa översatt som finns i denna PDF-fil.
Jag rekommenderar även enkanadensisk infomationsfilm (från april 2005, men helt aktuell för det som den tar upp) om klimatforskningen och IPCC:s ovetenskaplighet, som jag la upp alla avsnitt här. En rad professorer i bl a klimatologi står bakom filmen, som även den berör Kyoto och klimatpolitik.
Bongoman: "Undras om spanjorerna tycker om din idé med bostadsuppvärmning genom glödlampsljus? Först betalar de en krona för att få ljust, sen en krona till för att bort värmen genom luftkonditioneringen. Vem vill sova i ett hus på 35 grader?"
SvaraRaderaBara för att lågenergilampor är bra i Spanien så behöver vi väl inte använda dem i onödan i Sverige?
Magnus A: Du verkar ju inte ha någon koll alls. Just den där myten du drar fram avlivade Mythbusters i ett av sina avsnitt:
SvaraRaderaLänk
Kort sagt, det räcker att man ska ha lampan släckt några sekunder för att man ska spara energi.
Att de skulle förbruka ström motsvarande flera timmars förbrukning är för övrigt helt orimligt. En lampa skulle då momentärt dra (åtminstone) ca 20 kW (1800 gånger 10 W, alltså en halvtimmes förbrukning av en relativt liten lågenergilampa på en sekund). Vanliga säkringar har en storlek på 10 A, dvs 2,3 kW...
Att förbrukningen steg i just det ögonblicket har nog mer att göra med att svenskarna tyckte att det var en ganska meningslös aktion, och inte brydde sig om den.
Vad gäller värmeeffekten, så ja, den gör nytta. Dock inte till 100%. För det första sitter glödlampor helt fel i rummet ur uppvärmningssynpunkt. Såvida inte ni har för vana att ha golvlampor under fönstren värmer de främst taket. Dessutom är bieffekten med värmen bara till nytta under den kalla årstiden. Även i Sverige är det mindre tid än man kan tro. Det finns hus helt utan särskild uppvärmning utanför Göteborg...