2007-02-20

Har alla blivit tokiga?

I förra veckan publicerade DN en artikel som var milt kritisk till FN:s klimatpanel IPCC. Författare var den danske forskaren Bjørn Lomborg.

Det tog hus i helvete. I en artikel i fredags, Digitala Spottloskor, konstaterar ledarskribenten Peter Wolodarski att blott ett ifrågasättande av miljöfundamentalismen och alarmismen får folk att visa sina sämsta sidor.

Ett exempel ur Wolodarskis mailbox "Jag vet naturligtvis inte om dina förfäder och Björn Lomborgs åkte med godstransporterna på 1940-talet, sägandes att ryktena inte är sanna = förträngning. I ditt fall tror jag på förträngning men Björn Lomborgs horn lyser långväga."

Och i dag ger Svenska Dagbladets Susanna Popova exempel på de mail hon fick ta emot när hon kritiserade SVT:s tv-serie Planeten. Några axplock...


"Det är tydligt att ni som istället för att sätta er in i frågan fortsätter att förneka fakta kommer snarare än vi tror att kunna liknas vid dem som förnekar Förintelsen eller de som insisterar på att aids kan botas med rödbetor!"

"Att Popova lyssnar mer på företagen och deras sanningar än på vetenskapen är knappast förvånande. Jag rekommenderar den del av demokratiutredningen som behandlar lobbying som nattlektyr för storföretagens knähundar."

Vilken ton!

Man kan undra vad det är som väcker sådant hat och sådan vrede i påpekanden om att jordens undergång kanske ändå inte är fullt så nära förestående som en del vill göra gällande?

Man kan undra vad det är i klimatfrågan som får folk att överge sans, måtta, logik, analys, kritiskt tänkande och civiliserat beteende?

Man kan undra vad de människor, som inte tänker tillåta kritik mot den domninerande debattordningen, vill ha för samhälle? Egentligen.

Olustigt, är ett ord.

11 kommentarer:

  1. Kan ju vara så att många är trötta på alla som rabblar cato-rapporter som vore de de minsta opartiska och att klimatfrågan bara blir ett ställe där folk låter sin frustration komma fram.
    Det är liksom inte första gången amerikanska industrin betalar för de forskningsresultat de vill ha.

    Oavsett klimatfrågan som jag inte har tillräcklig kunskap för att bedöma.

    SvaraRadera
  2. Om alla blivit tokiga kan jag inte svara på, men jag ser en oroande bland mina egna bekanta, normalt sansade & kloka människor.

    Man är 100% säker på att larmrapporterna är sanna.
    Katastroflobbyn har gjort ett bra arbete.

    Följer man bara Svenska mainstream-media så är det lätt att tro att den som ifrågasätter den minsta detalj i larmrapporterna är en galen rättshaverist & då blir ju nästa steg med automatik att länka detta till judeutrotningen... enligt principen "Reductio ad Hitlerum" , men även "Godwin's Law" lär spela in.

    SvaraRadera
  3. Å andra sidan är väl politikerbeställda rapporter heller inte opartiska.

    I Folks(tm) sinnen? Är du ny på den här planeten?

    Här har vi stats-TV "för att garantera opartiskhet".

    SvaraRadera
  4. Man kan undra vad det är i klimatfrågan som får folk att överge sans, måtta, logik, analys, kritiskt tänkande och civiliserat beteende?
    -------------------------
    Samma hat som får Muf att gapa "Anna Sjödin fyllesvin" utanför en tv studio.

    Du får själv avgöra om det hatet är politiskt grundat i ideologi eller i nåt annat.

    Själv tror jag att det finns i alla människor men att dom flesta kan kontrollera det åtminstone till rimliga nivåer.

    Dock...går det att med känt resultat appellera till detta och använda sig av det och det...är ju politiker bra på.

    SvaraRadera
  5. Ska man vara seriös är inte frågan lätt att svara på och det kommer att skrivas böcker som analyserar hur vänstern fick hela scenen för sej själva och varför dom samtidigt blev så aggressiva.
    Förmodligen uppstod aggressiviteten någonstans i brytpunkten när vänstern slutade slåss mot fascismen och blev en del av den.

    Vad som förvånar mej, mer, är att trotts en absolut tafflig ”höger” som inte verkar tro att dom behöver ”en röst i etern” och som låter absolut samhällsvidriga uttalanden få vara oemotsagda, så är det inte en överväldigande majoritet som gått på t.ex. katastrofbluffen.
    Men det är väl bara en tidsfråga innan dom fått kronan i fritt fall och folket att skylla på Alliansen.

    Har sagt det förut och tar det igen
    -: Vi behöver ett svenskt Foxnews, nyss!

    SvaraRadera
  6. varför dom samtidigt blev så aggressiva

    Mycket enkelt.
    Det ena ger det andra.

    SvaraRadera
  7. En mycket bra länk om klimatpanikens historia från ca 1895 till nutid:

    Fire and Ice

    SvaraRadera
  8. "Förmodligen uppstod aggressiviteten någonstans i brytpunkten när vänstern slutade slåss mot fascismen och blev en del av den."

    Nu är jag inte insatt i när fascismen som ideologi startade men våldet har varit en del av socialismens mekanismer från början. Redan på Lenins tid var utrensningar av oliktänkande legio.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Fascismen skapades för att dom italienska jordägarna inte längre klarade att kontrollera slavarna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.