2007-02-02

Panik är fel plan!


Det kan debatteras vad som orsakar klimatförändringar. Men vi kan naturligtvis vara överens om att de sker. Diagrammet ovan (Naturvårdsverket/SMHI) är bara ett av otaliga som visar på de långsiktiga svängningarna.

Vi kan också konstatera att de långsiktiga svängningarna ger dramatiska effekter.

Lägg till detta att även om alla alarmister skulle ha rätt, så är de nu aktuella svängningarna rätt måttliga sett i ett större perspektiv. Samtidigt är t.ex. Kyoto-protokollets åtgärder långt ifrån tillräckliga för att möta sitt eget katastrofscenario. Dessutom skulle Kyoto-miljarderna kunna rädda fler liv om de användes på annat sätt.

Detta är en problematisk bild. Vi kommer att bli tvungna att skydda oss från naturen förr eller senare - oavsett om dagens alarmism är rätt eller fel.

Och naturligtvis är det bra om vi håller vår planet så ren som möjligt. Om inte annat är det trevligt.

Men frågan är vad fundamentalism på detta område leder till? Risken är att om miljöbevarnade åtgärder blir så omfattande att de stryper vår tillväxt, den tekniska utvecklingen, fri rörlighet och samhällsutvecklingen - då kan vi bli sämre rustade att hantera de problem som faktiskt uppstår.

Dessutom behöver miljöpåverkan inte vara något negativt i sig. Att påverka miljön kan i många sammanhang ge oss ett bättre samhälle och bättre levnadsvillkor.

Så, vad göra?

Ny och förbättrad teknik kan ge oss bättre, renare och effektivare energi, kommunikationer och industrier. Stagnation, däremot, leder till att allt fler på vår jord kommer att använda äldre, mer resurskrävande och för miljön sämre lösningar.

Det som kan göra oss optimistiska inför framtiden är alltså ny teknik och utveckling.

För även kineser, indier och afrikaner kommer att vilja ha en förbättrad levnadsstandard. Det kan vi knappast ändra på. Och vi bör inte göra det. De har samma rätt till ett bra liv som vi.

Frågan vi måste ställa oss är om detta skall ske med dagens (eller rent av gårdagens) teknik eller om vi tänker ta oss samman och utveckla ny teknik - som fungerar för alla?

Kyoto-miljarderna skulle kunna göra stor nytta om de t.ex. satsades på forskning om fussionskraft, snabbjärnvägar, realistiska alternativa energikällor, ny kommunikation och ökad energieffektivitet. Dessa pengar skulle också komma oss alla till godo om de satsades på att ge fler utbildning i dagens fattiga länder. Man kan även fundera lite på vilka långsiktigt positiva effekter det skulle få om pengarna satsades på att främja demokratisk utveckling i de mörka hörnen av vår värld.

(Eller, om Den Stora Översvämningen verkligen är på väg, på att bygga vallar.)

Men det finns krafter som verkar i motsatt riktning - Miljövänstern!

De vill skrota den kärnkraft som kan låta oss leva i ett civiliserat samhälle till dess nya lösningar är verklighet. De motarbetar den frihandel som kan göra alla rikare och därmed ge oss resurser till utveckling och miljövänliga lösningar. De är kritiska till den globalisering som i dag skapar synergieffekter när företag, forskare och kreativa individer kan verka i en global miljö. De vill krossa kapitalismen - vilket skulle ta bort det starkaste incitamentet för teknisk utveckling och rationell resursanvändning, vinsten.

De som är mest hard core i vänstern ser dessutom ett samhälle med resursbrist och klassmotsättningar som en förutsättning för sin så länge efterlängtade revolution. För att uppnå det klasslösa samhället måste allt det gamla rivas ner. Och ett klasslöst samhälle är sannerligen ingen picnic!

Huvudlös alarmism spelar denna vänster i händerna.

Panik är dessutom ett oerhört dåligt sätt att använda mänskliga resurser...

9 kommentarer:

  1. Ja det är ju bara att se på årstiderna - temperaturen stiger och sjunkar.

    Det är ju ingen som får panik av årstider!

    Jag behöver ingen FN, NASA eller ESA forskning för att fatta att allt bara är en stor anti-kapitalist konspiration!

    SvaraRadera
  2. Sarkasmer är alltid kul. Men har du något att tillföra i sak?

    SvaraRadera
  3. Till skillnad från Milton så tycker jag också att panik är fel plan. Som bekant sker fortfarande en landhöjning efter att hela den skandinaviska halvön varit nerpressad av tre kilometer tjock is under tiotusentals år. Om inte en global uppvärmning sker så kommer en global nedkylning. Klimatet är hur som helst INTE statiskt. Att sedan människan bör agera så klokt som möjligt håller jag med alarmisterna om; frågan är bara om alarmismen som sådan är klok.

    SvaraRadera
  4. Miljövänsterns civilisationskritik är teknikfientlig och ekofascistisk. Inte bara miljövänstern, vänstern över huvud taget har blivit fascistisk. Kanske den har varit det hela tiden, det börjar nu bli allt mer klart att nationalsocialismen inte hörde till högern utan vänstern, trots bortförklaringar hela efterkrigstiden. Svenska vänsterorganisationer fyller regelbundet minnesdagarna av Kristallnatten med anti-israeliska och antisemitiska demonstrationer. Deras passion för rasismens offer gäller inte längre judar, därför att enligt vänsterns schema är judarna förtryckare som inte längre förtjänar sin åminnelse av Kristallnatten. Vänstern är på galenskapens rand.

    SvaraRadera
  5. I stort sett håller jag med om allting som HAX skrivit i denna bloggpost, men jag måste invända en smula mot den inledande illustrationen. Att klimatförändring (i form av istider och interglacialer) inträffar helt naturligt på geologisk tidsskala är alla helt överens om. Det är heller inte det saken gäller. Poängen med nuvarande klimatförändringar är att det tycks ske förhållandevis stora temperaturförändringar på mycket kort tid. Variationerna över mycket stora tidsskalor är i sammahanget irrelevanta när diskussionen gäller förändring som sker inom tidsperioder av ett par hundra år. Mycket intressantare än att upprepa icke-argument om istiderna är att studera huruvida t.ex. Medieval Warm Period verkligen var en global effekt eller inte. Där talar vi nämligen om naturliga förändringar på den relevanta tidsskalan.

    SvaraRadera
  6. Magnus: Jag tycker ändå det är viktigt att förhålla sig lite filosofiskt till klimatet; stora klimatförändringar kommer oavsett människans påverkan. För trettiomiljoner år sedan var det globala klimatet 16 (sexton) grader varmare än dagens.

    SvaraRadera
  7. Panik? Vem har egentligen pratat om panik mer än växthuseffekt-skeptikerna själva? Visst, det finns alltid folk som slår på trumman och river i sig håret för mindre, och det finns utflippade politiker och debattörer på vänsterkanten som föreslår utopiska rädda-planeten-åtgärder. Men det är inte dessa som kommer med varningssignalerna, utan forskarna och experterna på området. De har långtifrån givit uttryck för någon panik, utan på sakliga, vetenskapliga grunder bskrivit de pågående klimatförändringarna, och vilka troliga effekter de kommer få för det globala samhället.
    Planeten är inte hotad, men står inför stora utmaningar. Istället för att spela politiskt rävspel och betrakta växthuseffekten som en konspiration från miljövänstern är det dags att vi accepterar vetenskapliga fakta och arbetar tillsammans för att lösa problemen.

    SvaraRadera
  8. Hansa: Ja, vi bör hålla oss filosofiska. Vi bör vara medvetna om att det förekommer fullständigt naturliga klimatförändringar, det har jag aldrig förnekat. Däremot gäller det att hålla isär saker. Klimatförändringar över tidsskalor på miljoner år kan inte jämföras med klimatförändringar över tidsskalor på hundra år. Att stora ändringar i medeltemperaturen skett över tidsskalor på tiotals miljoner år är i detta sammanhang närapå lika ointressant som det faktum att solsystemet en gång kommer att gå under.

    Fredrik: Vetenskapliga fakta, om vi ska tro sammanfattningen från IPCC (som förhandlats fram av forskare och politiker -- den vetenskapliga rapporten kommer senare) är när det t.ex. gäller havsnivåerna som värst kommer att få se en höjning på under metern. Allvarligt, visst, speciellt på vissa ställen i världen, men inte de flera meter som det talats om förut. De vetenskapliga resultaten från IPCC verkar onekligen inte ge underlag för någon panik. Ändå var det svarta krigsrubriker på Sydsvenskans förstasida, som och läget visat sig vara sju resor värre än någon trott, när det snarare är tvärtom.

    Och vad det politiska rävspelet beträffar verkar det finnas gott om det i alla läger.

    SvaraRadera
  9. För övrigt finns det delar av landet där landhöjningen bara är försumbart stor, och där en höjning av havsnivån på en meter kommer få konsekvenser:

    Artikel i dagens Hallandsposten. Ännu värre torde det vara i Skanör-Falsterbo.

    Hur som helst, fortfarande ingen anledning till panik, inte ens för mig som bor i trakten. På ett par decennier är det gott om tid att genomföra förebyggande åtgärder...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.