2007-02-12

Tankevurpa

Stig Strömholm, professor emeritus och tidigare rektor vid Uppsala Universitet rasar på DN Debatt mot avskaffandet av kårobligatoriet.

Han menar att i just detta fall går värdet av den rådande ordningen framför grundläggande demokratiska pricniper – som föreningsfriheten.

Han jämför vidare kårobligatoriets motståndare med de Afghanistans talibaner...

Att upprätthålla individens grundläggande frihet likställs alltså med att tillhöra denna frihets värsta fiender.

Att respektera individens makt över sitt eget liv likställs med tvång, förtryck av kvinnor, jakt på oliktänkande, mord på avvikande och förföljelse av självständigt tänkande människor.

Tänk om, Stig Strömholm! Tänk bättre!

[Länk]

9 kommentarer:

  1. "Här finns sorgliga likheter med de oskattbara buddabilder som talibanerna i religiös nitälskan förstörde i Afghanistan."

    Eh, snarare med raserandet av Leninstatyer i gamla östeuropa... men man kan väl anta att även denna "förstörelse" fick professorn att gråta en skvätt i vodkan.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Jag börjar tro att Stig Strömholm faktiskt lyckats åstadkomma med sin artikel precis det han önskade - att frihetens fundamentalister skulle gå i taket och komma med osammanhängande angrepp på ungefär samma sätt som feministiska fundamentalister brukar reagera på kritik.

    Du missar för det första att det är skillnad på att jämföra och att likställa, för det andra att det är skillnad på totalitarism och fundamentalism - det förra är inte förenligt med liberalism, medan frihetsfundamentalism är möjlig och skadlig.

    Inte för att jag tror att den här reaktionen är någon som du kan betrakta som kommande från någon förebild, men den visar ändå på hur frihetsfundamentalisternas överreaktioner ger stöd till Stickan. Eftersom Strömholm är smartare än de flesta i landet och kan sin Demosthenes, så tror jag allt att han var mycket medveten om vilken reaktionen skulle bli och formulerade sig därefter.

    Duktig vovve!

    Annars är det rätt tydligt att de allra flesta som reagerar aldrig har legat (sic) i Uppsala.

    Läs om! Läs bättre!

    SvaraRadera
  4. anarkonyliberalernaneokonservativistlibertianerna har åkct på mångnga duningar nyligt

    bra

    SvaraRadera
  5. Nisse:

    Aha! En sådan trippelironi, där framför något som är så jävla dumt att det blir de som kritiserar åsikten som är puckon...

    Men förutsätter inte det då att den som skrev eländet i ruta är medveten om att det han framför är goja?

    SvaraRadera
  6. Gillar den här kritiken om att inte kan ha en aaaaaning om kårobligatoriets avskaffandes inverkan om man inte långdragit sina studier genom något Uppsala-universitet.

    Då det lärosäte jag studerade vid en ens är ett universitet så antar jag att jag bör hålla käften i detta ämne, eller? :D

    SvaraRadera
  7. Men förutsätter inte att en person ska kunna vara medveten om att det han skriver är goja, att detta objektivt kan utpekas som goja ... av den som har motsatt åsikt ... av dig?

    Det är väl just det som är kännetecknande för en fundamentalist - att han tror sig kunna avgöra värderingsfrågor objektivt.

    Att du dessutom - som sagt - inte skiljer på jämföra och likställa är ju bara ytterligare en bekräftelse på sektmentaliteten.

    Nej, Peter, man måste inte ha läst i Uppsala för att förstå kårobligatoriets betydelse, men uppenbarligen krävs det för att förstå att Strömholm vurmar mest - eller enbart - för nationerna och vad dessa gör för staden och studenterna, vilkas fortlevnad idag är knuten till det kårobligatorium som jag arbetat aktivt i Uppsala för att avveckla - med förnuft, inte fundamentalism.

    SvaraRadera
  8. På vilket sätt står och faller nationerna med kårobligatoriet? Om det uppstår problem p.g.a. skumma skatteregler eller dyligt går ju detta att lösa, men varför sjävla tvångsmedlemskapet är en förutsättning för nationernas överlevnad?

    SvaraRadera
  9. Ett tydligt tecken på att de som attackerar Strömholm inte har en aning om vad de snackar om är att de blandar ihop kår och nation. Sedan hindrar inte det att både kår- och nationsobligatorium bör avskaffas, och det hindrar heller inte att Strömholm sannolikt har fel i sin dödsdom över nationerna. Man torde påminna om att nationsobligatoriet i Uppsala redan idag är en papperskonstruktion, eftersom den som inte vill ta del av nationernas utbud kan gå med i pappersnationen Skånelandens nation, som har gratis "medlemskap" och saknar alla former av egen verksamhet. (Den är alltså till för att kringgå nationsobligatoriet.)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.