2007-03-19

Olika vinklar

SR Ekot rapporterar om en undersökning från BBC/ABC om utbredd pessimism i Irak.

Samtidigt kan man (via Norberg) läsa om en annan undersökning - utförd av brittiska OBR - som säger att ungefär dubbelt så många irakier föredrar den nya regeringen jämfört med Saddam Husseins regim.

Båda undersökningarna visar att många är drabbade av det sekteristiska våldet. Men OBR:s undersökning visar dock att "bara" en fjärdedel vill likna situationen vid ett inbördeskrig och att det finns en tilltagande känsla av att läget håller på att förbättras i Bagdad.

Det är rätt intressant att se hur de olika undersökningarna ger olika vinklar på vad som sker.

Möjligen var det meningen att vi svenskar bara skulle få kännedom om den ena...

3 kommentarer:

  1. Som man frågar får man svar ...

    Ett jobbigt faktum är att shia-majoriteten i princip lyckats fördriva sunni-minoriteten från ställen som Baghdad. Och eftersom mycket av den "klassiska" terrorismen/motståndsrörelsen bestod av sunni-muslimer (eller åtminstone icke-shias) försvinner underlaget för självmordsbombare och terrorister.

    Det vill säga exakt som i Europa 1945 - 1948. Eller efter de flesta krigen och regimstörtandena. Människor är inte trevliga varelser.

    SvaraRadera
  2. Den här undersökning går på tvärs jämfört med tidigare opnionsundersökningar som gjorts i Irak vilka säger att en rungande majoritet (inklusive Shiiter!) föredrog ett liv under Saddam. Jag är dock skeptisk mot trovärdigheten i någon opinionsundersökning som utförs i Irak idag med tanke på säkerhetsläget.

    SvaraRadera
  3. Olika undersökningar ger olika resultat, det är inte konstigare än att opinionsundersökningar i Sverige ger olika utfall, beroende på antal tillfrågade och hur frågorna ställs.

    Dock kan man ju ställa sig något tvivlande till en enda opinionsundersökning av det här slaget, i synnerhet som den går tvärtemot nästan alla andra större opinionsundersökningar som visar att en kraftig majoritet bland irakierna (9 av 10) motsätter sig ockupationen. Motståndet mot ockupationen samlar en majoritet bland såväl shia- som sunnimuslimer, något som jag skrivit om på min blogg. Därför skulle jag nog inte jubla för högt om jag tillhörde den USA-kramande bombhögern, likt Alexandersson, för om denna enda opinionsundersökning ni baserar er optimism på så har ni inte mycket att komma med.

    Att 650 000 irakier har dött, och att fyra miljoner befinner sig på flykt från sina hem, gör att motståndet mot ockupationen är fullt förståeligt. Det konstiga är att det är en såpass stor minoritet som inte motsätter sig ockupationen (10-20 %?), men å andra sidan fanns det ju gott om medlöpare och Quislingar även då Nazityskland ockuperade olika länder i Europa under Andra Världskriget, och några grupper tjänar ju alltid grova pengar på ockupationen. Svartabörshandlare, t. ex. Och vapenförsäljare.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.