2007-04-21

Hjärngympa


OK, lite kufvarning, men vaffan...

Jag har haft en oerhört underhållande eftermiddag. Den har tillbringats med Fria Moderata Studentförbundet, på dess seminarium om politiserad vetenskap.

En av talarna var Mats Selander som arbetar på det kristna Andreasgymnasiet. Hans ämne var religion och forskning – eller snarare intelligent design, som i vart fall jag ser mer som religion än som forskning. Möjligen kan man kalla det för en kvasivetenskap, med ett syfte.

Naturligtvis blev det en rätt grundlig filosofisk brottning mellan modige Mats och en publik som till större delen bestod av liberaler, nyliberaler, libertarianer och objektivister.

Nu skall man inte gå i fällan och tro att intelligent design är det samma som fundamentalistisk, kristen, bibeltrogen kreationism. Nej, detta är något mycket mer förrädiskt. Den intelligenta designens förespråkare förnekar inte alls en viss grad av evolution. Men de menar att något slags intelligens eller logisk kraft måste ha varit med från början, i ruta ett.

Min gissning är att syftet (för ett sådant finns naturligtvis) är att locka folk till organiserad religion genom att försöka förmå dem att acceptera något som är större och häftigare än människan. Man säger inget bestämt om vad detta skulle vara. Det är oklart hur det skall ha gått till. Men vi fick oss till livs hinkvis med teorier om och förmenta bevis för att så skulle vara fallet. Detta för att nu inte tala om den specialsnickrade terminologi som omger läran...

Det hela påminner rätt mycket om olika, mer eller mindre fantasifulla, konspirationsteorier. Sådana bygger ofta på att människor så väldigt gärna vill försöka se mönster och logik – även där den eventuella förekomsten av sådant bara bygger på slumpen. Man skulle dessutom kunna säga en hel del om folks förmåga att söka och ta till sig information som bekräftar deras uppfattning – och deras oförmåga att se, söka och förstå sådant som inte passar in i denna.

Under allt levandes evolution sedan urcellen har det naturligtvis skett ett gigantiskt antal sammanträffanden – som kan tolkas som ditt eller datt, av den som verkligen anstränger sig för att hitta något. Men att ta detta som bevis för att det skulle finnas en högre makt, det förefaller lite övermaga.

Den intelligenta designens anhängare tycks även mena att det inte skulle kunna finnas någon etik om det inte finns någon plan eller någon högre makt. Vilket jag tycker låter fantasilöst.

En etik (till exempel att "allt vad du vill att andra människor skall göra mot dig, det skall du också göra mot dem") kan mycket väl uppstå ur en observation av verkligheten. Alla människor är olika. Och om man själv vill få lov att göra sina val i livet, då är det en rätt fiffig strategi att även låta andra göra sina. Man skulle kunna kalla det för en etisk egoism. Och för att formulera en sådan etik behövs verkligen ingen högre makt.

Och där, när det började bli riktigt intressant, var Mats två timmar slut.

Intelligent design är ett hjärnspöke. Men ett intressant hjärnspöke, som skiljer sig från det mesta av vad man möter i den vanliga politiska och filosofiska debatten. För att bemöta teorin krävs rätt grundliga diskussioner om filosofi och vetenskapsteori. Utmärkt hjärngympa, med andra ord.

13 kommentarer:

  1. Begreppet Intelligent Design spreds när USA högsta domstol bestämde att det stred mot konstitutionen att undervisa om kreationism i skolorna. Då fick kristna fundamentalister hitta på ett nytt, på ytan sekulärt alternativ för att kunna fortsätta sprida samma smörja.

    Tydligast framgår det i boken "Of Pandas and People" där i ett utkast till boken det talades om "creationism" medan man i den slutliga utgåvan bytt ut dessa till "intelligent design".

    ID har realistiskt sätt tre andra möjliga uttolkningar:
    Incompetent Design
    Incomplete Design
    Infernal Design

    Om någon skapat människan är han antingen inkompetent, illvillig eller så är vi bara en prototyp. Det finns alldeles för många dumma delar i vår konstruktion för att vi skall vara någon avbild av en perfekt gud.

    SvaraRadera
  2. ID är en pseudovetenskap, dvs. en lära som utger sig för att vara en vetenskap utan att överhuvudtaget följa vetenskapens metoder eller kontrollsystem. ID är exakt samma sak som kreationism förutom att anhängarna har bytt ut just ordet "kreationism" mot "intelligent design" i ett försök att få in läran i public schools i USA.

    Kan rekommenderad följande om sk "intelligent" design:

    http://www.vof.se/folkvett/20061deism-mot-darwinism
    http://www.vof.se/folkvett/20061intelligent-design-fick-sin-dom
    http://www.vof.se/folkvett/20013intelligent-design
    http://www.skeptics.org.nz/download/flyID.pdf

    SvaraRadera
  3. Jag har lite svårt att se skillnaden på nyliberaler, libertarianer och objektivister. Nyliberaler och libertarianer har jag för mig var samma sak, och objektivister är ju rand-anhängare har jag för mig... Kan ngn förklara skillnaden för mig? ^^

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Jag vet inte om det är en lycklig slump eller intelligent design, men jag läste den här posten på Agoraphilia minuten efter ditt inlägg här.
    Mycket intressant resonemang om moral och högre makter.

    SvaraRadera
  6. Om det finns något större bakom allt då finns det även en större tanke bakom allt.
    Då skulle det även finnas masssor av större tankar bakom allt.
    Ett tipps är att lyssna på konsten som verkligen talar, konsten som är interlligent.
    Utveckling är det ända som spelar någon roll, på alla nivår, sluta stå stilla och utöka ditt vetande så får du mer.

    SvaraRadera
  7. Jag vill rekommendera följande klipp, där Ken Miller gör upp ordentligt med åtmindstonde den fundamentalistiska ID skolan:

    Länk

    SvaraRadera
  8. Jag vet inte om jag tycker överorden är berättigade. Det finns faktiskt rätt svåra luckor i evolutionsteorin som sådan, och ändå fler luckor om man skall förklara världsalltets uppkomst. Att tro fullt och fast på ren slump förefaller mig ungefär lika fundamentalistiskt som att tro på ID. Sanningen är att vi idag inget vet om livets uppkomst eller för den delen universums uppkomst. Vi kan spåra livet tillbaka till tidiga djurarter och växter. Vi kan spåra universum tillbaka till den numera välbelagda Big Bang, men sedan tar vår kunskap stopp.

    For the record: jag tror inte på ID (och har rätt vaga uppfattningar om vad de egentligen hävdar).

    SvaraRadera
  9. Intressant exposé av HAX, men frågan jag ställer mig är varför FMSF tog upp ID? ID finns inte ens på kartan i Sverige, och skall man tala om politiserad vetenskap så finns det ju betydligt mer trängande och svårare frågor att ta upp.

    SvaraRadera
  10. Mohikanen, ingen tror på "ren slump", det är bara en fågelskrämma som religiösa försöker bluffa med.

    Vad gäller universums uppkomst famlar vi inte helt i mörkret. Max Tegmarks Ultimate ensemble theory - matematisk och fysisk existens är samma sak - är långt ifrån bevisad men har ett visst stöd för sig och skulle förklara mycket.
    Is “the theory of everything” merely the ultimate ensemble theory?

    SvaraRadera
  11. Underbart att HAX läsare löst problemet med världens och universums uppkomst. Känns skönt att veta människan äntligen kan veta hur stort universum är, när det uppstod och vad som fanns innan. Att dessutom ha bevis för hur livet kom till är bara en bonus. Av intressen kan då vara att "sanningar" inom detta område har en tendents att upplösas och omformuleras med några hundra års mellanrum. HYBRIS!!!

    SvaraRadera
  12. Tegmark läser nog inte HAX. Inte heller påstår han sig - till skillnad från andedyrkarna - veta något med så stor säkerhet att han inte behöver studera motbevisen.

    SvaraRadera
  13. Utvecklingen inom hybrisområdet går framåt. Klassikerna flyga till solen och skapa liv är redan fixade och bara några års materialutveckling återstår för att kunna bygga ett torn till himlen. Den ultimata hybrisen står att finna hos dem som tycker det är synd att det inte finns några gudar och dragit igång AI-projekt med uttalat syfte att skapa gudar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.