2007-05-23

Inte skrämmas, bara skjuta lite.

Polisen skall få "snällare" kläder. Den nuvarande unifoirmen anses nämligen vara för "aggressiv". Samtidigt skall deras pistoler alltid vara skjutklara. Detta föreslår en utredning.

[Länk]

9 kommentarer:

  1. "Pardon me dear Sir, would you mind stepping over here so.." *bang* "..oh, I'm awfully sorry, it seems like I had to shoot you. I do apologise."

    Tänk istället om svenska polisen kunde få överbrygga steget mellan batong och pistol med något effektivt istället, såsom Taser. Tårgassprej har ju som bekant inte så hög efektgrad mot någon väl motiverad eller av medel påverkad person. Vore något de kunde lägga en slant på.

    SvaraRadera
  2. "Vet man att vapnet är laddat hanterar man det därefter. Det minskar risken för vådaskott i offentliga miljöer", skriver utredaren.
    Tjurbajs.
    1. Ett vapen skall alltid betrakts som laddat
    2. Polisen vapenutbilding är minst sagt undermålig. Många kan inte hantera sina vapen överhuvudtaget
    3. Kontrollen av polisernas kunskaper är under all kritik
    4. Polisernas möjlighet till träning är kraftigt begränsad.

    MEN
    Om du har ett vapen, så skall du kunna använda det, oc hd et snabbt, så ja, vapnet bör vara laddat i alla lägen.
    Vapnet i sigsjälv kan inte gå av, det är bara dåligt handahvande som orsakar det.

    SvaraRadera
  3. När jag gjorde lumpen drillades man i att ALLTID betrakta ett vapen som laddat, följaktligen fick man inte låtsasdöda sin kompis med ett tomt vapen. Skulle inte någon med vapenvana (NRA?) kunna lära ut sådana regler även till Kling och Klang? Eller är bängen helt enkelt för omogen och vapenkåt för att lyssna på dylikt käringsnack?

    SvaraRadera
  4. Problemet med vapen och poliser är att många, särskilt modell lite äldre, sällan skjuter på bana (en gång om året enligt reglementet) och flertalet inte skall få bära vapen alls om de verkligen gick efter uppsatta regler.

    Kanske vore något, göra en A och B Division av poliser: Eller åtminstoende se till så man bara får bära sådant som man kan uppvisa bevis på att man är tränad för. Likt vanliga människor måste när man skall skaffa sig vapenlicens.

    SvaraRadera
  5. Tillägg om vanliga människor: Och vi får inte bära de på allmän plats (varken öppet eller dolt), får inte rikta de mot våra medmänniskor och är ständigt under luppen för mer inskränkningar.

    Men det är klart, poliser skall ju bara bära vapen dagligen, klart det betyder att det är...mindre...risk för att något...händer då.

    SvaraRadera
  6. Bara de inte gör en mesig och förlöjligande uniform. Man har ju tappat förtroendet en del sedan den där "Aina"-bilen dök upp i förorten... :-)

    SvaraRadera
  7. @Adam
    Militären ligger miltals före Polisen när det gäller vapenhantering och utbildning.
    Kollar man på Utlandsstyrkan så är vapenhanteringen enormt mycket mer proffesionel än polisen, och då har de kortare utbildning, stressigare situationer och mer "komplicerade" vapen.

    SvaraRadera
  8. Polisens uniformer brukar ändras med jämna mellanrum utifrån vilken attityd till poliser som staten vill att samhället ska ha. I USA för några deccenier sedan bestämde sig många polisdistrikt för att måla sina polisbilar vita, från att ha tidigare varit svart och vita, för att se "snällare" ut, efter det uppmärksammade fallet där Rodney King blev misshandlad av poliser. Man ville då se snällare ut, ville inte framstå som militära och stygga.

    Nu sedan 11e September har man ändrat inställning igen, och nu vill man istället upprätthålla en stark "law and order" image. Man vill att folk ska känna sig trygga, och kanske lite rädda, i polisens närvaro. "Om någon terrorist kommer, då jävlar vet jag att den här tuffe polisjäveln med fet stor bössa kommer skydda mig!", typ. Så nu börjar polisen i USA militäriseras till större och större del, för att se tuffare ut. Man skickar ut polistrupper med stora feta militäraktiga automatvapen och hjälmar och grejor, försöker se värsta Storm Troopers ut. Det handlar helt om PR, vilken bild av polisen man vill att folket ska ha i rådande samhällsklimat.

    Som den vapenliberal jag är har jag inget problem med att polisen, eller någon annan, beväpnar sig. Jag önskar bara att polisen insåg att deras anledningar att vara beväpnade även stämmer för vanliga medborgare. Det där om att man hanterar ett laddat vapen med försiktighet är ju sant även för vanliga civila.

    SvaraRadera
  9. Bra beslut. Lite trojansk häst där, men AFA och annat slödder är ju inte att leka me... ååj, gjorde jag bort mig på en liberal blogg nu? ;)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.