2007-06-20

Arg tant med dubbelmoral

"Ett annat stort problem har länge varit hemlighetsmakeriet kring de stora bidrag som olika borgerliga frontorganisationer som Timbro, Den nya välfärden, Institutet mot mutor, Skattebetalarnas förening och liknande gett till borgerlig opinionsbildning. Genom att i formell mening vara fristående stiftelser och föreningar har man ända sedan 1970-talet kunnat bedriva organiserad borgerlig opinionsbildning i massiv skala utan att behöva redovisa en krona offentligt. Detta är ett demokratiskt problem.

Det är en avgrundsskillnad mellan detta hemlighetsmakeri och den öppenhet som vi inom arbetarrörelsen tillämpar kring vår facklig-politiska samverkan."

Socialdemokraternas partisekreterare Marita UlvskogDN Debatt i dag.

Att LO i varje val satsar miljardbelopp för att (s) skall vinna trots att en majoritet av LO:s medlemmar inte är sossar – det ser hon dock inget problem med. Och att (s) i bästa bananrepublikstil drar in 45 miljoner per år på det speloligopol som råder här i landet – det tycker hon också är helt i sin ordning.

För övrigt misstänker jag att det verkliga problemet för Ulvskog med de tankesmedjor och organisationer som hon räknar upp, är att de över huvud taget har fräckheten att existera. Och att de är framgångsrika.

Man kan också undra vad hon menar med "i formell mening vara fristående". Anser hon att varje förening, företag, privatperson och tankesmedja som har en egen agenda – som inte är sanktionerad av sossarna – skall räknas som kampanjorganisationer för de borgerliga partierna? Till exempel Skattebetalarna är ju snarast landets enda organiserade opposition mot höga skatter – speciellt med den fega och ängsliga regering vi har nu för tiden.

Till debattartikeln...

17 kommentarer:

  1. Problemet är väl att hon inte har kommit över statskuppen '76 än.

    SvaraRadera
  2. Det största egentliga demokratiproblemet är väl att en ledande företrädare för det största partiet i Sverige på fullt allvar ser ett problem med att (formellt???) fristående stiftelser och föreningar bedriver opinionsbildning.

    (Vad menar hon f.ö. med organiserad opinionsbildning? Skulle en förening bedriva oorganiserad opinionsbildning?)

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Det som skiljer LO från svenskt näringsliv är att dom öppet redovisar sitt politiska engagemang.Dom hävdar inyte som Svenskt näringsliv att dom inte ägnar sig åt politik.

    Man kan alltså lugnt påstå att LO inte ljuger medan Svenskt näringsliv gör det.

    Sannolikt därför att dom är medvetna om att det vore en dålig strategi att öppet stå för det hat som dom betalar t.ex Timbro att sprida.

    SvaraRadera
  5. Sen kan jag inte påminna mig att jag blev tillfrågad om partitillhörighet när Timbro fram till 2003 delvis finansierades av mig via statens medlemskap i Svenskt näringsliv.

    SvaraRadera
  6. Micke, kan du exemplifiera vilket "hat" Timbro sprider?

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Ja det kan jag.
    Dom hatar sossar,fackföreningar samt alla intellektuella som inte är nyliberaler.

    SvaraRadera
  9. "Ja det kan jag.
    Dom hatar sossar,fackföreningar samt alla intellektuella som inte är nyliberaler."

    Så genom att ha en åsikt så hatar man per automatik andra som är av en annan åsikt. Betyder det att du hatar liberaler? Det förklarar iofs en hel del.

    SvaraRadera
  10. Så genom att ha en åsikt så hatar man per automatik andra som är av en annan åsikt.

    Ja ofta fungerar det så.

    Betyder det att du hatar liberaler?

    Nej jag är lika mycket liberal som jag är något annat så det faller på sin egen orimlighet.

    SvaraRadera
  11. "Ja ofta fungerar det så."

    Fungerar du så?

    "Nej jag är lika mycket liberal som jag är något annat så det faller på sin egen orimlighet."

    Jasså? Skulle vara intressant att läsa vad du står för någon gång. Det som jag läst av dig har mest varit ganska svepande. Någon direkt liberal ståndpunkt har jag inte läst, tyvärr. Det har mest varit försvar av vänsterblocket oavsett om det gällt miljöpolitik, islamister eller vad nu sakfrågan gällde. Om jag skulle dra en slutsats av ditt resonemang så skulle det nog bli att du hatar liberaler, vilket är lite trist.

    SvaraRadera
  12. Har inte sossarna en massa s.k . fristående organisationer runt sig också. Hyresgästföreningen, BRIS, unga örnar, jagvillhabostad.nu mfl

    SvaraRadera
  13. Någon direkt liberal ståndpunkt har jag inte läst, tyvärr.

    Kan ju bero på att jag till skillnad från dig och många fler inte anser att liberalism är synonymt med att i varje läge klia kapitalet bakom örat.

    SvaraRadera
  14. "Kan ju bero på att jag till skillnad från dig och många fler inte anser att liberalism är synonymt med att i varje läge klia kapitalet bakom örat."

    Spännande! Den definitionen tror jag inte att många liberaler skriver under på men du vet väl bäst. Ha en trevlig hatstund.

    SvaraRadera
  15. Klart att det är viktigt att veta vilka organisationer eller personer som gett bidrag till vilka politiska partier.
    Det är viktiga saker att ta hänsyn till när man utfärdar "bygglov" för en ny fabrik när facken ska välja ut ett företag att strejka emot eller sätta i blockad, när man ska avskeda personer eller befordra personer inom statlig eller kommunal tjänst.
    Nästa steg är givetvis att avskaffa rösthemligheten.

    SvaraRadera
  16. Nästa steg är givetvis att avskaffa rösthemligheten.


    Ja om moderaterna får som dom vill blir det en diffrentierad variant på det som innebär att sossarna måste redovisa sina bidrag medan dom själva kan hänvisa till bidragsgivarnas integritet.

    På något annat sätt går det inte att tolka deras krav på redovisning från sossarna samtidigt som dom själva inte avser redovisa nånting alls.

    SvaraRadera
  17. micke: Det är sossarna som vill att allt skall visas, varför föregår de inte med gott exempel först, sedan kan de börja kräva att andra skall följa dem!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.