2007-06-17

EU blir en federal stat i sommar!

I veckan som kommer avlöser EU-möten om det nya unionsfördraget (tidigare kallat EU-konstitutionen) varandra. Och till helgen skall medlemsländernas stats- och regeringschefer hålla det toppmöte som i allt väsentligt kommer att spika det nya fördraget.

Det som kanske är mest omvälvande är att det tyska ordförandeskapet föreslår att EU skall bli en juridisk person.

Och en juridisk person av denna omfattning brukar kallas för ett land, en nation eller en stat. Består denna i sin tur av mindre medlemsstater – ja, då är det i rimlighetens namn fråga om en en federalstat.

Väldigt, väldigt snart kan EU alltså komma att förvandlas – från ett i princip mellanstatligt samarbete till en överstatlig federation!

Redan nästa helg, typ!

Detta borde, milt uttryckt, väcka viss debatt och en hel del reaktioner.

Men som vanligt bryr sig nästan ingen...

Läs mer om fördragsförslaget på Europa-Nytt.

5 kommentarer:

  1. Ja, det borde vara en diskussion! Märkligt att de kör en process utan förankring för att komma framåt. Frågan är om det kan bli någon stat i egentlig mening om parlamentets makt minskas och beslutet tas mellanstatligt där även länder som är kritiska mot ett för stort byråkratiskt EU är beslutsfattare? (Typ Tjeckien och Storbritannien.) Men det borde bevakas hårdare! Om den politisk kultur som uppstår i stunden (väl så mycket som ideologi) inverkar på beslut är nog alltför liten bevakning en risk... Politiker som pressas torde vara bättre än de med lösa tyglar.

    -

    ...och bara inte EU:s vanvettiga guide book om hur man får nämna och inte får nämna islam plötsligt bli lag för medborgarna. Om det i Telegraph (31 mars 2007). Ett bra Glenn Beck-inslag på Youtube om det.

    Ett allvarlig inskränkning, men någon kommenterade med humor:

    "'The 2004 Madrid train bombings killed 191 people and wounded 2,050. The attack was reportedly carried out by individuals associated with the Moroccan Islamic Combatant Group.'

    Under the new EU lexicon, will that now be 'The Moroccan Terrorists Who Abusively Invoke Islam Group'?"

    SvaraRadera
  2. Jag bryr mig i hög grad, men jag gillar ju tanken på en federal stat...

    Inte så få av de vansinniga idéer som har EU som upphov har under snart ett sekel styrt våra egna lagstiftare här hemma....so what`s the fuzz?

    SvaraRadera
  3. The fuzz är att ju större staten är, desto svårare blir det att försöka göra något åt den.

    Du kan lyckas övertyga befolkningen i din stad om att en idé är fullständigt puckad och därmed få den bortkastad ur lagstiftningen, men lycka till att övertyga hela Sverige, Tyskland, Frankrike, Polen, Grekland, Danmark, Finland osv osv.

    SvaraRadera
  4. Alkanen: Japp, en superstat av USA:s eller ett konstitutionellt tydligare överstatligt EU typ behöver en extremt begränsande konstitution rörande överstatligt beslutsområde!

    (En sådant begränsande dokment istället för konstitutionsförslaget vill jag minnas att Tjeckiens kloke president Vaclav Claus föreslog...

    leta...leta...leta... Erixon kommenterade med länk till själva förslaget.

    Men Vaclav Klaus är ju bara en i ett gäng mer "sociala" europeiska ledare.)

    SvaraRadera
  5. Utan att ta någon ställning till det så verkar det bara vara ett steg fram i utvecklingen av en global regering.
    North American Union
    Eroupean Union
    Asian Union
    Kan man gissa att nästa steg blir att slå ihop dem med?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.